Villám csapott a híres hegymászóba

Afrika legmagasabb hegye a Kilimanjaro
Vágólapra másolva!
Meghalt Írország egyik leghíresebb hegymászója azután, hogy villám csapott bele a Kilimandzsárón. Ian McKeever épp egy jótékonysági csoportot vezetett fel Afrika legmagasabb hegyére.
Vágólapra másolva!

A 42 éves sportember egy több mint 20 fős csoportot vezetett Tanzániában az 5895 méter magas hegyre, amikor a három napja tartó rossz idő még rosszabbra fordult - írja a Telegraph. Menyasszonya, a 34 éves Anna O'Louglin, akivel szeptemberre tervezték az esküvőjüket, szintén megsérül a viharban, ahogyan az expedíció legalább hat másik tagja is. Őket kórházba vitték.

McKeever többször is megmászta már a Kilimandzsárót, gyakran vezetett oda fiatalokból álló csapatot. Most olyan, főleg ír mászókból álló csoportot kísért, akik jótékonysági célra gyűjtöttek pénzt.

Forrás: AFP/Roberto Schmidt
Afrika legmagasabb hegye, a Kilimandzsáró

A mászás december 30-án kezdődött, ám hamarosan rossz idő alakult ki, amely ebben az évszakban ritka arrafelé. A Kilimanjaro Achievers Facebook-oldalon a kollégái azt írták, hogy a csapat már 13 ezer láb (3960 méter) felett járt, de a körülmények az egész expedíció alatt szörnyűek voltak. "Özönvíz egész nap" - írták szerdán, és arra panaszkodtak, hogy nem tudják megszárítani a ruhájukat.

Épp a 4500 méter feletti Láva-toronyra kellett volna felkapaszkodniuk, ahonnan kissé leereszkedve töltötték volna az éjszakát. Úgy tervezték, hogy a csúcsot pénteken fogják elérni. McKeevert szerda este érte a halálos villámcsapás.

Az ír hegymászó 2007-ben világrekordot állított be, amikor mindössze 156 nap alatt megmászta mind a hét kontinens legmagasabb pontját.