8700 forintból New Yorkba is el lehet jutni

Aerial View America Architecture Central Park City Daniel Auduc Day Telescope Manhattan New York City New York State North America Outdoors Skyscraper Tower Tower Block Urban Scene Usa SQUARE FORMAT Aerial view of Central Park and its buildings, Manhattan
Aerial view of Central Park and its buildings, Manhattan, Long View
Vágólapra másolva!
Sokáig nem mert repülőre ülni, de aztán ez lett a szenvedélye. Extrém olcsó repjegyekre vadászik, hogy eljusson a világ legkülönbözőbb pontjaira. Ákos, alias Utazómajom elárulta nekünk, hogyan lehet minimális pénzből világot látni, ha az ember rugalmas, és mindig résen van. 
Vágólapra másolva!
  • 8700 forintért foglaltunk retúr repülőjegyet New Yorkba.

  • A tarifák feltöltését emberek végzik, ez a legnagyobb hibafaktor.

  • Ha találunk egy error fare-t, addig elemezzük, amíg rá nem jövünk a hiba okára.

  • Örömmel és büszkeséggel tölt el, ha valaki az én közvetett segítségemmel utazhat jó áron.

  • Európán belül átlag 3-4000 forintra, Európán kívül nagyjából százezer forintra jön ki egy út.

Hogyan kezdtél el olcsó repülőjegyekre vadászni?

Az utazás régóta érdekelt, de repülőre nem igazán szerettem volna ülni. Anélkül pedig igencsak nehézkes messzi vidékekre eljutni.

Csak nem féltél a repüléstől?

De igen. Aztán egyszer megláttam a Ryanair 70 forintos promóciós jegyárait egy hirdetésben, és elkezdtem kutakodni. Ezekből a jegyekből még nem foglaltunk, viszont nem sokkal később elutaztunk Barcelonába fejenként 11 980, majd Forliba 4180 forintért.

És ezek után szenvedélyeddé vált a repülőjegy-vadászat.

Az első pár alkalom után beleszerettem az utazásba, de a legnagyobb mérföldkőnek az amerikai utunkat mondanám.

8700 forintért foglaltunk retúr repülőjegyet New Yorkba.

Ekkor hagytam el először Európát, ekkor fogtam fel igazán, milyen óriási a világ, mennyi szép hely van, ahová el szeretnék jutni. És ha lehet, olcsón, ha lehet, nagyon olcsón.

New Yorkban a Times Square-en Forrás: Utazómajom

Mit csinálsz, amikor épp nem valószínűtlenül olcsó repülőjegyekre és szállásokra vadászol vagy utazol?

Ha az eredeti szakmámra vagy kíváncsi, gazdaságinformatikus vagyok, fejlesztőként dolgozom. Amúgy szeretek fesztiválokra járni, görkorizni, de kétségtelenül nagyon

sok időmet elveszi az utazások szervezése, az olcsó utak keresése és megosztása.

A blogod címe Utazómajom. Honnan jött a név?

Imádom a majmokat. Ez a név pedig egyszerre vicces, megbotránkoztató és könnyen megjegyezhető.

Hogyan lehetséges, hogy ilyen olcsó repülőjegy- és szállodaszoba-árak kerülnek fel az internetre?

Az egyik leggyakoribb hiba, amikor a foglalási rendszerekbe (GDS, vagyis Global Distribution System) egyszerűen rosszul töltik fel az árakat. Lemarad egy nulla, rossz helyi értékre kerül a szám, vagy éppen a tizedesjegyet nem a megfelelő módon jelölik. A tarifák feltöltését emberek végzik, ez a legnagyobb hibafaktor.

Koh Phangan gyönyörű tengerpartján Forrás: Utazómajom

A másik fő ok, amikor a rendszerek nem tudják pontosan kiszámolni az adott útvonalra a valós tarfiát, és az üzemanyagpótdíjat nem számítják fel. Ekkor nagyon jó árakkal találkozhatunk. A téves árakról az oldalunkon is írtunk. Vannak olyan transzatlanti jegyek, ahol az üzemanyagpótdíj a teljes jegy 90 százalékát teszi ki. Ekkor érdekes csak igazán, ha lemarad a pótdíj!

Tudom, hogy nehéz összefoglalni három-négy év tapasztalatát, de mégis, hogyan lehet megtalálni ezeket az error fare-eket, hibás tarifákat?

Ha egy konkrét technikát szeretnél tudni, azzal sajnos nem szolgálhatok. Folyamatosan próbálkozunk.

Ha találunk egy error fare-t, addig elemezzük, amíg rá nem jövünk a hiba okára.

Ezután megpróbáljuk más útvonalra is ráhúzni ugyanazt a sémát.

Az online utazási irodákat rengeteg felhasználó böngészi, a nagy számok törvénye alapján előbb-utóbb ráakadunk egy-egy elárazásra. Olyan programot (úgynevezett scrapert) is írunk, amely más felhasználói keresések találatait elemzi.

A foglalási rendszerek sokszor bonyolultabbak, mint egy pilótafülke Forrás: Utazómajom

Rengeteg időd elmegy a jegyek keresésével. Ez megtérül végül? Megéri?

Ha azt nézzük, hogy mennyi élménnyel gazdagodtam az utazásaim során, akkor igen. Valószínűleg sosem jutottam volna el ezekre a helyekre, ha nem tudom őket piszok olcsón kihozni. Másrészről, ha a befektetett energiát és időt pénzre válthatnám, akkor első osztályon utazgathattam volna eredeti áron.

De engem mégis minden alkalommal örömmel és

büszkeséggel tölt el, ha valaki az én közvetett segítségemmel utazhat jó áron.

Amikor találok valami olcsó lehetőséget, azt általában feltöltöm a Facebook-oldalamra, így sokan értesülnek róla, és rengeteg pozitív visszajelzést kapok.

A repülőn vagy a lefoglalt szállóban tudják, hogy fillérekért vagy ott? És ha igen, mit szólnak hozzá?

Többször előfordult, hogy rácsodálkoztak. Legutóbb Dublinban voltunk egy négycsillagos wellness- és golfszállodában az eredeti ár töredékéért (3500 Ft/éj). A szobánkhoz nem járt volna a reggeli (plusz 3700 Ft), de valószínűleg azt gondolták, ha már lúd, legyen kövér, úgyhogy kaptunk azt is.

Dohából hazafelé menet berágott a Qatar Airways Forrás: Utazómajom

A Qatar Airways viszont nem volt ilyen jó fej. A Budapest-Doha-Budapest-Zágráb útvonalon nem engedte, hogy leszálljunk a gépről Pesten, annak ellenére sem, hogy csak addig csekkoltunk be. Az egész vezérkar várt minket a gép ajtajánál, nagyon rossz néven vették, hogy ötödáron utaztunk a járatukkal.

Számolod, hány alkalommal, hány órát és kilométert repültél? És hogy mennyibe kerül egy út átlagban?

Ami az árakat illeti, Európán belül átlag 3-4000 forintot mondanék az ingyenesekkel együtt, Európán kívül nagyjából százezer forintra jön ki egy út.

Bőven akad még felfedeznivaló a világban, hiába repülte körbe ötször a földet Forrás: Utazómajom

Mi a helyzet, ha késés miatt lecsúsztok az átszállásról? Volt már, hogy emiatt meghiúsult az út?

Ha egy foglalási számon vannak az útjaink, akkor nincs okunk izgulni, legrosszabb esetben a légitársaság díjmentesen átfoglal egy következő járatra. Ha ez, mondjuk, csak másnap lenne, akkor szállást is biztosít. Ha viszont fapadosokat kombinálunk, akkor érdemes legalább két-három órás átszállási időket hagyni.

Ha három óránál többet késik a gépünk, akkor jó eséllyel kártérítésre vagyunk jogosultak,

így nem olyan nagy a veszteség. Lehet, hogy a repülőtér nem tud fogadni gépeket, vagy valamilyen természeti katasztrófa, vihar miatt nem ér oda időben a gépünk, ilyenkor előfordulhat, hogy az sem fog időben indulni, amelyikre át szeretnénk szállni. A légi utasok jogairól egy cikket is írtunk az oldalunkra, érdemes átfutni repülés előtt.

Mik voltak a legdurvább, legolcsóbb foglalásaid?

Európán belül egy trükknek köszönhetően teljesen ingyen is tudtunk utazni. Így látogattunk el többek között Milánóba, Brüsszelbe, Koppenhágába, Dortmundba. De Mallorcáért, a Kanári-szigetekért vagy éppen Marokkóért is mindössze tízezer forintot fizettünk.

A legbüszkébb talán az indiai utunkra vagyok.

79 ezer forintból hoztuk ki a repülőjegyet fejenként, oda-vissza. Valószínűleg másképp nem jutottunk volna el Indiába, így viszont nagy kedvencünk lett.

Egy olcsó útnak köszönhetően India nagy kedvenc lett Forrás: Utazómajom

Volt már olyan, hogy az online portál vagy a légitársaság eltörölte az olcsó jegyedet, mert rájöttek, hogy tévedtek?

Volt olyan, hogy a légitársaság törölte a repülőjegyünket. Legrosszabbul egy United Airlines által elhibázott galápagosi jegy törlése érintett. Negyvenezer forint körüli összeget fizettünk egy első osztályú, több millió forintot érő jegyért. Foglalás után pár nappal jött az értesítés, hogy a társaság törli a foglalást, visszaküldik a pénzt.

Ez egyébként mindig így van. Ha úgy dönt a légitársaság és/vagy bizonyos esetekben a DoT (Department of Transportation), hogy nem honorálják a jegyet, akkor a teljes összeget visszakapjuk. Ezért

nem érdemes extrém olcsó jegyek esetében nagy tervezésbe kezdeni

vagy nem lemondható szállást foglalni. Mindig várjunk egy-két hetet ezzel. A foglalással viszont nincs vesztenivalónk.

Van olyan hely, ahová akkor se mennél vissza, ha fizetnének?

Ilyen nem igazán van. A legkényelmetlenebbül Kínában éreztük magunkat. Abszolút nem volt kompatibilis az ország az európai gondolkodásunkkal, eszközeinkkel. Le is írtam az élményeinket a blogunkon.

Hát olyan, ahová ötödszörre is szívesen visszamennél?

Ebből sok van. India, Marokkó, Fülöp-szigetek, Miami, Hawaii. Minél távolabbi egy kultúra a miénktől, annál érdekesebb számomra. Délkelet-Ázsiában a közlekedést figyelni vagy akár csak egy üveg vizet venni is élmény.

A marokkói piac friss gyümölcsökkel, curryillattal Forrás: Utazómajom

Hawaiion egy kávéfarmon laktunk, ahol reggelente a kertből szedett zöldségeket, gyümölcsöket ehettük. Olyan finom, érett, nagy avokádót azóta sem láttunk.

Mit tanácsolsz azoknak, akiknek nincs sok pénze, de mérhetetlenül vágynak távoli, egzotikus helyekre? Hogyan kezdjenek neki?

Kövessenek minél több olyan oldalt, ahol extrém alacsony árú repülőjegyeket ajánlanak. Legyenek mindig résen. Lehetőleg akkor utazzanak, amikor éppen olcsó, és oda, ahová éppen olcsó. Döntsenek minél gyorsabban, és

ne hívják fel a légitársaság, szálloda figyelmét arra, hogy milyen áron utaznak.

Ezek szerint, úgy tűnik, az utazás nem is csak pénz, hanem inkább idő, leleményesség és rugalmasság kérdése?

Leginkább rugalmasság kérdése. A miami kirándulásunk alkalmával még egy bahamai hajókirándulással együtt sem költöttünk 150 ezer forintot, ha minden utazási költséget és szállást beleszámolok. Szerintem Siófokon is el tudunk nyaralni ennyit augusztusban.

150 ezer forintból még a Bahamák is megvolt hajóval Forrás: Utazómajom

A legjobb lehetőségek mindig a lehető legváratlanabb és legrosszabb időpontokban és helyzetekben futnak be. Sokszor a munkahelyen, amikor épp mindenki az én monitoromat nézi, vagy a telefonon veszem észre, amikor a metróhoz rohanok.