Látogatható lesz Ceauşescu kivégzésének helye

látogatható lesz Nicolae Ceausescu kivégzőhelye, Ceausescu képét égetik 1989 decenberében a romániai forradalom idején
Vágólapra másolva!
A jövő hónaptól megnyitják a turisták számára a néhai román diktátor, Nicolae Ceauşescu kivégzési helyét - írja a bukaresti Mediafax hírügynökségre hivatkozva a Telegraph.
Vágólapra másolva!

A Bukaresttől északnyugatra található Târgovişte laktanyáját, ahol Nicolae Ceauşescut 1989 karácsonyán kivégezték, szeptemberben nyitják meg a látogatók előtt. A turisták láthatják majd azt a falat, amely elé az 1967-től 89-ig hatalmon lévő politikust és feleségét Elenát állították, majd lelőtték. A falat az akkori színére festették vissza, és a bútorokat is a kornak megfelelőre cserélték le.

Ceauşescu képét égetik 1989 decemberében, a romániai forradalom idején Forrás: AFP/Joel Robine

Az érdeklődők megtekinthetik az ágyakat, amelyeken a házaspár és az őket őrző katona aludt a kivégzés előtt. Ezenkívül egy kiállítás is látható lesz, amely bemutatja az épület történetét. A belépő 7 lejbe, azaz körülbelül 500 forintba kerül majd.

A Ceauşescu hatalmának véget vető forradalom 1989 decemberében robbant ki Temesváron, és néhány nap alatt az egész országra átterjedt. A diktátor december 21-ére tömeggyűlést szervezett a fővárosban saját támogatására, ám a tömeg ellene fordult. Feleségével együtt helikopteren menekült el Bukarestből, ám a légtérzár miatt le kellett szállniuk. Gyalog indultak a közeli Târgovişte városába, ahol elfogták és a helyi laktanyába szállították őket.

Ion Iliescu, a Bukarestben hatalomra került Nemzeti Megmentési Front elnöke december 24-én rendeletet adott ki egy rögtönítélő katonai bíróság felállításáról, amely december 25-én a házaspárt a román nép ellen elkövetett bűneiért és a nemzetgazdaság tönkretételéért halálra ítélte, és azonnal ki is végezte az épület udvarán. A holttesteket álnéven temették el egy bukaresti temetőben, nehogy meggyalázzák őket, ma azonban már valódi nevük szerepel a sírkövön.