Látogatócsúcs az auschwitzi emlékhelyen

rekorddal zárta az évet az auschwitzi emlékhely
Vágólapra másolva!
Látogatói rekordot könyvelhetett el az auschwitzi emlékhely: tavaly több mint 1,4 millióan keresték fel az egykori náci megsemmisítőtábort. Az élénk érdeklődéshez a futball Európa-bajnokság is hozzájárult.
Vágólapra másolva!

"Auschwitz az egyik legjelentősebb európai emlékhellyé vált" - fogalmazott a látogatói rekord kapcsán Piotr Cywinski, a múzeum igazgatója. Közlése szerint különösen sok egyesült államokbeli és kanadai látogatót fogadtak, de sokan keresték fel az emlékhelyet Németországból, Nagy-Britanniából és Izraelből is.

A júniusi, lengyel-ukrán rendezésű futball Európa-bajnokság is hozzájárult a látogatók számának emelkedéséhez. Felkeresték az auschwitzi múzeumot például a német, az angol és az olasz válogatott tagjai is.

Forrás: AFP/Janek Skarzynski

Tavaly a lengyelországi múzeum vezetése a bejáratnál tapasztalt tolongás miatt kénytelen volt korlátozni az egyéni látogatók bejutását. Emelkedett a csoportos látogatások aránya, az érdeklődők húsz nyelven ismerkedhetnek meg az egykori láger történetével.

A második világháború alatt a nácik több mint egymillió embert öltek meg Auschwitz-Birkenauban. Az áldozatok jelentős része lengyelországi zsidó volt, de Európa németek által megszállt országainak lakói közül is sokan, köztük magyarok haltak meg a koncentrációs táborban.