Elemelkedett a földtől a világ legnagyobb légi járműve

Airlander 10
The Airlander 10 airship is pictured airborne in its hangar during its media launch at Cardington Airfield in Shortstown near Bedford on March 21, 2016. The Airlander, which was originally developed for the US military, is 300 feet (91 metres) long, according its British maker Hybrid Air Vehicles. The Airlander is essentially three streamlined airship-type bodies merged into one with wings and rotary engines. / AFP / ADRIAN DENNIS
Vágólapra másolva!
Az Airlander furcsa formája többek fantáziáját beindította.
Vágólapra másolva!

Angliában először emelkedett el a földtől a világ legnagyobb légi járműve. Az Airlander 10 olyan, mintha egy repülőgép, egy léghajó és egy helikopter keresztezése lenne.

Eredetileg az amerikai hadsereg számára fejlesztették

2009-ben, de amikor a projekt leállt, újratervezték kereskedelmi felhasználásra.

Forrás: AFP/Adrian Dennis
Forrás: AFP/Adrian Dennis
Forrás: AFP/Adrian Dennis

A 92 méter hosszú jármű körülbelül 15 méterrel hosszabb, mint a legnagyobb kereskedelmi repülőgép. A fejlesztő HAV cég szerint

az Airlander képes függőlegesen felemelkedni szinte bármilyen felszínről,

legyen az jég, homok, vagy akár víz. Ez egyébként most először sikerült neki a valóságban is egy cardingtoni hangárban, az első próbarepülést pedig idén tervezik vele – írja a Telegraph.

Forrás: AFP/Adrian Dennis
Forrás: AFP/Adrian Dennis

A légi jármű csendes, és nem bocsát ki gázokat, de 36 812 köbméter hélium gázra van szüksége a felemelkedéshez. Az Airlander a tervek szerint 48 utast képes szállítani, a fejlesztő cég pedig 12 járművet tervez legyártani 2018-ig.

Forrás: AFP/Adrian Dennis
Forrás: AFP/Adrian Dennis

Mire emlékeztet?

A jármű formája többek fantáziáját beindította. Az alábbi vicces kép készítője például az amerikai celeb, Kim Kardashian fenekét látta bele a domborulatokba.