Nem tanácsolták, mégis megnéztem Tunézia belsejét

Dél-Tunézia
Vágólapra másolva!
Tunézia déli részét már a tuniszi Bardo múzeumban elkövetett terrorista támadás előtt sem ajánlották a turistáknak. Pedig kár lett volna kihagyni.
Vágólapra másolva!

A 2011-es, innen kiinduló arab tavasz és a jázminos forradalom óta másodszor jártam Tunéziában. Az ország északi részéhez képest sokkal ismeretlenebb, szegényebb, turistamentesebb és tradicionálisabb délen bolyongtam. Itt már sehol nem voltak a mediterrán hatások, szigorúan a sivatag a főnök. A Szahara poros és száraz lehelete ural mindent, kiszáradt sós tavak, datolyapálmás oázisok és a sárgás-vöröses színek kísérték utamat.

Olyan hely ez, ahol a madár ugyan még jár, de a turista már nem. Különösen a 2015. március 18-i események után. Ekkor Tunisz fantasztikus múzeumánál, a világ egyik legnagyobb római mozaikgyűjteményével rendelkező Bardónál 23 ember, köztük 20 turista vesztette életét egy terrortámadásban. Ez azért volt sokkoló, mert az ország északi, part menti régiója - így a főváros is - papíron biztonságosnak számított. Ezzel ellentétben a déli részeket már a tragédia előtt sem ajánlották a külügyminisztériumok. Mondanom sem kell, ennek végig az ellenkezőjét tapasztaltam.

A teljes film Magyarország legnézettebb közösségi tévéjében, az OzoneNetwork csatornán látható, egyes szolgáltatóknál már HD minőségben is. Premier április 10-én 22 órakor.