Ezek nemcsak a legszebb, de a legjobb strandok is Európában

kék zászlós strandok
Zlatni rat
Vágólapra másolva!
Ha hosszabb külföldi nyaralást tervezünk, hálásak vagyunk minden praktikus tippért, tanácsért, hiszen vélhetőleg kevéssé ismerjük az adott ország szállodáit, vendéglátó- és szórakozóhelyeit. Épp ezért már hetekkel korábban szorgalmasan bújjuk a visszajelzéseket, értékeléseket, kommenteket, nehogy csalódás érjen minket a nyaralás alatt. Ami a strandválasztást illeti, könnyebb helyzetben vagyunk. 1985 óta létezik ugyanis egy program, amely a turisták számára is hasznos információkkal szolgál. 
Vágólapra másolva!

A kékzászló-program Franciaországból indult útjára. Azokat a strandokat látták el ezzel a jellel, amelyek betartottak bizonyos, víztisztaságra és szennyvízkezelésre vonatkozó előírásokat. Két évvel később, 1987-ben a program európai szintűvé, 2001-ben pedig – a Dél-Afrikai Köztársaság csatlakozásával – világméretűvé vált.

Mára már 49 ország 4271 strandja és kikötője vesz részt benne.

Ha tehát strandolást is tervezünk a nyaralásunk során, nyugodtan támaszkodjunk a program honlapján található információkra. Érdemes körülnézni és átböngészni a térképet, de az egyszerűség kedvéért ajánlunk pár garantáltan nagyszerű strandot a legkedveltebb üdülőhelyeken.

Érdemes olyan helyen strandolni, ahol a vízminőség és az egyéb szolgáltatások is rendben vannak Forrás: Flickr/Nikolaj Potanin

A kék zászló garancia a minőségre

Ahhoz, hogy egy strand kékzászló-minősítést kaphasson, több tucat kritériumnak kell megfelelnie. Íme néhány szempont, amely a turisták számára különösen hasznos és fontos lehet:

1. A kék zászlós strandokon a programban meghatározott minőségűnek kell lennie a víznek. Ezt gyakran ellenőrzik is, egy strandtól akár a szezon közepén is megvonhatják a kék zászlót, ha változott a vízminőség. A strandokon ki is kell írni a víz minőségét.
2. A parton el kell helyezni egy térképet a strand szolgáltatásainak, épületeinek feltüntetésével.
3. Nem lehet a környéken szennyvízkivezető vagy ipari vízkivezető, és meg kell felelni a helyi környezetvédelmi szabályoknak.
4. A strandot tisztán kell tartani. Megfelelő számú, rendszeresen ürített szemetest kell elhelyezni, illetve megfelelő mennyiségű és tisztaságú illemhelyet kell biztosítani.
5. A kutyákra és más háziállatokra vonatkozó előírásokat szigorúan be kell tartatni.
6. Megfelelő tömegközlekedést és ivóvizet is biztosítani kell.
7. Az életmentő személyzet és felszerelés biztosítása szintén kötelező, kell lennie elérhető elsősegélydoboznak, ezenkívül ki kell dolgozni egy vészhelyzeti tervet.
Ha ilyen zászlót látunk egy strandon, jó helyen járunk Forrás: Flickr/Contando Estrelas

Olaszország – akár egy képeslapon

Ha Olaszországba szervezünk strandolós kirándulást, állítólag Puglia régióval járunk a legjobban. Ez a Bari központú olasz régió egészen délen helyezkedik el. Két tenger ér itt össze, az Adriai és a Jón, ami miatt igazán változatos partszakaszokkal találkozhatunk.

Itt találjuk például a Pescoluse elnevezésű partot,

amelyet a pugliai Maldív-szigeteknek is neveznek.

Ez az egyik legnépszerűbb strand finom, fehér homokkal és azúrkék vízzel. Több mint öt kilométeres, úgyhogy hosszú, romantikus sétákra vagy éppen kocogásra is ideális terep.

Pescoluse, a legnépszerűbb pugliai strand Forrás: Flickr/Pietro & Silvia

A Melendugno-Torre dell'Orso part Lecce városához van a legközelebb, szintén az olasz csizma sarkában. Ugyancsak fehér homokos fövennyel, tiszta vízzel várja a turistákat, a partszakaszt övező két kiemelkedő szikla – a két nővér – pedig különleges atmoszférát kölcsönöz a helynek.

A két nővér különleges látvány Forrás: Flickr/Pietro & Silvia

Védett övezetként Torre Guaceto valódi mennyország a természetesség szerelmeseinek. Mivel itt is viszonylag hosszú a partszakasz, előbb-utóbb biztosan találunk egy-egy elhagyatottabb részt, amelyet birtokba vehetünk. A nem kiépített strandnak és a kusza növényzetnek hála

itt igazán a természet lágy ölén érezhetjük magunkat.

Érdemes néha kipróbálni egy-egy ilyen partot is.

Torre Guaceto, az érintetlen partszakasz Forrás: Wikipédia

Polignano al Mare az egyik legkülönlegesebb olasz tengerpart. Ezt bizonyítja az is, hogy évről évre több toplistára is felkerül. A sziklás terepet néha homokos szakaszok törik meg,

a lenyűgöző városi környezet pedig különleges hangulatot kölcsönöz a helynek.

Legyen szó strandolásról vagy csak egy láblógatás közben elfogyasztott ebédről, biztosan úgy fogjuk érezni magunkat, mintha képeslapfotózásába csöppentünk volna.

Polignano al Mare gyönyörű tengeröble Forrás: Flickr/Patrick Nouhailler

Horvátország – nem tudunk melléfogni

Krk szigetén, Baška városkában találjuk az egyik legnépszerűbb horvát strandot. A Vela Plaza több mint 1800 méter hosszú, homokos-kavicsos part. Mögötte a sétányon éttermek, kávézók és ajándékboltok sorakoznak.

Júliusban és augusztusban nagyon zsúfolt,

de ha a szezon vége felé megyünk, valószínűleg jobban élvezhetjük a gyönyörű környezetet.

Baška, Krk sziget, 1800 méter hosszú strand Forrás: Wikipédia

Az Isztriai-félszigeten általában nem kell sokáig keresgélni, ha igazán jó strandot akarunk találni.

A nyugati oldal hemzseg a kék zászlós partoktól,

Umag, Porec, Rovinj vagy épp a délen fekvő Pula is remek helyszín a strandoláshoz. Szinte kizárt, hogy melléfogjunk, azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy júliusban és augusztusban mindenütt nagy a tömeg.

Talán kevésbé ismert, és ezért nem annyira zsúfolt a rovinji Plaza Amarin, ahol ugyancsak fehér homokos-kavicsos part várja a fürdőzőket zöldellő környezetben, mediterrán klímával.

Rovinj Amarin strandja talán kevésbé ismert Forrás: Flickr/Alessandro Caproni

Horvátország egyik legkülönlegesebb strandja kétségkívül a Zlatni Rat, avagy Aranyszarv. Brač szigetén, a Bol nevű üdülőhelyen nyúlik a tengerbe nagyjából 850 méter hosszan.

Többször is a világ legszebb strandjai közé választották, nem véletlenül.

Az apró kavicsos strand vízi sportokhoz is ideális. Búvár- és szörfiskola is működik a helyszínen, a felszerelést akár tőlük is bérelhetjük. Nagyszerűek az éttermek, és pezsgő az éjszakai élet.

Zlatni rat, avagy Aranyszarv, amely a tengerbe nyúlik Forrás: Flickr/Nikolaj Potanin

Görögország – örökös napsütés

A Myrtos Beach Kefalónia legvonzóbb, legnépszerűbb partszakasza. Többször is

Görögország legszebb strandjának választották,

de a világ legszebb strandjait felvonultató listákon is előkelő helyen szokott szerepelni. Két hegy között, egy tengeröbölben terül el, hófehér, kavicsos fövennyel, káprázatos kék vízzel és a legnagyobb nyári melegben is zöldellő parttal.

Mirtosz, az egyik legszebb görög strand Forrás: Flickr/Tony Hisgett

Szkiáthoszon két strand is hasonlóan fehér parttal és kék vízzel csábítja a fürdőzni vágyókat, a Kukunariész és a Maratha. Mindkettőt a kis sziget délnyugati részén találjuk. A sziklás, mégis zöldellő környezet,

az örökös napsütés remek helyszín a kikapcsolódáshoz.

Mivel kevésbé felkapott helyekről van szó, talán még közelharcot sem kell vívni egy-egy törülközőnyi helyért.

Szkiáthosz tökéletes strandolóhely Forrás: Wikipédia

Ha Krétára vinne az utunk, feltétlen látogassunk el a bájos Matala városkába, amelynek strandját a

titokzatos sziklaüregek teszik egészen különlegessé.

A városközponthoz közeli, teljesen kiépített strand napernyőkkel, nyugágyakkal, 250 méter hosszú homokos-kavicsos fövennyel csábítja a tenger szerelmeseit. Szerencsére különleges bája ellenére sem nevezhető kimondottan zsúfoltnak.

Matala Beach a titokzatos sziklaüregekkel Forrás: Wikipédia

A Kelet virágának is nevezett csodás Zákinthosz szigete szintén olyan hely Görögországban, amelyet nem érdemes kihagyni. A nyugati oldalon elterülő híres strand sajnos nem kapott kékzászló-minősítést, ellenben a másik oldalon önfeledten strandolhatunk hasonlóan gyönyörű környezetben.

Gerakasz Zákinthosz egyik legszebb strandja, ahol

az itt költő teknősök miatt fokozott óvintézkedések vannak érvényben.

Az arany homokos tengerpartra egy meredek úton juthatunk le, gyalog. Ügyeljünk arra, hogy itt tiltottak a motoros sportok. Vízibiciklit viszont kölcsönözhetünk, érdemes azzal menni teknőslesre.

Gerakasz, ahol érdemes teknőslesre menni Forrás: Flickr/Live Zakynthos

Spanyolország – ötszáz minőségi strand

Európában Spanyolország büszkélkedhet a legtöbb kék zászlós parttal, több mint 500 spanyol strand kapta meg ezt az előkelő minősítést. Az ország keleti partvidéke sem szűkölködik kék zászlós partokban, egymást érik a jobbnál jobb strandok, legyen szó városi vagy szállodasor mögött húzódó helyekről.

Ha a nyaralást a strandolásnak akarjuk szentelni, és csokibarnán szeretnénk hazajönni a vakációból, akkor talán mégis a Kanári-szigetekre érdemes menni.

Itt az összes strand olyan, mint a mesében.

Maspalomas vagy El Cotillo szépségével egyszerűen nem lehet betelni (előbbi Gran Canaria, utóbbi Fuerteventura szigetén található), de Tenerifét sem érdemes kihagyni: a Playa Jardín például pálmafákkal, koktélokkal hívogat.

Maspalomas szépségével nem lehet betelni Forrás: Flickr/Cristian Bortes

Lélegzetelállító partokat találunk az ország szárazföldi részéhez sokkal közelebb eső Mallorca szigetén is. Finom szemcséjű, fehér homok és lassan mélyülő víz fogadja itt a strandolókat, ezért a családok körében is nagyon népszerű a hely. Nem csoda, hogy nagy a zsúfoltság,

a türkizkék tengerben gyerekeknek és felnőtteknek is öröm az úszás, a játék.

Mallorca észak-nyugati partjainál találjuk a sziget egyik legszebb és – ebből adódóan – legforgalmasabb pontját, Cala Formentor strandját. A Pollenca-öbölben fekvő fehér homokos strandnak a mélyzöld fenyvesek kölcsönöznek festői hátteret. A keskeny, csupán nyolc méter széles strandon a víz hamar mélyül, ezért kisgyermekeknek nem ajánlott itt fürdeni. Árnyék bőven van, ezért a forró nyári napokon is zavartalanul tölthetjük itt az időt.

Formentor, ahol fenyőfák nőnek a strandon Forrás: Flickr/Dirk Vorderstraße

Szlovénia – nem a méret számít

Szlovéniának mindössze 40 kilométernyi tengerpartja van, de ez semmit nem von le strandjainak szépségéből.

A szlovén partok egyre népszerűbbek a turisták körében,

mivel ebben a sokszínű országban a strandolást középkori városokban való barangolással, túrázással, pazar természeti kincsek felfedezésével kombinálhatjuk. A Földközi-tenger a szlovén strandokon májustól szeptemberig garantálja a napfényes mediterrán időjárást.

Pirannál a tenger Forrás: Flickr/Ales Kladnik

Szlovéniában inkább kavicsosak a strandok, mintsem homokosak, így a víz rendkívül tiszta. Koperbe elsősorban nem is a strandolás, sokkal inkább a

velencei hangulatú utcák és a remek éttermek

vonzzák az utazókat. Azért van itt egy remek, jól felszerelt szabad strand, amely kisgyerekkel is biztonságos, mivel fokozatosan mélyül a víz. Aki szeretné elkerülni a tömeget, látogasson el az olasz határ mellett fekvő Debeli Rtic kék zászlós strandjára.

Koperbe elsősorban nem a strandolás vonzza a turistákat Forrás: Flickr/János Korom Dr.

Szlovénia egyetlen természetes homokos strandját Portoroz városában találjuk. Portoroz az ország egyik legjelentősebb üdülővárosa. Strandjainak többsége a hotelekhez tartozik, de azért a központi strandon is lobog a kék zászló.

Portoroz nagy kéksége Forrás: Flickr/Grant Bishop

Bárok, füves pihenők és napágyak töltik meg a strandot, és a tengerparton egészen Piranig eljuthatunk a gyönyörű sétányon. A tenger kristálytiszta, az éjszakai élet pedig olyan nyüzsgő, hogy bármelyik bulinegyedet kenterbe veri.