Napfogyatkozási menü hatezerért

Feröer napfogyatkozás előzetes
Napfogyatkozás-menü hatezer forintért
Vágólapra másolva!
Eddigi három látogatásom során a Feröer-szigeteken kizárólag a helyi rádió sportriporterét hallottam ordítani. Csütörtök délután Tórshavn főutcáján azonban megváltozott a helyzet. Egy nyolcvan év körüli, bottal közlekedő helybeli férfi üvöltözött két megszeppent turistával a járda közepén. Az öregúr attól kapott dührohamot, hogy a két látogató hirtelen megállt, és fényképezni kezdett. Pont az orra előtt, ő pedig ettől elvesztette a lendületét. A mindig nyugodt és kiszámítható atlanti-óceáni szigetcsoporton tehát teljesen felbolydult az élet – alig kevesebb, mint 40 órával a teljes napfogyatkozás előtt.
Vágólapra másolva!

E különleges és ritkán észlelhető természeti jelenség miatt került most a világ érdeklődésének középpontjába Feröer (plusz a Norvégiához tartozó Spitzbergák, hiszen Feröeren kívül totális pompájában ott észlelhető majd a teljes napfogyatkozás), és változott meg minden azon a helyen, ahol sokak szerint semmi érdekes nem történik. Sok mindent eláruló adat, hogy a mai napon több mint 8000 turista várja a csodát és azt, hogy a szigetet napok óta beborító felhők végre elvonuljanak. Ez hatalmas szám, hiszen – egy helyi statisztika szerint – egy év alatt összesen szokott itt megfordulni ennyi látogató.

Szerda délután ilyen idő volt a feröeri fővárosban Forrás: Lantos Gábor

Össznépi időjárás-megfigyelés Feröeren

A helyzet cseppet sem ad okot derültségre. Vasárnap óta ugyanis masszív, szürke felhőréteg húzódott Feröer fölé. Ebben errefelé semmi szokatlan dolog nincsen, az elmúlt napokban azonban mindenki aggódva kémlelte az eget. Főként azok, akik nagyon sok pénzt áldoztak arra, hogy itt legyenek. A nagyon sok pedig – jelen esetben – százezrekben mérhető.

Pár nappal ezelőtt az egyik internetes oldalon kezdett licitáláson éppen húszezer dán koronánál tartott az árverés egy ide szóló repülőjegyre. A Vagar nemzetközi repülőtérre egyetlen légitársaság, az Atlantic Airways közlekedik, így aki nem eszmélt időben, az lemaradt arról, hogy eljusson ide. Az árverésen kínált jegy ára forintban alulról súrolta az egymilliót.

Ám vannak, akiknek még ennél is többet ért meg az, hogy lássák, amikor a Hold bekúszik a Nap elé. Feröer jelenleg legnagyobb (úszó) szállodája a Norröna hajó, amely normál esetben a dániai Hirtshalsból hetente közlekedik ide, hogy aztán továbbmenjen Izlandra. A gigantikus, háromezer embernek helyet adó monstrum hétfő reggel óta a tórshavni kikötőben horgonyoz, és így tesz egészen szombatig. A hajót üzemeltető társaság ugyanis a Norrönát gyakorlatilag kivonta a forgalomból, és egy zseniális húzással leparkolta, akarom mondani, kikötötte Feröeren. Egy kétszemélyes, franciaágyas kabinban az egyhetes kirándulás majdnem másfél millió forintot kóstál. Hát ezért a nagy izgalom a várható időjárást illetően.

Feröer jelenlegi legnagyobb szállodája, a Norröna komphajó, amelyen közel háromezer ember lakik Forrás: Lantos Gábor

Visszafogott zsibvásár és napfogyatkozás-menü

Azért van, ami akkor sem változik meg, ha az égiek különleges jelenséggel ajándékozzák meg a helyieket. Európa más szegleteiben iszonyatos zsibvásárt és alkalmi üzleteket építettek volna egy ilyen eseményre. Lett volna sült kolbász, sörsátor, körhinta és mutatványos. Tórshavnban két fiatalember egy kosaras biciklivel járta a várost, és árult zoknit, puzzle-t, valamint egyéb csecsebecséket (napfogyatkozást néző szemüvegeket nem, azok már rég elfogytak).

Ez a fiatalember árulta az apróságokat egy bicikliről Tórshavnban Forrás: Lantos Gábor

A kikötőben lévő kocsmák speciális, napfogyatkozás-menüvel várják a vendégeket. Ne tessék semmi különlegesre gondolni: egy halburger és egy sör potom 150 dán (vagy feröeri) koronáért, ami 6000 forint.

Napfogyatkozás-menü hatezer forintért Forrás: Lantos Gábor

Ugyanennyit ér az a trikó, amelyre egy eltűnő napkorongot nyomtattak, és ráírták: ez itt a teljes napfogyatkozás. Akadt még pár képeslap, de ennyi és nem több. Az elmúlt napokban Tórshavnban semmi más meglepőt nem tapasztaltam, hacsak azt nem, hogy a szokásosnál jóval több külföldi rendszámú autó gurult az utakon. A legtöbben Dániából, Hollandiából, Németországból és Angliából érkeztek. És az sem volt megszokott, hogy normál hétköznapon is tömve volt a 400-as távolsági autóbusz, amely a főváros és Klaksvik között közlekedik. Mosolygós fiatal kertészek igazgatták az ágyásokat a városháza előtt, miközben egyes helyeken a tavaszi virágok már kinyitották szirmaikat.

Lassan itt a tavasz, Tórshavn is virágba borul Forrás: Lantos Gábor

A négy testvér sumbai legendája

Egy régi Feröer-szigeteki legenda szerint négy testvér élt Sumba faluban, a Feröer-szigetek legdélebbi pontján. Mind bátrak és erősek voltak, de állandóan veszekedtek és harcoltak egymással. Sőt, néha egymás életét is fenyegették. Egy nap juhaikkal kint voltak a hegyekben, amikor hirtelen besötétedett. Megrémültek és megígérték az Úrnak, hogy ha túlélik azt a napot, akkor meg fognak változni, és jobb férfiakká válnak. Nem sokkal ezután újra kisütött a nap. A legenda szerint megölelték egymást, soha többé nem harcoltak, nem veszekedtek.

Úgy tartják, hogy ennek a történetnek az alapját egy teljes napfogyatkozás adja, amely 1612. május 30-án volt a Feröer-szigeteken. Mindennek 403 éve, nem csoda hát, hogy a munkaadók és az iskolák is kiemelten kezelik a mai, jelentős napot.

A fővárost kertészek csinosítják a nevezetes napra Forrás: Lantos Gábor

Egységes rendelkezés nincs ebben a kérdésben, de azért elég nagy szabadságot hagynak a gyerekeknek és a felnőtteknek. Azaz, aki a mai napon nem megy iskolába – már oda, ahová egyáltalán be kell menni – nem kap igazolatlan órát, napot. A götai kis élelmiszerbolt is bezár egy órára, van, aki dolgozik, van, aki otthon marad.

Össznépi társasjátékot jelent, hogy ki honnan nézze a nevezetes 120-140 másodpercet. A helyi tévé szerint a szigetek nyugati oldala, azaz Vagar és környéke lesz az, ahol a legjobbak lesznek a látási viszonyok, de a főváros, Tórshavn is jónak ígérkezik. Érdekes módon azonban vannak olyan pontjai a szigeteknek, ahol akkor sem lehetne semmit látni, ha teljesen tiszta lenne az égbolt. Mégpedig azért, mert a hegyek elhelyezkedése és a napsütés szöge miatt egyes részek árnyékban maradnak.

Ilyen, amikor Tórshavnban alig van felhő az égen (a kép 2014 októberében készült) Forrás: Lantos Gábor

A dán tévé élőben közvetíti

Szerdán délutánra készült el a főváros kikötőjében a dán tévé főhadiszállása, ekkor már a kamerapróbát is megtartották. A napfogyatkozás bő két és fél órája alatt többször is élőben kapcsolják Feröert, hogy mindazok, akik nem lehetnek itt, lássanak valamit ebből a csodából.

A dán tévé már felállította főhadiszállását Tórshavn kikötőjében Forrás: Lantos Gábor

Az is természetes, hogy az összes mozgásra képes és ép állapotban lévő hajóval az óceán felé indulnak, hogy a vízről is készülhessenek fotók. Egy másfél órás hajókázásért 3-5 ezer koronát kérnek el fejenként, ami 120-200 ezer forint. Mondanom sem kell, hogy szinte minden hely elkelt erre is. A legvastagabb pénztárcájúak pedig a szigetek legnyugatibb pontjára, Mykínesre mennek – helikopterrel. A pici földdarabot csak a nyári időszakban lehet hajóval megközelíteni, ilyenkor csak a helikopter marad. Szerdán délután a kikötőben lévő turistairodában épp előttem foglalt magának helyet két német erre az útra.

Feröeren tehát minden készen áll, ennél többet már nem lehet ebből az ügyből kihozni, és ennél több pénzt már nem lehet a vendégek, turisták zsebéből kihúzni. Most már csak az kell, hogy valóban jó idő legyen. Mert ha nem, akkor nem csak a nyolcvanas bácsika fog ordítani. Ez az az opció, amire itt senki sem mer gondolni. Az utolsó előrejelzés szerint a jelenség leglátványosabb szakaszában, magyar idő szerint 10.42 és 10.44 között kevés felhő lesz Feröer egén.