Mennyibe kerül egy hét a Balatonnál?

Vágólapra másolva!
A kiadó szobákon és a vállalati üdülőkön kívül ma már jóval több szálláskategória közül válogathatunk a Balatonnál, mint akár csak tíz éve. A felső kategóriás ötcsillagos szállodák még hiányoznak, de egyre több színvonalas négycsillagos nyílik a tó partján, ráadásul a kempingkínálat is bővül és egyre színvonalasabb. Megnéztük, hogy egy négytagú család mekkora összegből tud kihozni egy hétnapos nyaralást a Balatonnál. Legjobban akkor járunk, ha autóval utazunk és kempingben szállunk meg, így egy hét kihozható 110 ezer forint körüli összegből.
Vágólapra másolva!

Utazás

Az összehasonlításhoz három települést választottunk ki a tó partján, Siófokot és Fonyódot a déli parton, illetve Révfülöpöt az északin. A közlekedésnél természetesen a vonatot és az autós utazást vettük alapul. Siófokra 2160 forintba kerül egy felnőtt teljes árú jegy a MÁV vonataira, a gyerek- és diákjegyért pedig 1080 forintot kell fizetni irányonként. Ugyanezen kategóriákban Révfülöpre és Fonyódra egyaránt 2790 és 1395 forintba kerül egy jegy egy irányban. Egy négytagú családnak tehát a vonatközlekedés Siófokra 12 960 forintba kerül Budapestről oda-vissza, míg Révfülöp és Fonyód esetében 16 740 forintot kell fizetni a vasúti jegyekért.

Ha autóval utazunk, benzinköltséget és autópályadíjakat kell számolnunk. Az egyhetes sztrádamatrica jelenleg 2750 forintba kerül, a benzinköltség pedig a ViaMichelin oldalán végzett számítás szerint Siófokra 5124 forint, Révfülöpre 7960 forint, Fonyódra pedig 7500 forint. A siófoki nyaralás közlekedési költségei így 7874 forintot tesznek ki, Révfülöp esetében ugyanez az összeg 10 710, Fonyód esetében pedig 10 250 forint. Az árak ismeretében tehát kijelenthető, hogy autóval mintegy 5 ezer forinttal jövünk ki olcsóbban a nyaralás tervezésekor, mint ha vonattal utaznánk.

Szállások

A kempingek közül a Balatontourist egységeit vizsgáltuk: az árak összehasonlításánál kiderült, hogy a kempingek nagyjából egy árban vannak, minimális eltérés lehet helyszíntől függően. A cég siófoki kempingjében, az Aranypart kempingben egy felnőttnek 1200 forintba kerül a napi tartózkodás, a gyerekek után 950 forintot kell fizetni. A napidíjon felül fizetni kell az autó parkolásáért, a sátorhelyért és az áramfogyasztásért is, e három együttesen 2100 forintba kerül. A kempingben, hasonlóan a Balatontourist legtöbb kempingjéhez a sátorhelyeken kívül teljesen felszerelt mobilházakat is lehet bérelni különböző kategóriákban. Ezek ára a főszezonban 20-22 ezer forint körül van egy éjszakára.

A vizsgált kempingek közül a fonyódi bizonyult legolcsóbbnak, itt a felnőtteknek 900 forintba, gyerekeknek 700 forintba kerül a napidíj, a sátor-autó-áram kombinációért pedig 1450 forintot kell fizetni.


Révfülöp, Napfény kemping

Az apartmanok árai jelentős eltérést mutatnak attól függően, hogy milyen szolgáltatást kínálnak. Siófokon találtunk 4 fős apartmant 30 ezer forintos éjszakai áron, de a tó mindkét partján általános, hogy 4-5 ezer forintért - személyenként és éjszakánként - sok lehetőség közül lehet válogatni. A legolcsóbb online elérhető megoldást nem a három vizsgált településen Balatonbogláron találtuk, itt az Ibolya-apartmanházban 2500 forintos éjszakai áron szállhatunk meg.

A szállodák közül a háromcsillagos kategóriában a három település közül csak Siófokon találtunk lehetőséget, itt a Hotel Lidóban 7 éjszakás foglalás esetén 7139 forintba kerül személyenként egy éjszaka félpanzióval akkor, ha egy négytagú család veszi igénybe a szolgáltatást. Hatezer forintos éjszakai áron a Club Aliga kétcsillagos részében is nyaralhatunk főszezonban. Bogláron a kétcsillagos Seuso Hotelben 6500 forintba, a balatonmáriafürdői Pelso panzióban 5354 forintba, a lellei Malév-üdülőben pedig 4104 forintba kerül személyenként egy éjszakára.

Árak a büfében

Bár természetesen nagyok az eltérések, idei tapasztalataink alapján egy korsó sör átlagosan 400 forintba kerül egy kifőzdében, 10 dkg sültkolbász 320-400 forintba, egy hamburger 450-500, a sült hekk 320-350, egy gombóc fagyi pedig 150-180 forintba kerül.

Hogyan a legolcsóbb?

Az árak ismeretében elmondható, hogy akkor jövünk ki a legolcsóbban, ha autóval indulunk nyaralni, és kempingben vagy apartmanban szállunk meg. A gyerekes családok számára talán érdemesebb a kempinget választani, ugyanis jóval több szolgáltatást nyújt egy ilyen szálláshely, mint az apartman. A vizsgált helyszínek közül a legolcsóbbat, a fonyódi kempinget figyelembe véve egy négytagú család 42 800 forintból jön ki egy hétre az utazás és a szállás költségeit tekintve. Ezen felül a költőpénzre napi 10 ezer forintot számoltunk, így a nyaralás teljes költsége 112 800 forintból jön ki.