Átadták az ország egyik legmagasabb kilátóját

2018.03.30. 16:45

Gyönyörű a panoráma a legfelső szintről, arra viszont készüljünk fel, hogy odafönn érezni fogjuk, ahogy mozog alattunk a szerkezet. Kihozták a maximumot a kiszuperált olajfúró toronyból.

Már hosszú évek óta várták a környékbeliek, most végre megtörtént: március 21-én átadták a felújított kilátót a nagykanizsai Csónakázó-tónál. Az eredetileg olajfúró toronynak készült építményt a hetvenes évek elején selejtezte le a Dunántúli Kőolajipari Gépgyár, előtte Bázakerettyén, Dióskálon és Nagylengyelben használták kitermeléshez. Ezután a nagykanizsai Csónakázó-tó keleti felén állították fel, ahol az állapota egy idő után leromlott. Közel egy évtized után a Zalaerdő Zrt. – mint a környékbeli erdők vagyonkezelője – karolta fel az objektum sorsát.

Kattintson a képre, és nézze meg a galériát!

Az alsó kilátószint 28 méteren, a felső 43 méter magasan van – A galériához kattintson a képre!Forrás: Turista Magazin/Nógrádi Attila

Közel 125 millió forintból újult meg a torony, amely igényes beléptetőkaput és üvegből készült „fogadóteret” is kapott, viszont a feljutásért 500 forintot kell fizetni, ami egy kicsit borsos ár hazai viszonylatban. Galyatetőn 200 forint a belépő, a napokban átadott velenceiben 300 forintot kérnek a panorámáért, míg a kékestetői tévétorony kilátójába 600 forintért juthatunk fel – lifttel.

Mindezek ellenére érdemes felcaplatni a legfelső, 43 méter magas, árbockosárszerű kilátószintre, ahonnan gyönyörű körpanoráma nyílik a környékre. Arra viszont készüljünk fel, hogy legfelül jól érezhetően mozog a szerkezet a látogatók súlya alatt és a szél erejétől. Nem véletlenül korlátozzák 50 főben a látogatók számát, a legfelső szintem pedig maximum 10 fő tartózkodhat egyszerre.

500 forintért mászhatunk fel a tetejére – A galériához kattintson a képre!Forrás: Turista Magazin/Nógrádi Attila

Éjszaka LED-sorokkal és reflektorokkal világítják meg az építményt. Május 1-től szeptember 30-ig reggel 9-től 19 óráig lehet rá felmenni a hét minden napján, október 1-től április végéig 10-től 17 óráig tart nyitva.

Az építmény a maga 48 méterével az ország egyik legmagasabb kilátótornya. Érdekesség, hogy a nagykanizsai kilátó ikertornya egykor a velencei Bence-hegyen állt, ám azt – miután leromlott az állapota és életveszélyessé vált – nem újították fel, hanem 1988-ban lebontották. Helyén nemrég avattak vasbetonból épített, érdekes formájú kilátót.

Forrás: Turista Magazin

Forrás: Turista Magazin

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK