Hogyan lehet felbőszíteni a magyarokat?

Matador Network
Matador Network
Vágólapra másolva!
Ha cikket írsz arról, hogyan lehet felbőszíteni a magyarokat. Egy amerikai ezt tette.
Vágólapra másolva!

A magyarokról szól a Matador Network utazási oldal legújabb darabja abban a sorozatban, amely arról szól, mivel lehet felidegesíteni egy adott embercsoportot. A cikk szerzője Colm FitzGerald, aki a kaliforniai Venturában él feleségével, a magyar Anitával, valamint kutyájukkal, Whoopival (blogja itt olvasható).

A cikkből kiderül, hogy a szerző először 2005-ben látogatott el Magyarországra Anitával, és hat évvel ezelőtti házasságkötésük óta 12-szer tért ide vissza. Most saját üzletükben egész nap együtt dolgoznak, ezért ironikusan megjegyzi, magasan képzett a magyarok felbőszítésében, van gyakorlata benne.

Colm FitzGerald első tanácsa a bosszantásra, hogy cikket kell írni arról, hogyan lehet egy magyart felidegesíteni. „Mindegy, hogy mit írok le ide, egy akárhol, esetleg Tuvalun élő magyart felbőszít."

A konkrét tanácsokra rátérve a szerző első helyen azt említi, hogy a Magyarországra utazó utasítsa vissza a felkínált házi pálinkát, ezzel biztosan megsérti vendéglátóját. A második javaslata az, hogy a látogató azt feltételezze, hogy az élet most sokkal jobb, mint a kommunizmus alatt volt. A magyarok büszkék a konyhájukra, ezért ha valaki nem eszik a helyi ételekből, az biztos rosszallást vált ki FitzGerald szerint. Süsd el azt a poént, hogy „hungry Hungarians" vagy „én is éhes (hungry) vagyok" – javasolja következő pontként.

Forrás: Matador Network

„Tedd egy kalapba a magyarokat Közép- és Kelet-Európa 'többi' szláv népével" – szól a következő bosszantási tanács. A trianoni szerződéssel kapcsolatban érzéketlennek lenni ugyancsak biztos tipp a magyarok felbőszítésére, a szerző szerint csak akkor érdemes történelemről vagy politikáról beszélnie egy oda utazónak, ha tudja, hogy miről beszél. Végül azzal zárja a cikkét, hogy érdemes megtanulni néhány káromkodást: „... and — bazd meg! — learn some Hungarian cuss words!".

Az eltérő kultúrák jobb megértését célul kitűző, havi kétmillió olvasót elérő Matador Network sorozata más embercsoportok felidegesítésére is ad tippeket. A litvánoknál ilyen, ha oroszoknak tekintik őket, és azt feltételezik, hogy csak vodkát isznak. Alaszkában megkérdezni, hogy beszélnek-e angolul, vagy ismerik-e Sarah Palint, netán pingvineket keresni, ugyancsak bosszantó. De egy szingapúrit is felhúzhatunk például azzal, ha a híres rágógumi-tilalomról kérdezzük, vagy lehúzzuk az utcai ételeket. Ezeket a részeket egyébként többnyire az adott csoporthoz tartozó szerző írta, így a magyar cikk kivételnek számít.