Feltártuk Las Vegas piszkos kis trükkjeit

Las Vegas, kaszinó, póker, nevada, USA, amerika, szerencsejáték
LAS VEGAS, NV - OCTOBER 16: A general exterior view of The Fountains of Bellagio on October 16, 2013 in Las Vegas, Nevada. Ethan Miller/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Csak véletlenül ilyen marha lassú az ingyenpiát osztogató pincér? Aligha. Ez a szuper felüljáró csak a gyalogosok kényelmét szolgálja, vagy ez is csak egy újabb út a pokolba? Sajnos az utóbbi. Azt már meg sem kérdezzük, hogy a taxisok miért a hosszabb utat választják. Kipróbáltuk Las Vegas csapdáit.
Vágólapra másolva!

"Nem azért vagy itt, hogy milliomos legyél, hanem hogy jól érezd magad” – mondta az a Las Vegas-i taxis, aki a reptérről a hotelbe vitt, amikor életemben először megérkeztem a kaszinók városába, és megkérdeztem tőle, hogy szerinte mennyi pénzt fogok nyerni vagy veszíteni. Csak arra figyelmeztetett, hogy vigyázzak a pókerasztalnál, mert sok a profi. A beszélgetés közben pedig szép csendben körözött egy jót a reptéri utakon, majd jó nagyot kerülve körülbelül dupla pénzért vitt el a szállodához.

Erre nem árt figyelni, ha valaki Las Vegasba érkezik, és taxizni akar: a taxisok az alagút felé vinnék az utast (ami egy nagy kerülő), míg a Google Maps a sokkal rövidebb Tropicana Ave-t javasolja. Már ha az ember a vegasi Stripen álló szállodák valamelyikében akar megszállni. Ez az út észak-déli irányába szeli keresztül a várost, és lényegében az összes nevezettesség itt található a piramis alakú Luxor hoteltől, az 553 méter magas Stratosphere toronyig.

A vegasi szállodák már régóta nem a felső tízezer kiváltságai, némelyik ára a teljesen megfizethető kategóriába tartozik, bár az igaz, hogy a leghíresebbekben - ilyen a Bellagio vagy a Mirage - a szobák az átlagember számára megfizethetetlenek (a Bellagio-ban 290 dollár, azaz körülbelül 64 ezer forint egy éjszaka). Ez ugyanakkor csak a Strip központjában lévő szállodákra igaz, a déli és az északi részen lévőkből bátran lehet válogatni. Ebből a körből népszerű például a Luxor és az Excalibur, utóbbiban én két éjszakáért mindössze 141 dollárt (~ 31 ezer forint) fizettem adóval együtt. Az árkülönbségeket a hotelek vendégeiből is jól le lehetett követni, míg a Bellagio-ban általában öltönyös figurákat lehetett látni, az Excalibur átlagemberekkel volt tele, akik nem ritkán rövidnadrágban ültek le a pókerasztalhoz.

Ez az első játékod?

Kaszinózni lényegében bárki tud Vegas bármelyik szállodájában. A kaszinókat minden esetben úgy helyezték el, hogy a bejárat után rögtön oda toppanjon be az ember, és legyen akár a Caesar’s Palace a Mirage vagy az Excalibur, mindenkit szívesen látnak. Még a legdrágább hotelekben is lehet találni olyan játékasztalt, ahová kistétes játékosokat várnak (5-10 dollár), míg a fordítottjára nem volt példa. A legnagyobb tétes blackjack-asztal, amit láttam, az egy 200-10 000 ezer dolláros asztal volt, azaz egy játékba minimum 200 dollárt kell betenni, a maximum pedig tízezer dollár (ez több mint kétmillió forint). Ilyenek csak a menő hotelekben működnek.

A Bellagio szökőkútjai Forrás: AFP/Getty Images/Ethan Miller

Én csak ötdolláros minimum tétes asztalokhoz ültem le játszani. A legnépszerűbb játék a kaszinókban a blackjack, ami tulajdonképpen ugyanaz, mint a magyar 21-ezés. Kapsz két lapot, majd addig kell kérned a következőket, amíg az értékük minél jobban meg nem közelíti a 21-et. Ha túlléped, veszítesz, ha az osztónak nagyobb értékű lapjai vannak, veszítesz, ha az osztó lépi túl, nyersz, ha neked vannak nagyobb értékű lapjaid, nyersz, ha egyforma értékű lapjaitok vannak, akkor visszakapod a pénzed. Van pár extra lehetőség, például megduplázhatod a téted értékét, vagy két ugyanolyan lap esetében szétválaszthatod őket, és ilyenkor duplán játszol. Fontos tudni, hogy a játékosok nem egymás ellen, hanem az osztó ellen játszanak, szépen sorban jobbról balra haladva mindenki sorra kerül az asztalnál.

Hamar bele lehet jönni. Én kezdésnek egy üres asztalhoz ültem le játszani, az osztó pedig lényegében a második percben nekem szegezte a kérdést, hogy „ez az első játékod?”. Kifejezetten segítőkész volt, nem egyszer tanácsokat is adott, hogy itt most akkor ne kérjek több lapot, vagy hogy most nem érdemes dupláznom. A játék pörgősen zajlik, nem árt figyelni arra, hogy éppen mennyi a lapok értéke, nehogy valaki 18-ra vagy 19-re is lapot kérjen, ami körülbelül a vesztéssel ér fel (az osztóknak 17-nél kötelezően meg kell állniuk). A jó lapokat a játékostársak általában egy wow-val meg szokták dicsérni. Én ezt viszonylag kevésszer csináltam, épp elég volt az, hogy a saját lapjaimat nézve eldöntsem, hogy mihez is akarok kezdeni, csak néha pillantottam rá a mellettem ülők lapjaira.

Kezdő pókeres vagy? Így ülj le játszani!

A pókert a blackjacknél kötöttebb formában játsszák Vegasban. Minden kaszinóban vannak pókertermek, itt azonban már fontos tudni, hogy a játékosok egymás ellen játszanak, és jóval több pénzt lehet veszíteni, mint egy ötdolláros minimum tétes Blackjack-asztalon. A legnépszerűbb pókerjáték ugyanis épp a No Limit Texas Holdem póker, amelynek a lényege, hogy bármeddig felmehet a fogadások értéke egy játék során. Aki tehát valódi cashgame-et akar játszani, ezt tartsa szem előtt, vagy üljön inkább egy limites asztalhoz, ilyet is lehet találni. A Bellagióban no limit pókeren 1-3 dolláros a legolcsóbb játék (ez azt jelenti, hogy a kisvak 1, a nagyvak pedig 3 dollár), a beülő pedig minimum 100 dollár. A legmagasabb limit 25-50, és itt 2000 dollár a beülő.

Kezdőknek, kevés pénzzel rendelkezőknek, vagy azoknak, akik csak ki szeretnék próbálni, milyen Las Vegasban pókerezni, a tournament a megoldás. Itt csak a beülőt kell kifizetni, amiért mindenki ugyanannyi zsetont kap, és az nyer, aki legkésőbb esik ki (a nyeremény attól függ, hogy hányan neveztek be a tornára). Az Excaliburban naponta több ilyet indítanak délelőtt 11-től egészen este nyolcig, a beülő pedig negyven dollár (ebből mondjuk a kaszinó rögtön elszed 12 dollárt a költségekre, a maradék megy a nyereményalapba). A kezdők készüljenek fel arra, hogy ezt a pénzt valószínűleg nem fogják látni soha többet, viszont ennél többet nem bukhatnak, csak akkor, ha még egyszer beülnek egy játékra, viszont ha szerencséjük van (vagy ügyesek), akkor akár egy vagy két órán keresztül is játszhatnak.

A tournamentek esetében amúgy a játékosokon is meglátszik, hogy könnyebben veszik a dolgokat. Amikor én játszottam, az egyik mellettem ülő férfi többet foglalkozott a telefonjával, mint a pókerezéssel, a velem szemben ülő angol nőnek pedig sokszor fogalma sem volt arról, hogy mi történik éppen a játékban, volt, hogy az osztó figyelmeztette, hogy rossz összeget tett be. Ennek ellenére a hangulat remek volt, a vesztes nem egyszer odament a pénzét éppen bezsebelő győzteshez, hogy gratuláljon neki a szép játékért.

A Main Street Station kaszinó Forrás: AFP/hemis.fr/Frilet Patrick

Miért fifikásak a vegasi felüljárók?

Vegasban a kaszinók több fifikás trükköt is bevetnek azért, hogy kicsalják a pénzünket. Van, hogy lányokkal teszik, van, hogy piával, de még a város arculata is ezt a célt szolgálja. Íme néhány vegasi trükk:

A Strip

A vegasi főutcát úgy építették, hogy mindig benavigálja a sétálókat a kaszinókba. A gyalogosok ugyanis két úton sétálhatnak végig a Stripen: vagy az autóút szélén futó járdán, vagy a felső gyalogosúton. Utóbbi lényegében egy olyan járda, ami az utca felett, körülbelül egy emelet magasságban húzódik, és kaszinótól kaszinóig vezet. Például ha kijövünk az Excaliburból, a járda rögtön erre a felüljáróra visz, és a főút feletti gyalogoshídon áthaladva bevisz a New York, New York kaszinójába. Ha tovább akarunk haladni a belváros felé, akkor azt csak a kaszinón keresztül tehetjük meg, és ez így megy a többi hotel esetében is. A trükk az, hogy az utcaszinten lévő járdáról muszáj felmennünk a felső gyalogosútra, ha például át akarunk kelni egy főúton.

A labirintus

A kaszinók elrendezése olyan, mint egy labirintus. A cél az, hogy az ember elvesszen bennük. Ez a kisebb kaszinók esetében, mint például a Luxor vagy az Excalibur nem feltűnő. Az olyan hatalmas hotelek estében viszont, mint amilyen a Caesar’s Palace annál inkább. A termek teljesen összevissza követeik egymást, egyikből nyílik a másik, de átjárok is vannak, hol egy különterembe, hol egy bárba, vagy akár a hotel üzletekkel teli bevásárló szekciójába. Ezek a bevásárlóutcák már jóval egyszerűbb elrendezésűek. Viszont a Bellagióé és a Caesar’s-é is zsákutca, ráadásul jó hosszúak. Így ha az ember eljut a végéig, újra végig kell mennie az egészen, és közben talán megakad a szeme valamin, amit meg is vesz.

Szép lányok és ingyen pia

A kaszinókban nyerőgépből van a legtöbb. Vannak félkarú rablók, videópóker-játékok és még többtucat egyéb gép, amelynek a nagy részéről nem is igazán tudni, hogy pontosan mire való. Viszont úgy néznek ki, mint a vidámparki látványosságok. Rengeteg olyan van például, ami egy-egy film témájára épül rá, legyen az akár a Vasember vagy a Sötét lovag (utóbbi esetében úgy lehetett játszani, hogy közben egy tévén vetítették a filmet). Mindezeknek a lényege az, hogy elterelje az ember figyelmét arról, hogy a szerencsejátékozik.

Ez a céljuk a táncoslányoknak is. A legtöbb kaszinóban a játékasztalokat körkörös alakban illesztették össze. Középen általában a teremfőnök figyeli az osztókat, viszont az is gyakori, hogy lenge öltözetű lányok táncolnak az asztalok között (a Caesar’s-ben még az osztók is nagymellű lányok voltak). Eközben pedig a játékos akár ingyenpiát is kérhet a mindig felbukkanó pincértől. Ezt megint csak nem jótékonyságból adják. Legalább tíz perc míg a pincér megérkezik az itallal, amit még ha gyorsan is iszik valaki, megint ugyanannyi idő elfogyasztani. Eközben pedig a játékos valószínűleg még akkor sem áll odébb, ha éppen vesztésben van, és marad az asztalnál vagy a játékgépnél.

A tétek

A játékasztalokon mindig találni egy kis monitort, ami az aktuális téteket jelzi. Ha például erre az van ráírva, hogy min 5, max 2000, akkor ez egy ötdolláros asztal. Ilyet viszont nem mindig találni. A téteket ugyanis kereslet-kínálat függvényében váltogatják a kaszinók. Ha az összes asztal megtelik játékosokkal 10 dolláros és annál nagyobb minimumösszegű tétekkel, akkor bolondok lennének nyitni egy ötdolláros asztalt is. Így viszont aki ilyet keres, az pórul jár, vagy leül ő is a magasabb tétű asztalokhoz.

Készpénzt bármikor

Ahhoz, hogy elkezdjünk játszani, fele annyi erőfeszítést se kell tenni, mint ahhoz, hogy befejezzük. Bármelyik asztalhoz oda lehet menni egy köteg készpénzzel, amit kivétel nélkül mindenhol beváltanak zsetonokra, eltüntetve a készpénzt egy lyukban, ami egyszerűen beszívja azt. Viszont készpénzt sohasem adnak ki. Ha valaki be szeretné váltani a zsetonjait, annak a központi cashier nevű pénztárhoz kell mennie, ami általában a kaszinó szélén van, és csak egy helyen. Az odavezető úton pedig még egy tucat nyerőgéppel és játékasztallal találkozhat az ember, és könnyen elcsábulhat.

A nyerőgépek még trükkösebben váltják át a készpénzt egy papírfecnire. Bármelyik nyerőgéphez odamehetünk, és akár a parkolóautomaták, egyszerűen beszívják a készpénzt. Amikor viszont kifizetést kérünk, akkor csak egy vonalkóddal ellátott cetlit kapunk, amin nagy betűkkel fel van tüntetve az érték. Ezt a fecnit bármelyik másik nyerőgépbe betolhatjuk ugyanúgy mintha készpénz lenne, viszont ha meg szeretnénk kapni a nyereményünket, azt csak néhány pénzkiadó automatánál tehetjük meg, ami beváltja a fecninket pénzre.

Hová lesz a pénz?

A legnagyobb trükk azonban az, hogy hová megy a pénzünk. Hiába vannak szépen, tematikusan elkülönítve egymástól a vegasi hotelek (a Luxor Egyiptomot idézi, az Excalibur a középkori Angliát, a Bellagio olaszos, a Mirage trópusi), a tulajdonos ugyanaz a holding, az MGM Resorts International. 15 vegasi hotel és kaszinó van a birtokában, az előbb felsoroltakon kívül például a New York, New York és az MGM Grand is.

A cég pénzügyi jelentése szerint 2013 első kilenc hónapjában (tehát szeptember végéig bezáróan) 4,3 milliárd dollár (951 milliárd forint) bevételük volt, csak a kaszinókból. Ebbe ugyanakkor nem csak a vegasi hotelek vannak benne, hanem a cég összes érdekeltsége világszerte (Makaón is vannak kaszinóik). Az ugyanakkor kiemelendő, hogy ezek csak a kaszinóbevételek, az összes bevételük (hotelszobák, étel-ital, show-műsorok, stb.) 7,2 milliárd dollárra rúg, ami majdnem 1600 milliárd forint.