Az Eyjafjallajökull kitörése sem kibúvó

Eyjafjallajökull vulkán kitörése, 2010, izland
Vágólapra másolva!
A légi fuvarozó köteles ellátást biztosítani azoknak az utasoknak, akiknek a járatát olyan rendkívüli körülmények miatt törölték, mint az Eyjafjallajökull izlandi vulkán kitörését követő légtérlezárás - mondta ki csütörtökön közzétett ítéletében az Európai Unió Bírósága.
Vágólapra másolva!

A luxembourgi székhelyű ítélkező fórum megállapította azt is, hogy az uniós jog nem tartalmaz időbeli vagy pénzbeli korlátozást az utasok ellátási kötelezettségére - szállás, étkezés, frissítők - vonatkozóan. A légi fuvarozó köteles ellátást, valamint kártalanítást nyújtani az utasoknak a légi járatuk törlése esetén. A várakozási idővel ésszerű arányban díjmentesen köteles biztosítani a frissítőket, az étkezéseket és adott esetben a szállodai elhelyezést, a repülőtér és a szálláshely közötti szállítást, valamint a harmadik személyekkel való kommunikáció lehetőségét.

Forrás: AFP/Leif R Jansson

A légi fuvarozónak akkor is eleget kell tennie ezen kötelezettségének, ha a járat törlését rendkívüli körülmények okozták, azaz olyan körülmények, amelyeket minden ésszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni.

A kérdés egy írországi jogvita nyomán került az európai bírói testület elé. Az izlandi Eyjafjallajökull vulkán kitörése miatt 2010. április 15. és 22. között több uniós tagállam légterét - köztük az ír légteret is - lezárták a légi járműveket fenyegető veszély miatt, és így sok utas csak többnapos késéssel juthatott célba.