320 gigapixeles fotó Londonról

BT tower, British Telecoms, 360 fokos panorámakép
Vágólapra másolva!
A technika fejlődésével és az egyre kitartóbb fotósoknak köszönhetően sorra jelennek meg a világ minden tájáról a rendkívül részletgazdag, nagyítható képek. Ezúttal a londoni BT Towerről készítettek 320 gigapxeles panorámafotót - ekkorát még soha nem készítettek a brit fővárosról.
Vágólapra másolva!

Az óriásfotót a 360Cities cég készítette 48 640 képkockából összerakva Canon EOS 7D kamerákkal. A képeket 3 napig tartott lefotózni a BT Tower 29. emeletéről 2012-ben, a londoni Olimpia után, és 3 hónapig rakta azokat össze egy számítógép.

A képeken 20 mérföldre lehet ellátni. Ha normál felbontásban nyomtatnának ki róla képet készítenének róla, az 98 méter széles és 24 méter magas lenne. Ez majdnem akkora, mint a Buckingham Palace, és 60 ezerszer nagyobb, mint egy iPhone 4-gyel készített kép.

Forrás: btlondon2012.co.uk
Kattintson a képre a panorámafotó megtekintéséhez!

A korábbi rekord Londonról egy 80 megapixeles kép volt, amelyet 2010-ben készítettek a Centrepointról. A közelmúltban a Guardian készített egy interaktív, hangos panorámafotót a város legmagasabb épületéről, a Shardról, amelyről az [origo] is beszámolt.

Hasonlóan látványos képeket készítettek a világ legmagasabb, 828 méteres épületéről, a dubaji Burdzs Kalifáról, amelyet itt tekinthet meg, illetve korábban a Machu Picchuról és a Mount Everestről.