Drón miatt állt le a Heathrow forgalma

aviation Horizontal
A British Airways Boeing 787-9 Dreamliner aircraft taxis past Terminal 5 towards the runway at London's Heathrow Airport on August 23, 2016. / AFP PHOTO / Justin TALLIS
Vágólapra másolva!
Drón észlelése miatt felfüggesztették a felszállásokat kedd este a londoni Heathrow repülőtéren. A reptéren 45 percig állt a forgalom.
Vágólapra másolva!

Háromnegyed órán át nem szállhattak fel gépek a londoni Heathrow reptérről, miután egy drónt láttak a reptér légterében - írja a BBC.

A reptér szóvivője azt mondta, hogy erre azért volt szükség, hogy megszűrjenek minden olyan veszélyforrást, amely a biztonságos működéshez kell.

A rövid közleményből nem derült ki, hogy a drónt pontosan hol észlelték, de valószínűsíthető, hogy az északi pálya környékéről lehetett szó, mivel kedd este ezt használták felszállásokra.

A párhuzamos déli pályán folyamatos volt a leszálló forgalom.

A British Airways Heathrow-ról Budapestre közlekedő kedd esti járatának indulási időpontja éppen a zárlat időszakára esett. A gép végül egyórás késéssel, közép-európai idő szerint este fél 9 előtt nem sokkal felszállt.

Ha nem sikerült volna újraindítani rövid idő alatt a felszállásokat, előbb-utóbb a leszálló forgalmat is le kellett volna állítani. Csúcsidőszakokban ugyanis átlagosan 55 másodpercenként érkeznek és indulnak a repülőgépek, és a repülőtér hamar megtelt volna.

Egy British Airways Boeing 787-9 a Heathrow repülőtéren Forrás: AFP/Justin Tallis

Mint ismert, decemberben a Gatwick reptéren történt hasonló eset, erről részletesebben itt írtunk.

Akkor arról is írtunk, hogy elfogták a két feltételezett elkövetőt, sőt az eset miatt a drónok használatának szabályozását is szigorítanák Nagy-Britanniában.