Vágólapra másolva!
A nagyvárosok legszebb oldalát és az ott élő, hangyaszerűen mozgó embereket mutatják be az egyre inkább terjedőben lévő time-lapse videók; a szép tájakat pedig még meseszerűbbé teszik a különleges technikával. A műfaj 2012-ben ért el csúcsára. Az [origo] összegyűjtötte a legszebbeket, melyeken San Francisco, Kuala Lumpur, Horvátország és Budapest is felbukkan.
Vágólapra másolva!

Nappal a felhők, éjjel az égbolt és a csillagok; a városokban a végtelen forgalom és a hangyaszerűen mozgó emberek; a természetben a tenger vagy a felhők hullámzása - ezek az egyre népszerűbb time-lapse videók fő jellegzetességei. Az épített és természetes környezet a legszebb arcát mutatja ezeken a videókon, melyeket speciális technikával, kockáról-kockára rögzítenek a fotósok, majd állítanak össze több ezer fotóból mozgóképpé. A time-lapse műfajhoz szegődött andalító kávéházi háttérzene tovább fokozza a képekből áradó meditatív érzést. A videókat érdemes kitenni nagy képernyőre, majd hátradőlni, és élvezni a látványt.

Kezdjük a környékről: Horvátország ismerős tájai tekinthetők meg pirkadattól alkonyatig Mario Romulic és Drazen Stojcic közepesen mozgalmas videójában. Egy csomó népszerű nyaraló- és kirándulóhely felismerhető a Plitvicei-tavaktól Zágrábon át Rovinjig, és még cikázó szentjánosbogarak is láthatók. Kicsit országimázsvideó-hangulata van, de a készítők a videóhoz kapcsolódó szövegben leszögezik, hogy saját elhatározásból, saját pénzből és felszereléssel dolgoztak majdnem egy éven át, mivel ők "két olyan srác, aki nagyon szereti a munkáját".

Észak-Norvégiában készült a következő videó, melynek fő témája az északi fény. A kék alapon gomolygó türkiz megunhatatlan látvány, aki valaha látta élőben, sosem fogja elfeledni. Mindez fehér havas táj fölött, csodaszép környezetben. Félévnyi fotózás után 50 ezer állóképből válogatta és rakta össze Ole C. Salomonsen fotós és csapata.

A vízről, illetve nagytotálból indul Jeremy Williams videója, amelyhez tíz hónapon át fotózta a nyersanyagot San Franciscóban. Saját elmondása szerint mindent felvett, amit a városban kedvel. Igyekezetének nagyjából 750 órányi nyersanyag az eredménye, ebből választotta ki azt a 62 jelenetet, amelyből a film összeáll. Hangulatos utcaképek, hegyen álló színes házak, a Golden Gate-híd és a végén egy őrületes tűzijáték látható.

Rob Whitworth alapvetően épületfotós, akinek Kuala Lumpur című munkája összeállításunk alighanem legkiemelkedőbb darabja. A fotós ugyanis nagyon erős koncepcióval dolgozik: amellett, hogy jópofa felvételekkel mutatja be a maláj fővárost - afféle nagytestvér perspektívából -, gyakran tapad rá egy-egy motívumra, amelyeket követni kezd, legyen az egy autó, gyalogos, metró vagy lift. Mindezek mellett átélhetően mutatja be a város ritmusát és olyan ikonikus épületeket, mint a Petronas-ikertorony. Nincs még egy olyan time-lapse videó, ahol a zene ilyen harmonikus egységben követné a látványt. Whitworth öt hónap alatt négy fényképezőgéppel rögzítette a várost, és 20 ezer fotó felhasználásával adta vissza a látottakat.

New York egy napja miniatűr szellemben: kikötő, építkezés, háztetők, utcai jelenetek és a folyamatosan áramló forgalom - a fel-leszálló helikopterek a legjobbak. A Homokozó névre hallgató videó több díjat is kapott.

Izland a természetfotósok jolly jokere: a csodás országban még egy egyszerű turista-fényképezőgéppel is lélegzetelállító felvételeket lehet készíteni, az elrontás esélye pedig minimális. Karen és Doug Urquhart témái között vízesés, északi fény, mohával benőtt lávamező, gleccser, meseszerű táj, sátrazó emberek és tenger. Ők végre egy helyi zenekart használtak aláfestésként: az izlandi Of Monsters and Men egyik száma kíséri a látottakat. Az alkotópáros egyébként a házasságuk harmadik évfordulóját ünnepelte Izlandon, ezalatt a két hét alatt készült a pompás videó.

Velence egy napját mutatja be Jörg Niggli. A videóban a víz az úr, és nagy a jövés-menés a csatornákon. Váltakoznak a szűrőkkel csicsásított képek és a szűrő nélküliek, az összkép pedig kedves, szeretnivaló.

Az amerikai Oregon állam észak-nyugati része mesébe illő táj a videó tanulsága szerint, végtelen csillagos égbolttal, andalító hegyekkel és vízpartokkal. Sok izgalom nincs benne, de rekreációs hatása felbecsülhetetlen lehet egy kimerítő nap után. John Eklund több mint egy évig dolgozott a projekten, melynek során körülbelül 260 ezer képet készített.

Chicago rengeteg felhőkarcolója és az éjszaka - ezek variálódnak Eric Hines videóján. Olyanoknak ajánlható, akiket három perc után is leköt a kivilágított felhőkarcolók látványa. "Számomra mindig nagyon misztikus érzés volt az éjszakai Chicago, úgyhogy elhatároztam, hogy felfedezem, és foglyul ejtem" - írta a 30 ezer fotóból álló videójáról Hines.

Még szép, hogy bekerül a válogatásba Budapest is, ahonnan nem ez az első time-lapse videó. Itt a vízen sikló hajók mozgása helyezi teljesen új kontextusba a Kék Duna keringő címét. Dancsó Péternek nem ez az egyetlen ilyen videója, és mindig alapos munkát végez, ráadásul állandóan új perspektívák után kutat. Ki gondolta volna például, hogy a Puskás Ferenc Stadionról épp az Aréna pláza bejáratától lehet a legszokatlanabb képeket készíteni? Dancsó fáradhatatlanul készíti a time-lapse videókat fővárosunkról, itt van egy újabb darab, ez pedig a blogja az érdekes technikai és egyéb részletekkel.

És végül egy oktatófilm magáról a time-lapse technikáról egy berlini cégtől, ebből kiderül, hogyan is történik, hogy lassan mozgó perspektívából gyors mozgás lesz a végeredmény.