Csak reggel tűnt fel, hogy a paradicsomban vagyunk

goa
Vágólapra másolva!
Goa, vagy ahogyan sokan emlegetik, a kis Portugália az Indiába érkező turisták egyik kedvenc állomása. A makulátlan tengerpart, a csodálatos állat- és növényvilág azonnal elvarázsol mindenkit. A dél-ázsiai ország legkisebb államában a helyiek mindent elkövetnek, hogy a turisták életre szóló élménnyel térjenek haza: van itt delfinles, elefántfürdetés, fürdőzés vízesés alatt, sasetetés, romantikus csónakázás a lagúnában.
Vágólapra másolva!

Goa egyik legszebb partszakaszára, Palolem beachre sötétedés után érkeztünk meg. Amint kiszálltunk a taxiból, egymás után jöttek oda a helyiek, hogy szállást ajánljanak nekünk. Már korábban elhatároztuk, hogy kirúgunk a hámból,

bármennyibe is kerül, ezúttal tengerparti szobát bérelünk.

Cölöpökön álló faházhoz kísértek minket, amelynek aljában étterem üzemelt. A hullámok szinte a lábunkat nyaldosták, annyira közel voltunk a tengerhez.

Kilátás a szobánkból (Kattintson a képre a galériához!) Forrás: Daróczi Szilárd

Ilyen egyszerűen nincs

Csak másnap reggel eszméltünk rá, hogy ez a hely valóban olyan, mint a paradicsom. A kilátás magáért beszélt. Sok tengerparton megfordultam már Európában és Ázsiában is, de

ehhez foghatót még soha nem láttam.

Az első két nap csak ettünk, napoztunk és úsztunk a szinte meleg tengerben. A legnagyobb gondunk az volt, hogy esténként mit vacsorázzunk.

Két napig csak heverésztünk a strandon (Kattintson a képre a galériához!) Forrás: Daróczi Szilárd

A harmadik nap aztán elmentünk egy delfinlesre, ahol a kísérőnk azt ígérte, csak akkor kell fizetnünk, ha tényleg látunk delfineket. Egy kis motorcsónakkal indultunk el, és a Pillangó-sziget közelében álltunk meg. Ott aztán egymás után bukkantak fel a delfinek. Miután kibámészkodtuk magunkat, egy érintetlen partszakasznál kötöttünk ki, ahol fél órát úszhattunk és fotózhattunk.

Délután szétnéztünk a faluban. Egymást érték az éttermek és az árusok: táskák, ékszerek, ruhák tucatjai közül lehetett válogatni. Mi vásárlás helyett robogót béreltünk 1500 forintnak megfelelő rúpiáért. A kölcsönzős csupán annyit kérdezett, tudunk-e vezetni, illetve hogy hol szálltunk meg. Semmilyen biztosítékra nem volt szüksége.

Benzinkút a környéken nem volt, így vettünk a boltban két kólásüvegnyi üzemanyagot.

A Cola beachre motoroztunk át. Nagyjából egy óra volt az út, de megérte, hiszen pazar volt a kilátás. Ezen a parton csupán két szálláshely működik, így jóval kevesebben voltak, mint a Palolemen. Napozás és koktélozás után indultunk vissza.

A vacsorát naplemente közben fogyasztottuk el a tengerparton, pár méternyire a víztől. A felszolgálók nagyon barátságosak és készségesek voltak. Goán egyébként roppant nagy a választék, szinte minden ételből lehet kapni indiai, thai, indonéz és kínai fűszerezésű verziót. Egy jó tanács: bármit is rendelnek Indiában,

evés után érdemes egy pohár cukros tejet inni,

az ugyanis megnyugtatja gyomrunkat a fűszeres ételek után.

Egy álom kipipálva

Másnap reggel egy lagúnás csónakázásra fizettünk be. Egy izraeli nő volt alkalmi útitársunk, akinek, mint kiderült, magyar felmenői vannak, így néhány szót tudott magyarul. Fantasztikus volt a sűrű erdő között a néma csendben csónakázni. Csak a madarakat hallottuk, a víz felszíne tükörsima volt.

Néhány perccel az indulás után túravezetőnk azt mondta, izzítsuk a kamerákat, mert ami most következik, arról biztosan nem akarunk majd lemaradni. Egy vödörből véres húsokat kezdett a vízbe dobálni. A következő pillanatban tucatnyi hatalmas sas jelent meg, és egymás között manőverezve markolták fel a víz tetejéről a zsákmányt. Elképesztő látvány volt.

Csónakázás után átköltöztünk egy szomszédos szállásra, mert az előző helyen csak három éjszakára volt hely. Goán egyébként nem érdemes előre szobát foglalni, mert

az interneten feltüntetett ár töredékéért vehetünk ki tengerre néző szobát.

Alkudozni Indiának ezen a részén is lehet, sőt az itt élők kifejezetten élvezik ezt a társasjátékot.

A következő napra hosszabb túrát terveztünk. Indiai legnagyobb vízesését, a Dudhszagart kerestük fel. Régóta vágytam arra, hogy egyszer egy vízesés alatt úszkálhassak, itt végre teljesült az álmom. Viszont a víz rettentő hideg volt, mintha tűkkel szurkálták volna a bőrömet. A nagy hőség és a magas páratartalom miatt mégis kifejezetten jól esett megmártózni.

(Kattintson a képre a galériához!) Forrás: Daróczi Szilárd

A vízeséses kaland után egy fűszerültetvényt néztünk meg. Minden növényről elmondták, milyen jótékony, gyógyító hatása van, majd finom ebédet kaptunk. Ezután következett még egy nagy attrakció, az elefántfürdetés. Mivel a környezet elég illúzióromboló volt, úgy döntöttük, nem megmosdatjuk, hanem megüljük az elefántot, és megyünk vele egy kört.

Az elefánt hátán (Kattintson a képre a galériához!) Forrás: Daróczi Szilárd

Goa tényleg felejthetetlen élmény, ilyen tengerparti hangulatot sehol máshol nem találunk. Igaz, kijutni elég drága, viszont a szállás, az étkezés és a különböző fakultatív programok rendkívül olcsók. Itt mindenki megtalálhatja azt, amit keres. Ha nyugalomra vágyik, akkor Cola beach a tökéletes választás, ha pedig a pezsgést szereti, Palolem a neki való hely.