Már a riói karnevál sem a régi

Riói karnevál
A dancer of the Vila Isabel samba school performs during the second night of carnival parade at the Sambadrome in Rio de Janeiro, on March 4, 2014. AFP PHOTO / CHRISTOPHE SIMON
Vágólapra másolva!
Úgy tűnik, idén még Rio de Janeiro leghíresebb és legszentebb rendezvénye, a karnevál is megérzi a válságot. Brazíliában most recesszió és takarékoskodás van, ami alól világhírű esemény sem vonhatja ki magát.
Vágólapra másolva!

Az ország legnagyobb televíziós társasága, a TV Globo már korábban bejelentette, hogy nem közvetíti a bajnokok befejező parádéját, nemrég azonban tovább csökkentette a sugárzási időt. Szokásos médiapartnerei nélkül ugyanis nem éri meg neki a kétnapos esemény és a finálé teljes közvetítése, így nem adja az első iskolák parádéját sem február 15-én és 16-án.

Más gondokkal vannak elfoglalva

A karnevál érezhetően lejjebb csúszott a prioritási listán, miután az állam kormányzója a jövő évi olimpia előkészületeivel, a szárazsággal és a Petrobras olajtársaság pénzügyi botrányának tovagyűrűző hatásával van elfoglalva. Utóbbi vállalat legalább azt megígérte, hogy tavalyihoz hasonlóan idén is kifizeti a legjobb 12 szambaiskolának az 1 millió reálos (98 millió forint) támogatását – írja a Telegraph.

Színek kavalkádja a riói karneválon Fotó: Gyémánt Balázs

A pénzügyi nehézségek miatt nemcsak a kétnapos verseny, hanem az előtte és utána szokásos utcai rendezvények is jóval visszafogottabbak. Szponzorok hiányában több zenekar is lemondta fellépését, mivel nem tudják finanszírozni a több tízezres tömegeket vonzó bulik megrendezését.

Közel háromszáz éve kezdődött

Az idei visszafogottság ellenére a riói karnevál továbbra is a világ egyik leghíresebb ilyen rendezvénye. Amikor a portugál bevándorlók 1723-ban először mászkáltak maszkokban három napon keresztül az utcákon, aligha láthatták előre, hogy ünnepük majd három évszázaddal később globális kisugárzású eseménnyé növi ki magát.

A Vila Isabel szambaiskola királynője Forrás: AFP/Vanderlei Almeida

A szambaiskolák versenyét 1928 óta tartják meg – ez a mai karneválok legfőbb látványossága. A szamba egyébként csak 1917-ben lett a karnevál aláfestő zenéje. A szambaiskolák olyan egyesületek, amelyek többet között oktatási és egészségügyi ellátást nyújtanak a tagok számára. Mindegyik iskola választ egy témát, amelyet a zenével és a tíz kocsin táncoló, akár négyezer táncos mozdulataival fejeznek ki. A felvonulás Rio egyik belvárosi utcájában zajlik, és a legjobb helyekért 50 000 forint körüli összeget kell fizetni.

Minden szambaiskola más témát dolgoz fel Forrás: Molnár Zsófia

A karneválon nem csupán a szambaiskolák növendékei táncolhatnak – bárki táncra perdülhet az utcán, akinek kedve szottyan rá. Rio minden körzetének megvan a saját zenekara és táncosai, akik jelmezeket, utcai ruhákat, karneválos pólókat, vagy akár fürdőruhákat öltenek magukra, majd miután a helyiek összegyűltek egy bárban vagy téren, a zenekar elindul egy előre eltervezett útvonalon.

Korábbi helyszíni beszámolónkat a riói karneválról itt olvashatja.

A Mocidade szambaiskola táncosa Forrás: AFP/Christophe Simon
A Vila Isabel szambaiskola táncosa Forrás: AFP/Christophe Simon
A Vila Isabel szambaiskola táncosa Forrás: AFP/Christophe Simon
Az Infantes do Lins junior szambaiskola táncosa Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba
A Salgueiro szambaiskola próbáján Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba
A Salgueiro szambaiskola táncosai próbálnak a Morro de Salgueiro favelában Forrás: AFP/Yasuyoshi Chiba