Izgalmas sci-fibe csöppentünk a dunaújvárosi erdőben

ipartörténeti skanzen Dunaújváros
Vágólapra másolva!
Ilyen sehol máshol nincs, ezt a saját szememmel is látnom kell – döntöttem el azonnal, ahogy megpillantottam az interneten néhány kósza képet az ipartörténeti skanzennek nevezett szabadtéri gyűjteményről. Az erdőbe kihelyezett óriási fogaskerék, a vasúti csille vagy éppen a „fogalmam sincs mire jó, de brutálisan fest" jellegű, jókora gépek már fotón is különös hangulatot árasztottak.
Vágólapra másolva!

Ha a Dunai Vasmű mellett bevetjük magunkat a kiserdőbe, hirtelen mintha egy régi sci-fiben találnánk magunkat: a gyár kiszolgált, hatalmas gépeit évtizedekkel ezelőtt a fák között állították fel, mára pedig szépen körbenőtte őket a természet.

Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Előre kell bocsátanom: nagy természetélményre ne számítsunk, ha felkeressük a dunaújvárosi erdőt, főleg, hogy az utakkal, parkolóval körülhatárolt, néhány fából álló társulás igazából csak kis túlzással nevezhető valódi erdőnek. A buja, hívogató zöld és a rideg gépek kontrasztját azonban mégis érdekes élmény élőben szemügyre venni.

Lemezhengerítő gép a fák között Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Benőtte a természet

Bár az interneten több helyen is olvashatunk nyitvatartási időről, előzetes bejelentkezésről vagy éppen arról, hogy a „múzeum” már nem látogatható, ez senkit ne riasszon el. Mint megtudtam,

jelenleg már nem igazán tartják számon valódi kiállításként

az ország legnagyobb kohászati-gépészeti komplexumából 1989-ben kihelyezett gépeket, és az sem tisztázott, hogy most kinek a kezelésében, tulajdonában állnak.

Szivattyúház részlete Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

A megnyitáskor állítólag tájékoztató táblákat is kihelyeztek a vaskohászat múltjának bemutatására, de ezeknek ma már nyomuk sincs. A lényeg: bárki szabadon és ingyen megnézheti az erdei kiállítást.

Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Idővel szépen körbenőtte a tárgyakat a természet, amitől csak még szürreálisabb képet mutatnak. Sajnálatos, de nem meglepő módon több darabot körbeszemeteltek az erre járók, sőt gyanítható, hogy

az egyik komoly ipartörténeti jelentőségű gépet most egyszerűen vécének használják,

úgyhogy nem árt odafigyelni, ha közel megyünk hozzá.

Egykor lemeztovábbító henger, ma inkább szemetes és vécé Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

A nagy gazdasági világválság utáni stabilizációs időszakban szükségessé vált a hazai kohászati kapacitások bővítése, amihez Dunapentelét választották helyszínként. Így létesült 1950-ben a Dunai Vasmű, az ország egyik nehézipari központja.

Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

A ma Dunaferr néven is emlegetett cég melegen vagy hidegen hengerelt, pácolt, horganyzott szalagokat és táblalemezeket, illetve idomacélokat gyárt gép-, jármű- és építőipari termékek, acélszerkezetek, háztartási berendezések és egyéb alkatrészek előállításához. A termékeket javarészt külföldön adják el – olvasható a vállalat oldalán.

A vastagsági henger részlete Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila
Forrás: Turista Magazin