Szenzációs a kilátás erről a kis tanúhegyünkről

Hegyesdi vár
Vágólapra másolva!
A Tapolcai-medence tanúhegyeit érdemes megmászni, mert szinte mindegyik tetején találunk valami különlegességet. A Csobáncon várromot, a Szent György-hegyen bazaltoszlopokat, de ahol sem egyik, sem másik nincsen, a panoráma ott is megéri a fáradságot. A 281 méter magas Hegyesd várát gyakorlatilag teljesen elsöpörték az évszázadok, viszont körülötte minden más alig változott.
Vágólapra másolva!

Hegyesden, az alig két és fél utcából álló falu központjában kristálytiszta vizű tó fogad. Egy kőbánya helyén jött létre, amelyben egészen a kilencvenes évekig bányászták a hófehér murvát. A felhagyott mélyedésben aztán az Alpok türkizkék vizeihez hasonló kincs született. Tulajdonképpen tájseb, pedig némi gondoskodással a falu dísze is lehetne. De még így is sokat ad hozzá a táj hangulatához.

Hegyesd falu központja a várheggyel Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Vár nincs, de a panoráma HD minőségű

A táj képét innen a Hegyesd 281 méter magas, kúp alakú csúcsa uralja. Nehéz eltéveszteni a felvezető utat, mégis sikerül:

a falu főteréről toronyiránt induló sárga sávjelzés ugyanis zsákutca,

vagy ha van is folytatása, két kéktúrával a hátam mögött sem voltam elég rutinos a megtalálásához. A falu északi sarkából a hegy tövéhez induló, névtelen utca viszont már egyértelműen jó irányba vezet, az erdő szélére érve pedig hamar feltűnik a sárga romjelzés és a lépcsőkkel kiépített ösvény.

A vár tövéig vezető ösvény felső szakasza Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Ahogy emelkedünk, a csapás egyre meredekebb lesz, majd amikor eléri a kürtő szikláit, egyszerűen vége szakad. A Hegyesd azon kevés tanúhegyek közé tartozik, amelyek képződésekor a felfelé áramló, izzó kőzetanyag nem terült szét a felszínen, sőt talán el sem érte azt. Ezért a hegy „sziklaváza” tulajdonképpen egy óriási, függőleges kőoszlop, amely körül gyorsan pusztul a kevésbé ellenálló kőzetanyag.

A csúcson álló falakból nem sok maradt Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

A hegy teteje nem is áll másból, mint egy minden oldalról igen meredeken határolt sziklatömbből, amelyre kis túlzással csak négykézláb lehet felkapaszkodni: ez bizony nem akadálymentes műemlék.

A hegycsúcs alig nagyobb egy nappalinál,

melynek faragott és természetes sziklái különleges kontrasztot alkotnak a körülötte elterülő erdőkkel. A vár emléktáblája is csak tenyérnyi, a panoráma viszont abszolút HD minőségű, 360 fokos és háromdimenziós.

Kilátás Hegyesd és Kapolcs felé Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Széthordták a köveket

Hegyesd vára a tatárjárást követően épült. A kis építmény tövében a 16. században újra és újra feltűntek a portyázó török hadak, 1561 tavaszán egy ilyen rajtaütés alkalmával sikerült is elfoglalniuk. A vár új ura – Pajazit vajda – jól tudta, hogy

Hegyesd török kézre kerülése kicsi, de kellemetlen rést üthet a magyar végvárrendszeren,

ezért sürgősen erősítést kért és kapott a veszprémi bégtől. Jól felszerelt seregével 1561 nyarától sorra végigrabolta a környék településeit, a lakosságot munkára fogta a vár megerősítéséhez, húsz jobbágyot pedig a fülénél fogva szögeztetett fel az épülő alsó palánkvárra, hogy információkat csikarjon ki belőlük a környező végvárak gyenge pontjairól.

Falmaradvány a hegytető alatt Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Túlzott magabiztosságának végül a szomszédos Csobánc urával, Gyulaffy Lászlóval vívott párbaja vetett véget, amelynek során már az első összecsapásban halálos sebet kapott. Még ugyanebben az évben, amikor a várban állomásozó török sereg Zalaszentgrót ostromához vonult, a magyarok egy meglepetéstámadással visszaszerezték a várat – illetve azt, ami a többnapos ágyúzás után megmaradt belőle.

A legkevésbé meredek út a csúcsra Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Az erődítmény új és egyúttal utolsó gazdája, Salm Eckhardt győri várkapitány úgy gondolta, nem éri meg helyreállítani a romokat. A megmaradt falakat felrobbantották, az értékes faragott köveket pedig a környékbeliek úgy széthordták, hogy szinte az összes fal eltűnt a hegytetőről. Ma már szinte semmi nem látszik az egykori várból.

A legmagasabb fal tövében apró tábla emlékezik a várra Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

A hegycsúcs alatti, tenyérnyi sík felületen mindössze egy pad, egy információs tábla és néhány falmaradvány utal az elmúlt évszázadokra. A mintegy 145 lakosú Hegyesd önkormányzatának kevés lehetősége van nagyobb felújítási munkákra, de

az alapvető karbantartásra és a növényzet kordában tartására láthatóan ügyelnek.

Már majdnem lejutottam a faluba, amikor a párából kiemelkedő tájat elöntötte a napfény, és ez villámgyorsan visszacsábított a hegytetőre. Az árnyékok most mélységet adtak a panorámának, a köd lassan felszállt, és a szomszédos Csobánctól Tapolcáig elém tárult az egész vidék.

Kilátás a Tapolcai-medence tanúhegyeire Forrás: Turista Magazin archív/Gulyás Attila

Így juthatunk el Hegyesdre

Autóval a Tapolca és Veszprém között vezető 77-es útról érhetjük el Hegyesdet, amelynek határában az azonos nevű, 281 méter magas vulkáni kúp emelkedik. Bár a hegy kicsi, mégis arra kell készülnünk, hogy a csúcsot szinte csak négykézláb mászva érhetjük el.

Forrás: Turista Magazin