Rekordsebességet ért el egy utasszállító repülő

Virgin Atlantic.
A Virgin Atlantic járata az "erős hátszélnek" köszönhetően majd egy órával korábban érkezett meg a célállomásra (illusztráció).
Vágólapra másolva!
A Los Angelesből Londonba tartó járat 10 ezer méterrel Penssylvania felett az erős légáramlatnak (jet streamnek, azaz futóáramlatnak) köszönhetően kedden rekordgyors, 801 mérföld/órás sebességgel repült - számolt be az amerikai Fox News hírcsatorna.
Vágólapra másolva!

A Virgin Atlantic légitársaság Boing 787-es típusú gépe egy futóáramlatnak köszönhetően kedden átszámítva 1289 km/órás sebességgel hasította az égboltot.

A Virgin Atlantic járata az "erős hátszélnek" köszönhetően majd' egy órával korábban érkezett meg a célállomásra - lllusztráció Forrás: AFP/Getty Images/Darren McCollester

Az előző, a pár nappal korábbi, személyszállító repülő által felállított rekord 758 mérföld/óra (1219 km/óra) volt, azaz a keddi járat ezt épp 70 km/órás sebességgel szárnyalta túl.

- osztotta meg örömét közösségi oldalán Peter James, a járat kapitánya.

Meg is volt rá minden oka, hisz gépével igaz, hogy nem sokkal, de

átlépte az 1225 km/órás hangsebességet.

Fontos megemlíteni, hogy a hangsebesség átlépése gyakorlatilag nem történt meg, hiszen ez a sebesség a felszínhez viszonyított sebesség. Tekintettel a hátszélre, a levegőhöz viszonyított sebessége bőven hangsebesség alatt volt.

Az utasok ebből természetesen semmit nem érzékeltek a fedélzeten, "mindössze annyi történt", hogy a Virgin Atlantic járata rekordgyorsan, 48 perccel korábban érkezett meg Londonba.