Megmutatjuk Európa legínycsiklandóbb piacait

piacok barcelona
Minden érzékünkre hat a barcelonai piac
Vágólapra másolva!
Ha a férfi szívéhez a gyomrán keresztül, a város szívéhez a piacain keresztül vezet az út. Egy adott hely ízei sok mindent elárulnak az ott élők habitusáról, szokásairól, kultúrájáról, a piaci adok-kapok pedig sokkal több, mint kereskedelmi tranzakció. Vagyis ha igazán meg akarunk ismerni egy várost, be kell iktatnunk a programba a piaclátogatást. Irány Európa leghangulatosabb piacai!
Vágólapra másolva!

La Boqueria – Barcelona

Barcelonában csaknem valamennyi városrésznek saját vásárcsarnoka van, de a legnagyobb és legszebb kétségkívül a La Boqueria. Szinte lehetetlen elkerülni, hiszen Barcelona legnevezetesebb utcáján, a Rambla 91. szám alatt működik 1840 óta.

Minden érzékünkre hat a barcelonai piac Forrás: Flickr/Luis Marina

Amellett, hogy elképesztő mennyiségű és fajtájú helyi termék vár itt ránk – friss húsok, halak, sajtok, olívabogyók és -olajok, zöldségek, gyümölcsök, fűszerek, édességek kavalkádja –, érdemes beiktatni egy piaci reggelit vagy uzsonnát is, mert

az itteni bároknak, kávézóknak egészen sajátos a hangulatuk.

A sokféle tapas közül az egyik legfinomabb a hagymás-olívás szárított tőkehal friss gyümölcsökkel. Nem árt tudni, hogy egy órával zárás előtt – a piac hétfőtől szombatig reggel nyolctól este fél kilencig tart nyitva, vasárnap zárva van – a kereskedők féláron kínálják a frissen facsart gyümölcsleveket és a gyümölcstálakat. Megéri kivárni!

A Rambla 91. szám alatt működik 1840 óta Forrás: Flickr/Mathieu Marquer

Mercat Central – Valencia

Az 1839 óta működő központi vásárcsarnok az egyik legrégebbi Európában. Mai méreteit (közel 8000 négyzetméter) 1928-ban nyerte el. Négyszáz árus kínálja portékáit a különböző szekciókban.

1400 négyzetméteren csak halat és tenger gyümölcseit árulnak,

egy másik részlegben húsárut, finom spanyol szalámikat, sonkákat, kolbászokat találunk.

A gyümölcs- és zöldségárusoknál frissen facsart leveket is árulnak, a csarnok előtt pedig számos standnál kínálnak tapast, paellát, kézműves bonbont vagy fagylaltot.

Európa egyik legrégebbi és legszebb vásárcsarnoka Forrás: Flickr/El Gatinvisible

A csarnok az óváros szívében van, úgyhogy remekül beiktatható a városnéző programba. Saját parkolója is van,

a vásárlás során pedig pontokat gyűjthetünk, amelyeket parkolójegyre válthatunk.

Hétfőtől csütörtökig reggel nyolctól délután fél háromig, pénteken este fél kilencig, szombaton pedig délután három óráig tart nyitva.

Borough Market – London

Ez a piac azoknak is ismerős lehet a Bridget Jones-ból vagy a Harry Potter-ből, akik még sosem jártak Londonban. A Southwark Street 8. szám alatt – vagy legalábbis annak környékén – már vagy nyolcszáz éve működik piac.

A Borough Market egy életérzés Forrás: Flickr/Paul Hudson

Ma 130 standja van, amelyeken hazai és a világ minden tájáról származó árut kínálnak a friss zöldségtől-gyümölcstől kezdve a mindenféle nemzetiségű sörön át a legújabb fast food kreációkig és a legkülönfélébb tengeri herkentyűkig.

A Borough Market kultikus hely Londonban.

2010-ben el is nyerte a London Lifestyle Award díját,

amelyet olyan vállalkozások, szolgáltatások kaphatnak meg, amelyek jelentősen hozzájárulnak a város arculatának formálásához. A piac csütörtöktől szombatig látogatható, 11-től 5-ig, 12-től 6-ig, illetve 9-től 4 óráig.

Lila hangulat a londoni piacon Forrás: Flickr/Herry Lawford

Fűszerbazár – Isztambul

Egyiptomi bazárnak is nevezik, mert eredetileg onnan importált árukkal kereskedtek ezen a helyen. Isztambul Eminönü kerületében, a Yeni dzsámi (Új mecset) mellett találtjuk az L alakú épületet, amelynek

fő specialitása ma is a színes fűszerkínálat,

messze túlmutatva a közismert sáfrányon, rozmaringon, bazsalikomon.

Az isztambuli Egyiptomi bazárban fűszerpiramisok sorakoznak Forrás: Flickr/Brian Jeffery Beggerly

De persze a bazár nem csak a színes-illatos fűszerpiramisokból áll.

Odabenn parfümöket, natúrkozmetikumokat, finom csemegéket is kínálnak,

az egyik részen virág- és mézbazár működik, másutt ékszereket és ruhaneműt vásárolhatunk.

A piac az épület mellett és mögött tovább terjeszkedik. Hátul sajtokat, halakat, valamint konyhai edényeket, eszközöket és papírárut találunk. Az Egyiptomi bazár mindennap reggel nyolctól este fél nyolcig várja a vásárlókat, de ne feledjük, hogy a vallási ünnepeken zárva tart.

A fő termék még mindig a fűszer, de van itt ezer más dolog is Forrás: Flickr/Kim Ahlström

Naschmarkt – Bécs

Bár a hazai piackultúra sokat fejlődött az utóbbi húsz évben, azért a Naschmarkt még mindig vonzó és irigylésre méltó célpont a magyarok körében is.

Az árusok mosolygósak és udvariasak,

kérés nélkül is nyújtják a kóstolót, a kínálat többnyire az idényhez igazodik, a minőségre pedig nemigen lehet panasz.

A Naschmarkton mindig szezonális termékeket árulnak magas minőségben Forrás: Flickr/i pinz

A Naschmarkt húzósabb részén találjuk a főként tengeri halakat, kagylót, osztrigát kínáló standokat, a másik oldalon a török hentesektől vehetünk bárány-, birka-, borjú-, marhahúst. Lenyűgöző a sajtkínálat, van itt mindenféle keménységű és típusú, érlelt és friss, tehén- és kecsketejből készült, olasz, spanyol, francia, görög és persze osztrák.

Nevezetes a Naschmarkt büfésora, ahol

a sült kolbásztól kezdve a kézzel gyúrt olasz tésztán át a szusiig és osztrigáig bármit

megkóstolhatunk, bécsi pénztárcához mérve mérsékelt árakon. A piac hétköznaponként reggel kilenctől este fél hétig van nyitva, szombaton pedig délután ötig.

A Naschmarkton nem förmednek ránk a zöldségesek Forrás: Origo

Saluhall – Stockholm

Kívül vörös tégla, belül vasszerkezet és üvegtető, na és elegáns, faragott fastandok. Az 1888-ban épült Saluhallt első blikkre pályaudvarnak nézné az ember, pedig kezdettől fogva vásárcsarnokként működött.

A kínálatban

sok a jellegzetes svéd termék,

halak és tengeri herkentyűk, vadhúsok, kézműves lekvárok és édességek, pástétomok, rénszarvasból és jávorszarvasból készült kolbászok, sonkák. De van itt mediterrán zöldség- és gyümölcs, olasz, francia, görög sajt, olíva.

Halak és tengeri herkentyűk, vadhúsok, pástétomok, rénszarvas- és jávorszarvas-kolbászok Forrás: Flickr/SnippyHolloW

A vásárcsarnokban jó néhány büfében csillapíthatjuk éhségünket minőségi és ennek megfelelően nem éppen olcsó fogásokkal. Itt működik Lisa Elmqvist Fiskrestaurangja, azaz halétterme is, ahol mindent frissen kóstolhatunk, amit csak a tenger kínál a homártól a tőkehalig. Az Elmqvist család már

négy generáció óta szállítja a tengeri csemegéket a svéd királyi háznak.

Az Östermalmstorgon található vásárcsarnok hétfőtől csütörtökig fél tíztől délután hatig, pénteken fél hétig, szombaton pedig délután négyig tart nyitva.

Akár vasútállomás is lehetne, pedig gasztroszentély Forrás: Flickr/nicholas

Mercato di Porta Palazzo – Torino

A dóm és a Porta Palatina között találjuk Európa legnagyobb piacát három vásárcsarnokkal és hatalmas szabadtéri vásárterülettel.

A Porta Palazzo piacon tényleg minden van:

háztartási eszközök, ruhák, cipők, bútorok, zöldségek, gyümölcsök, afrikai maszkok, piemonti borok, toszkán olajak, tradicionális helyi bonbonok, kézzel sodort grissinik, de sorolhatnánk a végtelenségig.

Igazi olasz kavalkád a piros ponyvák alatt Forrás: Flickr/Alessandro Bonvini

A piac fedetlen részén találjuk az őstermelőket, az óratorony mellett. A húsárut kínálók mindennap új recepttel és persze kóstolóval várják a vásárlókat, a sajtosok több mint ötvenféle sajtot kínálnak az egész országból, és szezonban

itt biztosan megkóstolhatjuk a híres piemonti ropogós cseresznyét.

A Piazza della Repubblicán működő hatalmas piac hétfőtől péntekig reggel fél kilenctől délután fél kettőig, szombaton este fél hétig tart nyitva.

A dóm és a Porta Palatina között találjuk Európa legnagyobb piacát Forrás: wikipédia

Les Halles de Lyon-Paul Bocuse – Lyon

Lyon a gasztronómia egyik fellegvára. Mivel a lyoni mesterszakácsok valamennyien itt szerzik be a hozzávalókat, 2006-ban a vásárcsarnokot a nouvelle cuisine (új gasztronómiai irányzat, amely könnyű, szezonális, nem túlfőzött-túlsütött fogásokat kínál) egyik legnagyobb alakjáról, a világhírű séfről, Paul Bocuse-ről nevezték el.

Lyon gasztronagyhatalom, el is nevezték a piacot a világsztár séfről, Paul Bocuse-ről Forrás: Flickr/Bud Ellison

A lyoni csarnok legfőbb jellegzetességét a regionális termékek jelentik.

A hatvan stand mindegyikén kifogástalan minőségű, friss árut találunk,

legyen szó articsókáról, sajtról, húsról vagy halról. Legendásak a Fromagerie Richard sajtjai, a Richart különleges ízesítésű bonbonjai, és arra is lehetőségünk van, hogy a sztárséfek kreációit hazavigyük. Bernard Constantin kagylólevesét, Laurent Bouvier májpástétomát vagy Paul Bocuse néhány ínyenc fogását elvitelre kész csomagokban is árulják.

Első osztályú finomságok a lyoni csarnokban Forrás: Par Gossipguy/wikipédia

A piac hétfőnként zárva tart, keddtől vasárnapig délelőtt héttől tizenkettőig, délután pedig háromtól hétig várja a vásárlókat.