Egyet fizet, hármat kap, ha ide kirándul

maribor
Vágólapra másolva!
Maribor télen a síelőket, nyáron az adrenalin szerelmeseit várja. A Dráva partján fekvő, hangulatos városban azonban azok is jól érezhetik magukat, akik csupán nyugalomra és csendre vágynak. Szlovénia második legnagyobb városa az elmúlt évek alatt egyre népszerűbbé vált a turisták körében. A finom borok és remek ételek nemcsak az európaiakat csábítják ide, hanem az ázsiaiakat is.
Vágólapra másolva!

Maribort Szlovénia második fővárosaként is szokták emlegetni. Autóval csupán három és fél órára van Budapesttől. Főleg a téli sportok szerelmesei körében közkedvelt, de az utóbbi években egyre több nyári program várja a turistákat. Reggel 10 órakor érkeztem meg, rögtön a hotel felé vettem az irányt, hogy a csomagjaimat lepakoljam.

Ebben a hotelben szálltam meg Forrás: Daróczi Szilárd

A szálloda, amely télen úgynevezett pályaszállásként funkcionál, közvetlenül a Pohorje-hegység lábánál fekszik. Síelés vagy kirándulás után a hotel gyógyfürdőjében lazíthatunk, nemcsak a téli időszakban, hanem egész évben.

A Dráva-parti város Forrás: Daróczi Szilárd

A recepciónál már várt rám az animátor, vagyis a programszervező. Azt ajánlotta, hogy öltözzek sportosan, majd hozzátette, reméli, szeretem az izgalmakat. Hevesen bólogattam, mindaddig, míg ki nem derült, hogy a libegő felé veszi az irányt. Mivel tériszonyom van, kissé megizzadt a tenyerem és remegett a lábam, de azt gondoltam:

itt az ideje legyőzni a félelmeimet.

Ötperces volt az út, a pazar kilátás pedig teljesen elfeledtette velem a magasságtól való rettegést. Az egész város a lábaim előtt hevert.

A város a lábaimnál hevert Forrás: Daróczi Szilárd

A felvonóval a hegy közepéig mentünk fel, ott várt a következő megmérettetés, ami szintén a tériszonyosok rémálma: az óriáshinta. Félve ugyan, de beadtam a derekam. Néhány perc múlva már egy hegymászáshoz használatos hámot igazgattak rajtam, a fejemre pedig védősisakot húztak. Ezután

egy vastag kötélhez rögzítettek, egy másikkal pedig felhúztak a magasba.

A hámon lévő apró madzagot kellett megrántanom ahhoz, hogy kibiztosítsam magam, és egyenesen a mélybe zuhanjak.

Így győztem le a tériszonyt Forrás: Daróczi Szilárd

Kellett némi győzködés, mire végre meghúztam a kibiztosító madzagot. A bungee jumpingot még nem próbáltam, de szerintem hasonló lehet ehhez az élményhez. A végtagjaimból kiszállt az erő, és óriási megkönnyebbülés fogott el. Azt hiszem, erre mondják, hogy kiengedtem a gőzt, minden görcs és feszültség elmúlt. Az óriáshinta annyira megtetszett, hogy repetáztam is.

Az izgalmak ezzel még nem értek véget. A hegyről ugyanis

háromféleképpen lehetett lejutni: gyalog, sífelvonóval vagy bobbal.

Az utóbbit választottam, mivel már régóta ki akartam próbálni. A pálya nem tűnt meredeknek. Elővettem a kamerámat, hogy megörökítsem az utat és a fantasztikus kilátást. Aztán egyszer csak eltűnt a pálya a szemem elől.

A Pohorje lábánál Forrás: Daróczi Szilárd

Mire észrevettem, hogy egy majdnem 80 fokos lejtőhöz értem, már nem nagyon tudtam lassítani. Az animátor a mögöttem lévő bobban nagyon jól szórakozott, szorosan mögöttem haladt, és

biztatott, hogy engedjem ki a féket, és menjek teljes sebességgel

(40 km/óra). Hallgattam is rá, hiszen úgy tűnt, már csak egy lankás, egyenes szakasz van előttem. Tévedtem. A fák között újabb éles kanyar és meredek lejtő várt rám.

Eredetileg még egy izgalmas tereprollerezés is volt a programban a hegytetőről lefelé, de a közelgő vihar miatt ezt sajnos ki kellett hagynunk. A jármű egyébként leginkább a quadhoz hasonlít, annyi különbséggel, hogy ennek két kereke van.

Békebeli hangulat az óvárosban Forrás: Daróczi Szilárd

Másnap városnézésre indultam. A szűk utcák és az apró, régi épületek Toscanát idézték. Egymást követték a hangulatosabbnál hangulatosabb éttermek és teraszaik.

A város legrégebbi vendéglőjébe ültem be ebédelni.

Előételként pástétomot kaptam frissen sült kenyérrel, majd hideg uborkalevest szolgáltak fel, amely leginkább tzatzikire hasonlított. A nagy hőségben teljesen felfrissített. Főfogásnak szűzérmét választottam, amelyhez nagy tál saláta is járt. Nem volt túl nagy adag, de a tikkasztó melegben nem is vágytam többre.

Forrás: Daróczi Szilárd

Az ebéd utáni séta tökéletes volt arra, hogy az elfogyasztott kalóriákat ledolgozzam. A séta végén egy Dráva-parti borospincébe tértem be, ahol jobbnál jobb borokat kóstoltam. Szlovénia egyébként főleg a fehérborairól híres. Aki egy hosszú hétvégére keres nem túl távoli úti célt, és képtelen dönteni a hegymászás és a városnézés között, annak azt ajánlom, pattanjon autóba, és ismerje meg Maribort.

Forrás: Daróczi Szilárd