Elvarázsolt világ nem is olyan messze Magyarországtól

Gesause nemzeti park, ausztria
Ilyen a mesevilág - vad gerincek alatt szelíd lankák terülnek el
Vágólapra másolva!
Az osztrák Alpok – a többi környező hegységhez hasonlóan – rengeteg lehetőséget kínál, ha a szabadban szeretne lenni az ember. Pont ezért nem is feltétlenül szükséges sokat tervezgetni; egyszerűen csak fogni kell a térképet, és célba venni a legközelebbi olyan helyet, ahol még nem jártunk. Aki pedig ezzel a módszerrel a Gesäuse Nemzeti Parkot szemeli ki, garantáltan nem fog csalódni.
Vágólapra másolva!

Elvarázsolt világra lel Budapesttől körülbelül 4-5 órányi autóútra, aki Stájerország északi részén az Ennstali Alpokba érkezik. Ausztria legfiatalabb és egyben harmadik legnagyobb nemzeti parkjában ugyanis a vad mészkőfalak szurdokokkal és vízesésekkel keresztezve merednek az égbe, a monumentális hegyláncolat kalandos gerincei alatt pedig szelíden terülnek el az alpesi lankák.

Ilyen a mesevilág - vad gerincek alatt szelíd lankák terülnek el Forrás: Havasi Boglárka

Festői szépségű csúcsok között

Az Ennstali Alpok csúcsaira kanyargó turistautakon, meredekebb steigokon (vagyis I-II-es fokozatú mászóutakon), az alsóbb részeken pedig klettersteigokon lehet felkapaszkodni. A legmagasabb pont a 2369 méteres Hochtor, amely szintén több úton érhető el. A legkedveltebb közülük talán a hosszú és kitett Peternpfad, a szintén mászósabb Josefinensteig, illetve a Schneelochweg.

Bőven akad azonban a Hochtornál kicsivel alacsonyabb hegy is: itt emelkedik az Ödstein a maga 2335 méterével, a Festkogel (2269 méter), a Rosskuppe (2152 méter),a Planspitze (2111méter) a Hochzinödl (2191 méter) vagy a Lugauer (2217 méter).

Az Enns folyó a Gesäuse másik csoportjától, a Buchstein-Gruppe-tól választja el a Hochtor-csoport csúcsait. Ennek legmagasabb pontja a Grosser Buchstein (2224 méter), hová szintén több útvonalon fel lehet jutni (normál turistaúton vagy egy könnyű klettersteigon is).

A Hochtor csúcsa a felszálló ködben Forrás: Havasi Boglárka

A világ nyolcadik csodája is itt látható

Aki esetleg nem szeretné végigtúrázni az itt töltött időt, hanem kulturális látnivalókra is kíváncsi, annak mindenekelőtt érdemes megnéznie Admontban a világ legnagyobb kolostori könyvtárát (Benediktinerstift Admont Bibliothek & Museum),

amelyet a világ nyolcadik csodájaként is emlegetnek.

Ezért a címért egyébként több látnivaló vetekszik, mindenesetre az admonti apátság is közéjük tartozik a 19. század eleje óta.

Az apátsági múzeum körülbelül 3600 négyzetméteren terül el. Található itt még természettörténeti rész (Naturhistorisches Museum), művészettörténeti múzeum (Kunsthistorisches Museum), osztrák kortárs gyűjtemény időszaki kiállításokkal (Museum für Gegenwartkunst), és 12. századi kéziratok is láthatóak. Szabadtéri programnak pedig itt van az apátság hatalmas gyógynövénykertje.

Az apátsági könyvtár Forrás: Flickr/Alan Harris

Az alpesi környezetbe remekül illenek a hangulatos helyi városkák; Admont, Hieflau, Gstatterboden vagy Jonsbach például mind megérnek egy-egy sétát egy délutáni fagyizás vagy egy esti beülőshely-keresés erejéig.

Szállások a környéken

Éjszakázni a környék városkáiban, falvaiban fejenként 25-35 euróért lehet (az összeg általában tartalmazza a bőséges reggelit is). Kedvelt, olcsóbb és vadregényesebb éjszakázóhelyek a környéken a Hainldkarhütte 1121 méteren, illetve feljebb, 1699 méteren a Hesshütte a Hochtor, a Zinödl és a Planspitze között. Ez utóbbi 1893-ban épült, és a Hochtort elsőként megmászó Heinrich Hessről kapta a nevét. Egy éjszaka itt alpintagsággal (ÖAV/DAV) 12, tagság nélkül 24 euró. Aki szeretne menedékházban aludni, annak érdemes már hetekkel a túra időpontja előtt szállást foglalnia, mert hamar elfogynak a priccsek is.

Hesshütte és a Hochtor felé vezető út Forrás: Havasi Boglárka

Felejthetetlen outdoor élmények hegyen, vízen és két keréken

A Gesäuse Nemzeti Park egész évben kedvelt turistacélpont. Télen és kora tavasszal azért, mert a hófödte hegyek hótalppal vagy túrasível is bejárhatók, késő tavasztól ősz végéig pedig azért, mert akkor már a zöldellő erdők és a tarajos sziklafalak csalogatják a látogatót egyre feljebb.

A magasabb pontok igazi szezonja a nyár – a Hochtoron például még június elején is van hó, ezért hiába az ujjatlan póló és a rövidnadrág,

nem biztos, hogy téli felszerelés és kötél nélkül el lehet érni a csúcsot.

Az északi oldal legkedveltebb útvonala a Hesshütte, majd a Hochtor felé a Wasserfallweg, ami biztosított útnak számít, de nem nehéz, és nagyon jó élmény. Dél felől mehetünk turistaúton is; bár ennek az útnak is steigon kapaszkodós a vége bizonyos magasság fölött.

Nyár eleji hófoltok a csúcs közelében - eddig fel lehet jönni gond nélkül, de itt, még ha csak egy kis szakasz erejéig is, nem árt a technikai felszerelés Forrás: Havasi Boglárka

A Gesäuse Nemzeti Parkban az is megtalálja a számítását, aki nem szeretne csúcsokat hódítani: számos lehetőség nyílik ugyanis a hegyi túrákon és a sziklamászáson kívül a biciklizésre és a raftingolásra is; az előbbiről a kiépített bicikliutak, az utóbbiról pedig az Enns és a Salza gondoskodik.

Vidáman lobog a szélben a nemzeti park zászlója Forrás: Havasi Boglárka

Csak az mondható el erről a környékről is, mint az osztrák terepekről általában: viszonylag elérhető távolságban van, és ideális hely a feltöltődésre. Mindegy, hogy egyedül vagy családdal, kezdőként vagy haladóként, aktívan vagy passzívabban pihenni vágyóként érkezik az ember.

A Rax-Scheebergről itt írtunk korábban, a Hohe Wandról pedig itt.