Az utasbiztosítással akár milliókat spórolhatunk

Görögország Paralia üdülőfalu utasbiztosítással rendelkező turisták orvosi ellátását hirdető tábla.
Fotó:Dudás Szabolcs
2015.07.01.
Gorogország, Paralia üdülőfalu utasbiztosítással rendelkező turisták orvosi ellátását hirdető tábla. Fotó:Dudás Szabolcs 2015.07.01.
Vágólapra másolva!
Kössünk biztosítást utazás előtt, vagy ne? Úgyse történik semmi baj, csak városnézés, tengerpartozás lesz, ha pedig lezuhan a repülő, úgyis mindegy – szól gyakran a magyarázat. Az esetek többségében természetesen valóban nem történik semmi, vagyis a biztosítás díja ablakon kidobott pénznek tűnik. De biztos, hogy ezen kell spórolni?
Vágólapra másolva!

Ha nem akarunk egy fillért sem kifizetni egyetlen társaságnak sem, célszerű kiváltani az európai egészségbiztosítási kártyát. Ennek birtokában gond nélkül igénybe lehet venni az adott EGT-ország egészségügyi rendszerét (az Európai Gazdasági Térség országainak listáját itt találja). De ha fizetős vagy részben fizetős a rendszer, akkor nekünk is csengetni kell, azonnal, helyben. Legyen szó akár kórházi napidíjról, fogászati ellátásról vagy bármilyen más egészségügyi szolgáltatásról.

Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Nem mindegy, mivel töltjük a nyaralást

Eggyel jobb, ha a bankkártyánkhoz kapcsolódik automatikusan utasbiztosítás. Ma már nem minden kártyához jár ilyen, jellemzően a drágább kártyákhoz adják a bankok, vagyis érdemes utánanézni, a miénkhez jár-e. Ez jellemzően csak a kártyabirtokosnak nyújt biztosítást, a hozzátartozóknak, gyerekeknek nem.

Az átlagos kártyához járó biztosítás az alapokat fedezi,

így a hazaszállítást, alapvető ellátásokat, kárfizetéseket, de csak minimális értékben. Ha beüt a ménkű, ennél valószínűleg borsosabb lesz a számla.

Ha nem akarunk kockáztatni, illetve a család minden tagjára szeretnénk biztosítást kötni, akkor érdemes valamelyik netes összehasonlító oldalt megkeresni, és ott kiválasztani a megfelelő biztosítást. Fontos számításba venni, hogy mit csinálunk majd az utazás alatt, minden extra tevékenység külön kockázati tényező ugyanis.

A biztosítás szempontjából sem mindegy, mivel töltjük a nyaralást Forrás: Harkányi Árpád

Ha csak mászkálunk egy városban, akkor kevesebb a kockázat, de ha túrázni, búvárkodni, evezni vagy futóversenyre megyünk (versenysportolókra nem érvényesek a szimpla biztosítások), ezeket is tartalmazó csomagot érdemes választani. Ellenkező esetben hiába van biztosítás, a hegyi balesetre nem fog kiterjedni.

Az extrém eseteket külön ellenőrizni kell, például hogy

hegymászáskor hány méteres magasságig érvényes a biztosítás.

Értelemszerűen nem minden ország ugyanolyan kockázatú, ezt is le kell ellenőrizni. Európa e tekintetben egységes, nincs kockázatosabb és biztonságosabb besorolású állam.

A magassággal együtt a biztosítás díja is nő Forrás: Németh Sarolta

A csomagjainkra is köthetünk biztosítást

A testi épség mellett a csomagjainkra is kiterjedhet a biztosítás. Itt érdemes észszerűen gondolkodni, és nem azonnal több milliós értékre biztosítani a bőröndöt. Biztos, hogy egy használt, valaha 50 ezer forintért vett telefon miatt rendőrségi jegyzőkönyvet fogunk felvenni egy olyan országban, amelynek a nyelvét nem beszéljük jól? Spanyolországban, Görögországban például nem feltétlenül találunk angolul flottul beszélő rendőrt.

Ha spéci sporteszközeink vannak, annak biztosítása külön feladat lehet,

ennek is érdemes utánanézni.

A biztosítások ára úti céltól és a nyaralás fajtájától függően eltérő, a legolcsóbbak naponta kevesebből kijönnek, mint egy korsó sör. A speciális biztosítások ennél jóval többe kerülhetnek, ugyanakkor síeléskor, raftingoláskor, hegymászáskor ne ezen spóroljunk, mert elég egy kis hiba, és akár milliós számlát csinálhatunk magunknak.

A cikk megjelenését a MABISZ támogatta.