Most végre benézhet Ceausescu bukaresti palotájába

2016.03.21. 15:09

Megnyitották a nagyközönség előtt Bukarestben szombaton a Primaverii (Tavasz)-palotát, amely csaknem negyedszázadon keresztül Nicolae Ceausescu, az utolsó román kommunista diktátor és családja otthonául szolgált.

A több mint 15 ezer négyzetméternyi parkosított telken található, 80 helyiségből álló, moziteremmel és úszómedencével felszerelt palotát 1964-65-ben építették, a berendezéséhez felhasznált mozaikokat és csillárokat a diktátor meglehetősen műveletlennek bizonyult felesége, a rendszer propagandagépezete által mégis vegyészdoktorrá, akadémikussá, "nemzetközi hírű tudóssá" avanzsált Elena Ceausescu maga választotta ki.

A Ceausescu házaspár fényképe a Primaverii-palotábanForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Arról már a diktátor házaspár kivégzéséhez vezető 1989-es forradalom napjaiban is fogalmat alkothattak az emberek (a televízió jóvoltából), hogy milyen kétes ízlésű luxusban lakott a kommunista pártvezér és családja: a fürdőszobák csaptelepeitől kezdve a fotelek és ágyak faragott díszeiig mindent arannyal vontak be, a falakon híres román festők munkái sorakoztak.

Nem tudtak mit kezdeni vele

Bár a palota egy részét feldúlták az önkényuralom ellen utcára vonult forradalmárok, az épület berendezésének nagy részét mindmáig megőrizték: a Primaverii-palota ugyanis a protokollépületeket kezelő állami hatóság gondozásába került. Azóta csak néhány külföldi küldöttséget szállásoltak el itt, és a román kormány sem igazán tudja, mit kezdjen az épülettel, amelynek a fenntartása rengeteg pénzbe kerül. Néhány éve megpróbálták értékesíteni, de sem vevőt, sem bérlőt nem találtak rá.

A Primaverii-palota, a néhai román kommunista diktátor, Nicolae Ceausescu és családja egykori bukaresti otthonaForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

Az épület mostani megnyitását Victoria-Violeta Alexandru, a Ciolos-kabinet által újonnan létrehozott nyilvános konzultáció és társadalmi párbeszéd minisztériumának vezetője kezdeményezte, a "múlttal való megbékélés" és a kormány által meghirdetett "nyitottság és átláthatóság" szellemében. Egyelőre nem tudni, meddig lesz látogatható a volt diktátor bukaresti palotája, de a megnyitón tapasztalt óriási érdeklődés miatt a hatóságok hajlanak arra, hogy állandó múzeumként, Bukarest egyik idegenforgalmi látványosságaként működtessék.

Idegenvezető a szalonbanForrás: MTI/EPA/Robert Ghement
TélikertForrás: MTI/EPA/Robert Ghement
PorcelánszoborForrás: MTI/EPA/Robert Ghement
Elena Ceausescu lakosztályának fürdőszobájaForrás: MTI/EPA/Robert Ghement
A Ceausescu családról rendezett fotókiállítás az uszoda medencéjébenForrás: MTI/EPA/Robert Ghement
A szalonForrás: MTI/EPA/Robert Ghement
Az ebédlőForrás: MTI/EPA/Robert Ghement
KolonnádForrás: MTI/EPA/Robert Ghement
A családfő dolgozószobájaForrás: MTI/EPA/Robert Ghement
Az uszodához vezető lépcsősorForrás: MTI/EPA/Robert Ghement
A vetítőteremForrás: MTI/EPA/Robert Ghement
A Ceausescu házaspár közös lakosztályának fürdőszobájaForrás: MTI/EPA/Robert Ghement
A Ceausescu házaspár egyik fiának, Valentinnak a lakosztályaForrás: MTI/EPA/Robert Ghement
Női cipők a Primaverii-palotábanForrás: MTI/EPA/Robert Ghement
ÖltözőForrás: MTI/EPA/Robert Ghement

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK