Újabb népszerű természeti csoda omolhat a tengerbe

Preikestolen Szószék-szikla
Vágólapra másolva!
Idén márciusban nagy nemzetközi visszhangot váltott ki, amikor egy viharban a tengerbe omlott Málta ikonikus kőhídja, az Azúr Ablak. Geológusok most attól tartanak, hogy Norvégia hasonlóan híres természeti csodája, a Szószék-szikla (norvégül Preikestolen) is hasonló sorsra juthat.
Vágólapra másolva!

A Szószék-szikla Norvégia délnyugati részén, Stavanger városától nem messze található. A meredek sziklafal 604 méter magasan emelkedik a Lyse-fjord fölé, a tetején pedig egy körülbelül 25x25 méteres platóról lehet lélegzetelállító fényképeket készíteni.

Évente mintegy 200 ezer turista látogatja meg,

hogy Norvégia egyik leglátogatottabb természeti látványosságánál lefotózza magát láblógatás közben. Egy ilyen túráról itt írtunk korábban beszámolót.

A plató közepén azonban van egy fél méter széles és több méter mély repedés, amely már 1930 óta aggodalmat okoz. A repedés mindkét oldalába szegeket vertek, hogy mérni tudják a változást, 22 évig azonban nem volt ilyen probléma – írja a norvég VG a Stavanger Aftenbladra hivatkozva.

Legutóbb azonban 2-3 milliméteres növekedést tapasztaltak a résben,

ezért a Norvég Geológiai Intézet munkatársai most komolyabb vizsgálat alá veszik a sziklát. Helikopterről, több oldalról is feltérképezik nagy felbontásban a különleges képződményt, aztán egy 3D-s modellel próbálják meghatározni a stabilitását. Ezen felül időről időre pontosabb méréseket hajtanak végre az esetleges változás megállapítására.

A méréseket egyébként a környék 32 másik hegyére is kiterjesztik. Különösen azok a sziklák lehetnek veszélyesek, amelyek – mint a Szószék-szikla is – a fjordba omolhatnak. Ezek ugyanis áradásokat okozhatnak a kialakuló hatalmas hullámok miatt.