Jobb letelepedni Magyarországon, mint az Egyesült Királyságban

Budapest látkép panoráma
Evening view over city and River Danube, Castle district, Chain Bridge and Parliament, Budapest, Hungary, Europe
Vágólapra másolva!
A világ legjobb helye a külföldön élők számára egy ázsiai ország lett idén. Magyaroszág sokat javított a helyezésén.
Vágólapra másolva!

Amikor valaki azon gondolkodik, hogy külföldön vállaljon munkát, netán tartósan letelepedjen egy másik országban, sok tényezőt kell számba vennie: milyenek ott a munka- és karrierlehetőségek, mennyire biztos az adott állás, mennyire zsákmányolják ki a munkaadók az alkalmazottakat, de az is fontos szempont, hogy

mennyire könnyű beilleszkedni az adott társadalomba,

milyen az oktatás, az egészségügy színvonala, mit lehet ott csinálni a szabadidőben.

Az InterNations nevű közösségi oldal külföldön élő embereket (expats) fog össze. Jelenleg 2,3 millió tagja van világszerte, akik segítenek egymásnak megosztva tapasztalataikat. Az ő véleményük alapján készült az a rangsor, amely a világ 67 országát rangsorolja aszerint, hogy milyen ott az élet egy külföldinek. Az idei felmérésben több mint 14 ezren vettek részt, akik 174 nemzetiséget és 191 országot és egyéb területet képviselnek.

Ahová érdemes menni...

Az első helyezett az összesítésben 2016-ban Tajvan lett, amely az életminőségben és a személyes pénzügyekben is az élen végzett. Az ott élők különösen jónak tartották az egészségügyet, illetve a saját pénzügyi helyzetüket. A távol-keleti ország a munkavállalást illetően a második helyen végzett, és tízből kilencen dicsérték a helyiek barátságosságát.

A Taipei 101 felhőkarcoló Tajvan fővárosában, Tajpejben Forrás: Dreamstime

A második helyen egy európai ország, Málta szerepel, ahol egyébként a legkönnyebb a letelepedés és beilleszkedés a helyi kultúrába. Ez az ország is jól végzett a személyes pénzügyek terén.

A tíz legjobb ország

1. Tajvan
2. Málta
3. Ecuador
4. Mexikó
5. Új-Zéland
6. Costa Rica
7. Ausztrália
8. Ausztria
9. Luxemburg
10. Csehország

... és amit érdemes elkerülni

A lista másik végén Kuvait áll, amely az életminőség terén nagyon rosszul teljesített. A közel-keleti országban a beilleszkedés is nehéz, a helyiek barátságtalanok, és nem könnyű barátokat szerezni. A második legrosszabb Görögország, amely a rossz munkalehetőségek miatt teljesített rosszul.

A tíz legrosszabb ország

67. Kuvait
66. Görögország
65. Nigéria
64. Brazília
63. Szaúd-Arábia
62. Egyiptom
61. Mozambik
60. Katar
59. Olaszország
58. Tanzánia

Sokat léptünk előre

Magyarország az összesített listán a 21. helyen szerepel, ami nem rossz teljesítmény. Megelőzi például a 33. Egyesült Királyságot, ahol egyébként rengeteg magyar él és dolgozik, de a 26. Egyesült Államoknál is jobb a helyezése.

Tavaly óta hazánk 8 helyet lépett előre, ami a 10. legnagyobb javulás.

Budapest látképe a Dunával Forrás: robertharding/Gavin Hellier/Gavin Hellier

Az alkategóriákból kiderül, hogy Magyarországon inkább az életminőséggel elégedettek az itt élő külföldiek. A munkavállalási alkategóriában például az Egyesült Királyság már a 14., szemben Magyarország 25. helyével, míg az életminőségben hazánk 14 hellyel megelőzi a szigetországot.

Akit bővebben is érdekelnek a felmérés alkategóriái, itt böngészhet közöttük.