Alkoholtilalom az orosz repülőkön

Duty free üzlet a moszkvai Sheremetevo nemzetközi repülőtéren, alkohol,
Vágólapra másolva!
Az orosz parlamentben olyan törvényjavaslat készül, amely megtiltaná, hogy a repülőgépekre a vámmentes boltokban vásárolt alkoholt vagy cigarettát vigyenek fel az utasok, még lezárt csomagban is. A tilalmat az egyre szaporodó botrányok teszik szükségessé.
Vágólapra másolva!

Vitalij Jefimov, a parlament közlekedési biztosságának első elnökhelyettese szerint a képviselők még a nyáron véget érő ciklusban beterjeszthetik azt a javaslatot, amely bűncselekménnyé teszi az alkohol felvitelét a repülőgépek fedélzetére. Az elfogadás azonban akár hat hónapot is igénybe vehet. "Változások kellenek, hogy véget vessünk a repülőkön a zajongásnak. Ez már a repülés biztonságát veszélyezteti" - idézi Jefimovot az RT.com.

Forrás: AFP/Ria Novosti/Nikolskyi Aleksey
Vámmentes bolt a moszkvai Seremetyevo repülőtéren

Ha a törvényt a jelenlegi javaslatoknak megfelelően fogadják el, az utasok továbbra is rendelhetnek alkoholos italokat a fedélzeten. Ezen felül a business osztályon utazók korlátlan mennyiségben kérhetnek alkoholt, amikor csak akarnak.

Az elmúlt néhány hétben számos botrányt okoztak a részeg légi utasok az orosz repülőkön. Egy Hurghadába tartó járaton Szergej Kabalov üzletember megütötte az egyik légiutas-kísérőt, amiért megkérte, hogy ne dohányozzon a vécében. A vitába később más utasok is bekapcsolódtak. "A GRU-nál dolgozom (Oroszország katonai hírszerzése), képviselő vagyok. Bárkit megölhetek a két ujjammal" - kiabálta a részeg Kabalov, aki a pilótafülke ajtaját is be akarta törni.

Egy másik üzletember, Vjacseszlav Iszmajlov Thaiföldre utazott Moszkvából a feleségével, ám részegen olyan veszekedésbe kezdett, hogy a gépnek kényszerleszállást kellett végrehajtania Üzbegisztánban. Alig pár órával később egy Bangkokból Moszkvába érkező járaton szabadultak el az indulatok, amikor egy utas, aki végigitta a 9 és fél órás utat, rá akart gyújtani, és inzultálta a személyzetet.

Az alábbi videó egy Moszkvából a thaiföldi Phuket szigetére tartó orosz gépen készült. Az erőszakossá fajult vita akkor kezdődött, amikor az egyik utas megkért egy részeg nőt, hogy csendesebb legyen.