Orchideakert és pillangópark a világ legjobb repülőterén

Szingapúr, reptér
Vágólapra másolva!
Szingapúrba már csak a repülőtere miatt is érdemes elutazni. Nem gond, ha késik a csatlakozás, és ott ragadunk pár órára, mert egy luxusszállodában se tölthetnénk élvezetesebben az időt.
Vágólapra másolva!

Utoljára kamaszkoromban szerettem a repülőtereket, az első repülések során, amikor még minden újdonság volt számomra. Megbabonázva néztem a hatalmas üvegablakokon túl a hófehéren csillogó gépmadarakat és a körülöttük sürgölődő, matchboxnak tűnő kiszolgáló járműveket, amelyek üzemanyaggal, élelmiszerrel vagy bőröndökkel megpakolva jöttek-mentek.

A régi ferihegyi terminálon még nem voltak „csőre töltött" gépek, így mindig busz vitt ki a repülőkhöz. Ha valahová utaztam, a buszt legtöbbször apu vezette. Ő ugyanis Ferihegyen volt sofőr, és ha az egy szem kislánya repült, muszáj volt egyenruhába bújnia és bemennie dolgozni, még akkor is, ha épp szabadnapja volt. Ő búcsúztatott beszállás előtt, és ő várt, amikor hazaérkeztem.

A kezdeti lelkesedést meglehetősen hamar felváltotta a fásultság, majd pedig a kifejezett viszolygás a repülőterektől. Amikor már nem volt izgalmas a gépeket bámulni, a terminálon igyekeztem elütni az időt, de ez – különösen egy örökmozgó ikrek jegyűnek – nem könnyű. A boltok és az éttermek drágák, látnivaló nincs sok, a székeket nem kényelmes olvasgatásra tervezték, már ha egyáltalán van elég belőlük, idegesítő a bezártságérzés, a sivár környezet, a műfények hidegsége.

Időnként azzal szórakoztattam magam, hogy képzeletben megterveztem a tökéletes repülőteret. Izgalmas, megfizethető éttermekről, csocsóasztalokról, mozikról, internetes terminálokról, színes újságokkal körülvett babzsákfotelekről és szórakoztató látványosságokról álmodoztam. De a valóság ugyanolyan kiábrándító volt a poros kis afrikai várókban, mint a fejlett világ csillogó-villogó hatalmas termináljain. Az volt az érzésem, hogy a repterek tervezői még soha életükben nem töltöttek hosszú órákat két járat között egy repülőtéren. Lassacskán beletörődtem, hogy a reptéri várakozás az utazás egyik legkellemetlenebb velejárója. Aztán hirtelen megtörtént a csoda.

A világ legjobb repülőtere

Pápua Új-Guinea felé utazva Szingapúrban kellett töltenem néhány órát a tranzitban. Ahogy kiszálltuk a repülőgépből, a színes, süppedős szőnyegen sétálva internetes terminálok sorát láttam meg először, melyek előtt utasok tucatjai ügyködtek. Nyilvánvaló volt, hogy ingyenes gépekről van szó, különben nem lenne majd mindegyik foglalt. Máris megnyugodtam. Ha van internet, nem fogok unatkozni az elkövetkező néhány órában. Akkor még nem sejtettem, hogy erre szinte semmi időm nem lesz.

Ingyenes internet a szingapúri reptéren Forrás: Kisgyörgy Éva

Mivel korábban már futólag megfordultam ezen a repülőtéren, rémlett, hogy az orchideakerttől a moziig sok érdekesség van, úgyhogy mindenekelőtt szereztem egy tájékoztatót, hogy feltérképezzem a lehetőségeket. Már ennek átböngészése is eltartott egy darabig, ijedten néztem az órámra, elég lesz-e az itt töltött hat óra, hogy mindent szemügyre vegyek.

Páfránykert Forrás: Kisgyörgy Éva

Elvileg lehetőség lett volna akár a városba is kimenni, hiszen a repülőtér ingyenes városnézést biztosít a tranzitutasoknak, de mivel Szingapúrt már láttam, a világ legjobb repülőterét viszont még nem, inkább maradtam. Betettem a mobilomat feltölteni egy erre a célra rendszeresített, kis lakattal ellátott rekeszbe, és nekivágtam.

Vallásosoknak imatermek

A terminálokon már eleve rengeteg növény van, de három pompás kertet is felkerestem: a páfránykertet, az orchideakertet és a pillangóparkot. A terminálokon sétálva bekukkantottam a büfék kínálatába, és ezúttal nem az volt a gondom, hogy minden drága, hanem inkább az, hogy a sok megfizethető nemzetközi konyha közül melyiket válasszam. A kedvencemre, a szingapúri laksa levesre esett a választásom, amelyet hihetetlen jól készítettek el a kis reptéri büfében.

Zöldövezet Forrás: Kisgyörgy Éva

Kicsit interneteztem is, ami negyedórára ingyenes, de ez csak elvi maximum, ugyanis annyiszor jelentkezhet be az ember egy-egy negyedórára, ahányszor csak akar. Alap, hogy a wifi is ingyenes, de kényelmesebbnek találtam a terminálokat. Kedves figyelmesség, hogy a gépsorok egy-egy darabja alacsonyabban van elhelyezve, hogy a gyerekek is játszhassanak rajta. Ha valaki jobban szeret a saját gépén dolgozni, arra is van lehetőség: a wifi mellett rengeteg vezetékes kapcsolat van kiépítve a modemes és hálózati csatlakozóval.

A zuhanyozási lehetőség és a masszázs már a legtöbb repülőtéren alapszolgáltatásnak számít, mint ahogy a moziterem és a várókban felállított hatalmas tévéképernyők is. Viszont azt még sehol másutt nem láttam, hogy pároknak külön kis tévékuckókat alakítottak volna ki, ahol maguk választhatják ki a nekik tetsző programot.

Meghitt tévékuckók Forrás: Kisgyörgy Éva

A gyerekeknek játszósarkokat alakítottak ki, illetve olyan rajzolós asztalokat, ahol dombornyomású mintákat satírozhatnak. A nagyobbak pedig ingyenes számítógépes játékokkal üthetik el az időt. Üzletekből sincs hiány, ráadásul nem a máshol megszokott, horror árú luxustermékeket árusító láncok vannak csak jelen, hanem olyan boltok is, ahova napi szinten szívesen betérnék.

Nem mindenki olyan sajtkukac, mint én, sokan csak egy kávé mellett akartak ücsörögni. Nekik egy zongorista játszott igen kellemes élő zenét, természetesen egy növényekkel, csobogó szökőkúttal kellemessé tett térben. A vallási áhítatra vágyókat imatermek, meditációs terek várják, és ha valaki csak pihenni akar, kényelmes fotelágyakban nyúlhat el, melyekből rengeteg van, így nem kell rájuk vadászni.

Élő zene profi zongoristával Forrás: Kisgyörgy Éva

Nem csak az a nagyszerű itt, hogy sok mindent lehet csinálni, hanem az is, hogy minden alapszolgáltatást a legapróbb részletekig átgondoltak és tökéletesíttek. Ha valaki, hozzám hasonlóan, szeret egyedül utazgatni, biztos találkozott már azzal a problémával, hogy a bőröndjével együtt alig fér be a vécébe, viszont mégsem akarja őrizetlenül hagyni a csomagját. A szingapúri reptéren minden egyes vécéhelyiség olyan hatalmas, hogy simán betolhatjuk akár a reptéri kiskocsit is, amely természetesen ingyenes és mindenkinek bőven jut belőle. Aprócska, de figyelmes ötlet az is, hogy minden vécé ajtaján feltüntetik, milyen messze van a következő blokk. Így ha netán túl nagy lenne a tumultus, mindig lehet tudni, milyen irányban és hány perc múlva érjük el a következő mosdót.

A kuka formája megmondja, mit, hova

Az ügyfél-elégedettség mérése láthatóan szívügye a repülőtéri dolgozóknak, mert egy mozdulattal, érintőképernyős módszerrel kérik ki véleményünket több szolgáltatásról, így például a mosdókról is, nem kell mást tennünk, csak a mosolygó-szomorú arcok öt fokozata közül kell ráböknünk egyre. A szelektív kukák kialakítása is példamutató, nem kell tanácstalanul böngészni, mi hova való, a kuka formájából egyértelműen kiderül.

Szelektív kukák Forrás: Kisgyörgy Éva

A sok hókuszpókusz persze semmit nem érne megfelelő személyzet nélkül. Ázsiában alapból nagyon kedvesek az emberek, de a Changi repülőtér dolgozói szinte szeretetburokkal veszik körbe az utazót. Az információs pultnál dolgozó lányoktól az éttermi pincérekig bezárólag mindenki kedves, mosolygós, udvarias.

A Pápua Új-Guineán tett körutazás után hirtelen szürreális vágy tört rám: alig vártam, hogy ismét a repülőtéren legyek! Útitársaimmal már a Szingapúr felé tartó járaton izgatottan tervezgettük, ki mivel tölti majd a várakozás óráit. Nem könnyű a döntés, még jó, hogy a repülőtér honlapja különféle programjavaslatokkal siet a segítségünkre.

Szerencsére hazafelé is hat óránk volt a reptéren (soha nem gondoltam, hogy épeszű ember ilyesminek örülhet), most már otthonosan mozogtam kedvenc foteljeim és büféim között. Sajnos a kétszer hatórás reptéri kalandozás sem volt elég arra, hogy minden lehetőséget kipróbáljak. Felfedezésre vár még a kültéri medence vagy például a számos masszázsszalon, ahol a 15 perces lábmasszázs mindenkinek ingyenes.

Egyetlen veszély leselkedik a tranzitutasra: könnyen belefeledkezhet a szórakozásba, és elsikkadhat az az apró tény, hogy tulajdonképpen repülőtéren vagyunk, és előbb-utóbb szednünk kell a sátorfánkat.

***

A Skytrax World Airport Awards az egyik legnívósabb, legátfogóbb repülőtérfelmérés a világon. Az idén 12,1 millió kérdőívet dolgoztak fel, mielőtt odaítélték volna a díjakat. A felmérésben 395 repülőtér vett részt, 108 ország utazóinak véleményét kérdezték meg. A világ tíz legjobb repülőtere a 2013-as rangsor szerint:

2013

Repülőtér

2012

1.

Singapore Changi Airport

2.

2.

Incheon International Airport

1.

3.

Amsterdam Schiphol Airport

4.

4.

Hong Kong International Airport

3.

5.

Beijing Capital International Airport

5.

6.

Munich Airport

6.

7.

Zurich Airport

7.

8.

Vancouver International Airport

8.

9.

Tokyo International Airport (Haneda)

14.

10.

London Heathrow Airport

11.