Nincs is olyan messze a világ legmélyebb szurdoka

Vikos Gorge szurdok
Vágólapra másolva!
Majdnem egy kilométer mély, és csak 1200 kilométerre van Magyarországtól.
Vágólapra másolva!

Ha kanyonokról van szó, az ember azonnal a világ egyik természeti csodájára, az Arizonában található Grand Canyonra asszociál (itt olvashatja róla korábbi beszámolónkat). Pedig a perui Cotahuasi Canyon 3354 méteres mélysége több mint a duplája az amerikai társáénak, így kategóriájában ő világrekorder.

A szélesség is számít

Van azonban Európában is egy csúcstartó, még hozzá nem is olyan messze Magyarországtól. A Guinness Rekordok könyve szerint ugyanis a Vikosz a legmélyebb a szurdok a szélességéhez viszonyítva. A Görögország északi részén fekvő Píndosz-hegységben található képződmény 20 kilométer hosszan fut Vikosztól Monodendriig. Legnagyobb mélysége 899 méter, szélessége pedig néhány métertől 400 méterig váltakozik.

A Vikosz Nemzeti Parkban található szurdok több kis vízfolyás vizát gyűjti össze a Voidomatisz folyóba, amely azonban legnagyobb részén időszakos. Elzártsága miatt számos veszélyeztetett állat- és növényfaj él itt.

Forrás: Wikipedia/Nikos A. Kanellopoulos

Magyarországról autóval 12-13 óra alatt érhető el, körülbelül 1200 kilométerre van. Fapados repülővel Thesszalonikibe is el lehet jutni Budapestről, onnan pedig autóval még három órás az út. Monodendriből túraösvény indul a szurdokba, és onnan 3 kilométerre, Oxiánál van egy kilátó a legmélyebb pontja felett.

Forrás: Flickr/taver
Forrás: Flickr/taver
Forrás: Flickr/taver
Forrás: Flickr/taver
Forrás: Flickr/taver
Forrás: Flickr/taver
Forrás: Flickr/taver