Egy szegény afrikai királyság, de sípályája azért van

2018.07.12. 13:44

A magasság miatt a hőmérséklet megfelelő, de a szárazság miatt hóágyúzni kell.

Lesotho sok szempontból különleges ország. A Magyarország területének harmadát elfoglaló királyságot teljesen körbeveszi a Dél-afrikai Köztársaság. Ráadásul a világ legmagasabban fekvő országai közé tartozik Bhután, Nepál, Tádzsikisztán és Kirgizisztán társaságában. Lesotho szinte teljes területe egy fennsíkon fekszik, 80 százaléka 1800 m felett van. Ezért jóval hűvösebb van az országban, mint azt az Egyenlítőtől való távolsága indokolná.

A hűvös klíma lehet az oka, hogy bár Lesotho csupán a 151. helyen áll az egy főre jutó GDP alapján a világ országai között, sípályával azért rendelkezik. Ráadásul az Afriski az egyik abból a mindössze két síparadicsomból, amely Afrika déli részén működik (a másik a dél-afrikai Tiffindell, amely a lesothói határtól csupán 1-2 kilométerre található).

Kattintson az alábbi képre, és nézzen fotókat a különleges sípályáról!

Kattintson a képre a galériáért!Forrás: AFP/Marco Longari

Az Afriski 3050 méter magasan van a Maluti-hegységben. A dél-afrikai Johannesburgból 4 és fél óra alatt lehet oda eljutni autóval. Egy kilométeres pályája van, a kezdőknek külön lejtővel. A síparadicsom egyszerre 320 embert képes fogadni, és júniustól augusztusig – az ottani tél idején – üzemel. Mivel Lesothóban a tél száraz, a pályát mesterséges hó fedi.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK