Különleges felvétel egy különleges szikla megmászásáról

Dun Briste szikla Írország
Vágólapra másolva!
Az ír mászónak csak harmadszorra sikerült feljutnia az oszlop tetejére.
Vágólapra másolva!

A Dún Briste Írország egyik ikonikus sziklaoszlopa. A 49 méter magas tömb az ország északnyugati partvidékén áll ki az óceánból, Downpatrick Headtől nem messze. A környék igen népszerű a turisták körében, ami nem véletlen, hiszen az erózió különlegesen szép formákat alakított ki.

A 46 éves Iain Miller azonban nemcsak a távolból szereti nézni ezeket a képződményeket, hanem megmászni is. A közeli Donegalban élő férfi, aki egy sziklamászásokat és kalandtúrákat szervező cég tulajdonosa, korábban kétszer próbált meg feljutni Dún Bristére, ám

mindkétszer kudarcot vallott.

Ez azonban nem tántorította el attól, hogy harmadszor is kísérletet tegyen rá – ezúttal sikerrel.

A társának nem sikerült

A mászást alaposan megtervezte társával, Paulina Kaniszewskával együtt, és szerencsére az időjárás is nekik kedvezett. Legalábbis eleinte, mert nem zavarták nagy hullámok a szikla megközelítését. Az eső azonban eleredt, ezért Kaniszewska nem tudta befejezni az utat, csak 20 méteres magasságig jutott. A GoPro kamerával készített videón jól látható, milyen nehézségekkel kellett megküzdeniük a mászóknak.

Miller végül feljutott a sziklatorony tetejére, amelyről félelmes kilátás nyílt. Örömét az sem csökkentette, hogy

nem ő volt az első, akinek sikerült felmásznia a Dún Bristére.

Három brit mászó, Mick Fowler, Nikki Duggan és Steve Sustad ugyanis 1990-ban már megtette ezt. Azóta viszont senki nem követte őket, csak helikopterrel tettek le oda tudósokat – írja a Daily Mail.