Bor, wellness, eső - borszálloda Badacsonyban

Vágólapra másolva!
Az időjárás nem fogadta kegyeibe múlt héten a Balatonon nyaralókat, a szerdai napsütést leszámítva szinte végig borongós idő és szakadó eső volt a jellemző. Persze, ha az ember Badacsonyba igyekszik, nem feltétlenül az időjárás az elsődleges szempont. Borhétvége Badacsonyban a Balaton egyetlen borszállodájában.
Vágólapra másolva!

A Balaton környéki borvidékek talán legismertebbike ma már szerencsére bőséges szálláskínálatot nyújt az érkező vendégeknek. Egyre több a szálloda és a minőségi panzió, és természetesen az apartmanok, kiadó szobák is bőségesen rendelkezésre állnak. Mi a település legújabb, idén tavasszal átadott szállodáját, az ország egyetlen borszállodájaként aposztrofált Hotel Bonvino Badacsony Wine & Spa-t kerestük fel néhány nap erejéig.

A hotelt könnyű megtalálni, ha akarnánk, sem tudnánk eltéveszteni: a badacsonyi vasútállomás után a hegy irányába kell kanyarodni, és néhány száz méter után már meg is érkeztünk. Maga a szálloda nem nagy, összesen 48 szoba és lakosztály fér el benne, vannak családi és mozgássérültek részére kialakított szobák is. A hotelhez fedett parkoló, étterem, borbár és egy 450 négyzetméteres wellnessközpont is tartozik medencével, jakuzzival, szaunákkal és gőzfürdővel.

Fotó: Vas László
A képre kattintva galéria nyílik

Ígéretes jövő

A Bonvinón látszik, hogy átgondolt koncepció mentén épült: a szobák berendezése a bortermelés kétféle módjára, a fahordós érlelésre, valamint a reduktív bortermelésre utal. Az előbbihez igazodó szobákban a fa és más természetes anyagok dominálnak, míg a reduktív termelésre utalókban modern berendezést és fém anyagokat találunk. A szálloda elhelyezkedése is kényelmes, ugyanis a Badacsony lábánál fekszik, közel a faluközponthoz és a tóhoz. Nyilván impozánsabb lett volna, ha egy kicsit "feljebb" épül meg a szálloda, mert így panorámaként a szemközti vidámparkkal kell megelégednünk.

A közös terek kialakítása elegáns, a szobák berendezése ízléses, vannak jó ötletek, például a mennyezetről lógó több száz borosüveg a lobbyban és az étkezőben, ugyanakkor az egész szállodában egységesen megjelenő kezeletlen, nyers betonmennyezet koncepcióját nem teljesen értettük. Az eredeti elgondolás szerint a furcsa kialakítás a borospincékre emlékeztet, bár halvány emlékeink közt kutatva nem így emlékeztünk egy borospincére.

Fotó: Vas László
További fotókért kattintson a képre!

Az egész épületen érezhető, hogy valami különlegeset akartak létrehozni az építtetők és tervezők. Ez nagyjából sikerült is, igaz, van néhány apró kényelmetlenség, amit mi csak a nyitás körüli sietségnek tudunk be. Szállodákban viszonylag sűrűn megforduló utazókként furcsálltuk, hogy a szobákban nincs semmilyen tájékoztató magáról a szállodáról és a kínált programokról sem, a fürdőszobákban szokásos, a környezettudatos magatartás felhívására szolgáló felirat is hiányzik. A közös mosdók némelyikében még kilátszik a purhab a burkolat alól, de ezeket mind nyilván kijavítják majd.

Az étteremben svédasztalos rendszerben felszolgált ételek némelyike kifejezetten ízletes volt, de akadtak fogások, ahol markánsabb ízeket is el tudtunk volna képzelni. A félpanziót azért érdemes választani, mert bőséges, és van választék. Ugyanakkor ne számítsunk hatalmas gasztronómiai élményre. Jól elkészített főételek sorakoznak, mindenféle nagyzolás és lenyűgözési célzat nélkül.

A személyzet és a szobalányok rendkívül kedvesek, segítőkészek és még együttérzőek is, ha kint szakad az eső és a turista céltalanul bóklászik a folyosókon. Tulajdonképpen őket a legjobb kérdezni a környék látványosságairól és a rossz idő esetén elérhető úti célokról, mert valahogy jobban ráérnek a recepciósoknál, és a főportán valahogy mindig azt a választ kaptuk, hogy ott van a prospektus, amiből tájékozódhatunk.

Fotó: Vas László
További képekért kattintson a fotóra!

Programok helyben

A Badacsony környékén rengeteg programlehetőség kínálkozik, de rossz idő esetén kifejezetten kellemes, hogy a szállodában is van mit csinálni. A wellnessközpont megfelelő méretű, zsúfoltságot egyszer sem tapasztaltunk. A feketés-szürkés burkolat modern és elegáns, a szaunák tiszták (bár nem túl nagyok), és a kiegészítő kezeléseket és masszázsokat is érdemes igénybe venni (van borfürdő, lávaköves masszázs és méregtelenítő kezelés is).

A wellness és a szálloda látszólag mindenben összefonódik, azonban az egymás támogatása vagy reklámozása még nem tökéletes. A recepciósok például nemigen tudnak választ adni a wellness szolgáltatásaival kapcsolatban, inkább leküldik a vendéget a mínusz egyre tudakozódni. Lent persze tökéletes udvariassággal és a wellnessrészleg vezetője által kidolgozott masszázsokkal és terápiákkal várnak a medencék és a szaunák mellett.

Fotó: Vas László
További képekért kattintson a fotóra!

A szálloda borbárjában esténként borkóstolást tartanak, ami jutányosnak mondható, 1900 forintba kerül. A borbár szép borokkal és kóstoltatással igyekszik meggyőzni a szükségességéről. Ez tulajdonképpen sikerül is, hiszen mi egyébért mennénk egy kimondottan gasztroszállodába. Éppen ezért lenne még jobb, ha egy, például a Szent Orbán borházhoz hasonló éttermi rész is tartozna hozzá - gondolunk itt az ételekre, nem a kilátásra.

A szállodában egyébként a gyerekeknek játszószobát, a kertben pedig játszóteret alakítottak ki. A recepció mellett a környékbeli programokra lehet jelentkezni és befizetni.

Kirándulások a környéken

Az első számú programot természetesen maga a Badacsony bazalttömbje kínálja. A hegyre gyalog, vagy akár autóval is fel lehet jutni: a Kisfaludy-háznál lévő parkolót érdemes használni. A hegyoldalban számtalan borospince és étterem várja a vendégeket, közülük egyet bűn kihagyni: a Szeremley-birtokhoz tartozó Szent Orbán borház éttermébe akkor is érdemes betérni, ha nem akarunk bort inni (a Szeremley-birtokról szóló cikkünket itt olvashatja). A felkínált fogások mindegyik alapanyagát helyben termelik. Bőséges a választék, de ha a különféle sonkákból álló Szeremley-ízelítőt, a medvehagymalevest és a mangalica steak-et választjuk, hozzá pedig házi mustot iszunk, garantáltan nem fogunk csalódni, a kilátás pedig már önmagában is élmény.

Forrás:Vas László

Ha egy kicsit eltávolodnánk Badacsonytól, néhány perces autózás után elérhető a Balaton legszebb vára, a szigligeti vár, ahová egy rövid, de meredek séta után juthatunk fel. Badacsonytól északi irányba haladva érhetjük el a káptalantóti termelői piacot, amely mára a Balaton északi partjának legfontosabb ilyen jellegű látnivalója. Ha időnk engedi, akár odafelé, akár hazafelé tartva a parti 71-es út helyett tegyünk egy kitérőt a Káli-medencébe, amely a tó környékének talán legszebb, igazi mediterrán hangulatú vidéke.

Árak

A Bonvino hotel a négycsillagos kategóriába tartozik, árai is ennek megfelelőek. Egy kétágyas szoba főszezonban 42 ezer forintba kerül két személynek egy éjszakával, reggelis ellátással. A gyerekek 4 éves korig ingyenesen szállhatnak meg a hotelben, 4-10 éves kor között pedig 4900 forintba kerül egy éjszaka a gyerekeknek. Érdemes figyelni az akciókat, vannak 2, 5 és 7 éjszakás kedvezményes csomagok is.

Összességében a Bonvino szálloda egy jó és okos kezdeményezés, a gyerekbetegségeket kinőve alkalmas lehet a borszeretők kirándulócélpontjaként. Egyelőre az volt az érzésünk, hogy szeretnénk segíteni a praktikum felemelésével, akárcsak egy szobaszámokat jelző tábla megrajzolásával a liftek mellé, hogy ne a szobalányok jóindulatán múljon, mennyit kóválygunk, amíg megtaláljuk a szobánkat.