Lajkó Félix rizlinggel - hétvége a Balatonnál

Lajkó Félix
Vágólapra másolva!
Több egyhetes fesztivál is indul a Balatonon az előttünk álló hétvégén. Lesznek világzenei koncertek, borkóstolás Badacsonyban, indulnak a füredi nyári esték, és idén nyolcadik alkalommal rendezik meg július 15-17-én a Gyulaffy-napok a Csobáncért című fesztivált is. Csík zenekar, Lajkó Félix, végvári viadal és Balkan Fanatik. Balatoni programok a hétvégére.
Vágólapra másolva!

Szombati kezdettel első alkalommal rendezik meg Fonyódligeten a Babel Sound világzenei fesztivált. Az egy hétig tartó rendezvénysorozaton hazai, cseh, osztrák és szlovén zenekarok és énekesek lépnek fel. Öt színpadon mintegy százhúsz koncert, workshopok, táncházak és gyerekprogramok várják az érdeklődőket.

A fesztivál első napján, július 16-án fellép például Lajkó Félix, a szlovén Kisha és Horgas Eszter, vasárnap pedig többek közt Gerendás Péter és a Kerekes Band. július 21-én az osztrák DelaDap!, július 19-én az Olaszországból érkező, fennállásának huszadik évfordulóját ünneplő Mau Mau, július 20-án pedig a Boban Markovic Orkestar Rúzsa Magdival ad koncertet. A nagyszínpadon számos magyar zenekar lép fel, július 17-én például a Kerekes Band, másnap a Pannonia Allstars Ska Orchestra, 19-én az Anselmo Crew és az Egy Kiss Erzsi Zene, július 20-án a Ferenczi György és a Rackajam, 21-én a Parno Graszt, július 22-én a Besh o droM, július 23-án pedig a Budapest Klezmer Band és a Sleeping Camels nevű, magyar és külföldi zenészeket felvonultató formáció is színpadra lép.

Forrás: MTI/Kollányi Péter

A koncertek mellett számos workshopot is tartanak, mindennap lesz táncoktatás, meg lehet ismerkedni például a kolumbiai ritmusokkal, a különböző harmonikafajtákkal, a didzseriduval, Szili Zoltán pedig az orgonakészítés rejtelmeibe avatja be az érdeklődőket. A programok közül a szervező kiemelte a közös dzsemmeléseket, a híres egyiptomi darbukaművész, Mahmoud Fadl által tartandó workshopot, valamint a Zap Mamából is ismert Manou Gallo basszusgitár-ének műhelyét. Éjjelente pedig silent disco várja majd a táncolni vágyókat. A napijegy 2500 forintba kerül, a sátorjegy 3500 forintot kóstál, de lehet venni bérletet is. A részletes program a rendezvény honlapján érhető el.

Nyári esték Füreden

Fotó: Hajdú D. András [origo]

A Balaton kulturális fővárosának számító Balatonfüreden szombaton indul az egy hónapig tartó Füredi nyári esték rendezvénysorozat A bő egy hónap alatt több estén láthat a közönség színvonalas színházi előadásokat, zenei produkciókat. A kulturális fesztivált hatodszor rendezi meg Balatonfüreden az ország legfiatalabb színháza, a Pannon Várszínház. Az egész nyári főszezont átívelő, 12 estéből álló rendezvénysorozat keretélben szíházi előadásokat, táncesteket és könnyűzenei koncerteket láthat a közönség.

Badacsonyi borhetek

Fotó: Hajdú D. András [origo]

Szombaton indul Badacsonyban a hagyományos Badacsonyi borhetek rendezvénysorozat, amely július 31-ig tart, és több helyszínen zenés programokkal egészíthetik ki a látogatók a borkóstolást. Szombaton délután 5 órakor kezdődik a fesztivál ünnepélyes megnyitóval és a Hegközségi Borverseny eredményhirdetésével. Este a Szegedi Molnár Dixieland band koncertezik, 10 órától pedig bál várja a vendégeket. A borhetek ideje alatt a látogatók végigkóstolhatják a Badacsony é környékének legjobb borait.

A Csobánc védelmében

Nem messze Badacsonytól, Gyulakeszin rendezik ezen a hétvégén a Gyulaffy-napok a Csobáncért rendezvénycsorozatot. A nyolcadik alkalommal megrendezett Gyulaffy-napok az ország legnagyobb végvári hagyományőrző rendezvénye. A hétvége során életre kel az 1500-as évek törökori végvári hangulata, lovagi tornákkal, népszokásokkal, mesterségekkel, sőt török és magyar korabeli ételekkel is. Esténként táncházakkal szórakoztatják a közönséget, a gyerekeket pedig játszóház, várfoglaló és mesemondó bábszínház várja. A rendezvények két helyszínen, Gyulakeszin és Csobánc váránál zajlanak, utóbbi helyszínen a látogatók előadásokat hallgathatnak a vár történetéről és a végvári katonák legendáiról. A hegyre vezető gyalogúton a környék borait kóstolhatják a látogatók. A rendezvény keretében pénteken este 10 órától a Csík zenekar lép színpadra, szombaton a Balkan Fanatik és Vastagh Tamás koncertezik. A pénteki napra a felnőttjegyek 1600, a gyerek- és nyugdíjasjegyek 600 forintba kerülnek. Szombaton a felnőttjegyekért 2000 forintot, a gyerek- és nyugdíjasjegyekért 600 forintot kell fizetni.