Nem muszáj a legfelkapottabb helyeken nyaralni

kis földközi-tengeri szigetek
Cabrera
Vágólapra másolva!
Kréta, Mallorca, Szardínia nevét mindenki ismeri, de hányan hallottak már Saint Honorat-ról, Cabreráról vagy San Nicoláról? Pedig ezek is gyönyörű földközi-tengeri szigetek kristálytiszta vizű strandokkal, zegzugos utcákkal, citromfákkal, kaktuszokkal. Olyan is akad közöttük, amelynek mindössze három állandó lakosa van. Viszont mindhárman rendkívül vendégszeretők.
Vágólapra másolva!

San Nicola, Olaszország

A Tremiti-szigetek (öt van belőlük, egyik kisebb, mint a másik) az olasz csizma sarkantyúja fölött találhatók az Adrián. Az öt közül méretét tekintve San Nicola a harmadik a sorban, területe 42 hektár, és

alig több mint 100 ember lakja.

Repülőtere nincs, és kompösszeköttetés is csak a nyári hónapokban – júniustól szeptemberig – van a szárazfölddel, illetve a többi szigettel. Egykor börtönsziget volt, ma viszont turistaparadicsom ínyencek számára, akik kerülik a tömegnyomort.

San Nicolát alig több mint 100 ember lakja Forrás: Flickr/Manlio Ranieri

Aki idejön nyaralni, autentikus falusi életbe csöppen, a helyiek még a turisták kedvéért sem tanultak meg angolul vagy németül. A sziget épített látványossága a hatalmas Santa Maria a Mare kolostor, amelyet bencések alapítottak a 9. században, de a természeti környezet is lenyűgöző,

az egész szigetcsoport egy nemzeti park része.

Homokos strandot csak a szomszédos San Dominón találunk, amely azonban már korántsem olyan nyugalmas hely, mint San Nicola, ahol mindössze egyetlen hotel van, ezen kívül pedig csak a helybeliek kiadó szobáiban szállhatunk meg. Nyugalmat kedvelő tenger szerelmeseinek ajánljuk, akik arra sem restek, hogy néhány szót megtanuljanak olaszul.

San Dominón homokos partot is találunk Forrás: Flickr/Manlio Ranieri

Cabrera, Spanyolország

A Baleár-szigetek ötödik legnagyobb tagja Mallorca déli partjainál fekszik. Területe 15 négyzetkilométer, amivel elnyerte a gran, azaz nagy melléknevet. Ha méretben nem is, szépségen simán vetekszik a felkapott Mallorcával, mivel egész területe egy nemzeti park része. A sziget természeti kincseit olyannyira védik, hogy naponta csupán 50 turista kap engedélyt arra, hogy Cabrera kikötőjében kikössön, és a szigetre tegye a lábát.

Naponta csak ötven turista léphet a szigetre Forrás: Flickr/Iñaki Pérez de Albéniz

Tavaly nyitotta meg kapuit a sziget első szálláshelye, az Albergue de Cabrera. A mallorcai környezetvédelmi minisztérium kezdeményezésére 12 volt katonai barakkot alakítottak át kétszemélyes szobává. Egyébként júniustól szeptemberig

a turisták csak egy éjszakát tölthetnek a szigeten,

az érintetlen természet látványáért mégis megéri idejönni. A búvárok a kristálytiszta víz alatt is csodákat láthatnak. Ott van például a 160 méter hosszú és 50 méter széles kék barlang, amelyben a fény tükröződése miatt még kékebb a tengervíz, mint a sziget környékén.

Cres, Horvátország

Cres – a vele egy méretű Krk-sziget mellett – az Adria legnagyobb szigete, mégis sokkal kevésbé ismert és látogatott, mint szomszédja. Pedig itt is megtaláljuk mindazt, amit annyira szeretünk Horvátországban: mesés öblöket és strandokat, hangulatos városkákat és halászfalvakat, finom ételeket és vidám, vendégszerető helyieket. Ráadásul a dombokról pazar kilátás nyílik a tengerre az olivaligetek, füge- és barackfák fölött.

Cres Krk szomszédságában van, mégis kevésbé ismert Forrás: Flickr/Keith Roper

Délen Crest híd köti össze Európa egyik legnaposabb helyével, Losinjjal, ami szintén megér egy kirándulást, különösen az érintetlen, szubtrópusi növényekben tobzódó belső része miatt.

Panarea, Olaszország

Aki szereti a békés, nyugodt nyaralást, de hébe-hóba azért szívesen betér egy elegáns étterembe vagy szórakozóhelyre, az jól fogja érezni magát a csizma orra fölött található miniszigeten. Panarea mindössze 3,4 négyzetkilométer, a lakott Lipari-szigetek legkisebbike. Fehérre meszelt házak, sikátorok, virágzó oleanderek, citromfák, kaktuszok, csillámlóan kék tenger, igazi plakátszépségű hely. Kis elektromos taxik szállítják a helyieket és a turistákat a sziget egyik végéből a másikba, de Panarea gyalog is könnyedén bejárható.

Panarea gyalog is könnyen bejárható Forrás: Flickr/flrnt

Július végén és különösen augusztusban azért ellepik a szigetet a külföldi turisták.

Ilyenkor a kis kikötő partizónává alakul trendi bárokkal és éttermekkel.

Innen lélegzetelállító kilátás nyílik a szemben emelkedő és folyton füstölgő Strombolira, amely néha lávát is lövell magából. Ha szívesen kihagyjuk a főszezoni tumultust és árakat, inkább májusban, júniusban vagy szeptemberben látogassunk a szigetre. Ilyenkor a délkeleti oldal kis strandja szinte csak a miénk, és alkalmunk van arra is, hogy szóba elegyedjünk a kedves szigetlakókkal.

Jobban tesszük, ha nem főszezonban érkezünk Forrás: Flickr/Parto Da

Szkopelosz, Görögország

Kréta, Rodosz, Szantorini, Leszbosz, Naxosz, ezekről mindenki hallott már, na de Görögországnak több mint 3000 szigete van. Érdemes ezek közül szemezgetni, ha az igazi vidéki görög életre vagyunk kíváncsiak, és nem szívesen botlunk lépten-nyomon turistahordákba. Szkopelosz sziklás keleti, északkeleti része nagyon meredek, sokszor járhatatlan, a nyugati és déli terület viszont annál több szépséget rejt: a levegő zsályaillatú, gyönyörű öblök és strandok sorakoznak a parton, például a hosszan elnyúló Limnonari Beach fehér homokjával és türkiz tengerével.

Itt forgatták a Mamma Mia néhány jelenetét Forrás: Flickr/John Karakatsanis

Szkopelosz kiválóan alkalmas aktív pihenésre, túrázóknak, biciklizőknek, kajakozóknak is ajánljuk.

Na és persze Mamma Mia rajongóknak,

ugyanis a film néhány jelenetét ezen a szigeten forgatták, az esküvőt például az Agios Ioannis-kápolnában vették fel. Mindenképp érdemes felcaplatni a templomhoz, egyrészt mert szép az épület, másrészt mert pazar kilátás nyílik odafentről a tengerre.

Saint-Honorat, Franciaország

A Lérin-szigetek két tagból áll, az északi Szent Margit- és a déli, kisebb Saint-Honorat, vagy magyarosan Szent Honorátusz-szigetből. Honorátusz az 5. század elején élt remete volt, aki bejárta a fél világot, hogy egy igazi remetezugot találjon magának, és végül ezen a másfél kilométer hosszú, 600 méter széles kis szigeten találta meg igazi otthonát, ahol valószínűleg senki sem zavarta elmélkedésében.

Saint-Honorat Cannes-tól pár kilométerre van Forrás: Flickr/Mark Fischer

Ma harminc ciszterci szerzetes él a Cannes-tól pár kilométerre fekvő szigeten,

akik a lelki gyakorlatok mellett leginkább bor-, likőr-, olaj- és mézkészítéssel foglalkoznak.

A parányi sziget leglátványosabb épülete a 11-14. századi ciszterci kolostor és a hozzá tartozó vár, amely a sziget délkeleti partjának szikláin trónol. A szigetre Cannes-ból juthatunk el, ahonnan naponta egy komp közlekedik a szigetekre.

Mindössze 30 szerzetes él a szigeten Forrás: Flickr/ludovick

Comino, Málta

A Málta és Gozo között elterülő kis földközi-tengeri szigetnek három lakója van. Az egykori kalózsziget egyetlen szállodájában 95 szoba várja az oda látogatókat, az épület már nem mai gyerek, de megvan a maga bája. Ezen kívül találunk még Cominón egy kempinget és néhány kiadó bungalót.

A szigeten autók nem közlekednek,

amit a kisgyerekes családok különösen élveznek, a rengeteg öböl és barlang pedig a merülők Mekkájává teszi a helyet.

Ilyen tiszta víz nincs is Forrás: Flickr/Shepard4711

Különösen kedvelt hely a Kék lagúna, amely kristálytiszta, türkizszínű vizéről kapta a nevét. Főszezonban itt azért elég nagy a tömeg, sokan jönnek át hajóval Máltáról és Gozóról, hogy itt strandoljanak. Aki háborítatlan természetélményre vágyik, ne július-augusztusban utazzon Cominóra. Kötelező program felmászni a Szűz Mária-őrtoronyba, amely 1618 óta, lassan négyszáz éve magasodik a szigeten.

Cominón nem közlekednek autók Forrás: Flickr/Josef Grunig