Izland tárt karokkal vár, Bolívia nem

izlandi turisztikai hírhez, gulfoss
Vágólapra másolva!
Honnan tudhatjuk, mely országok várják tárt karokkal az utazót és melyek távolságtartóak? A World Economic Forum megkönnyítette a dolgunkat azzal, hogy kiértékelte a különböző országok fogadókészségét - tudtuk meg a Los Angeles Times legfrissebb számából.
Vágólapra másolva!

Az 517 oldalas tanulmány, a "Travel & Tourism versenyképességi jelentés 2013" egzakt felmérés arról, hogy az egyes országok miként vélekednek a külföldi látogatókról és mennyire turistabarát a hozzáállásuk.

A tanulmány készítői 140 országot vizsgáltak és értékeltek 1-től 7-ig terjedő pontskálán. Az 1-es és ahhoz közeli pontszámot elért országok nem szívesen látják az idegeneket, a 7-es és ahhoz közeli pontokat elért országok viszont nagyon készségesek a hozzájuk látogató vendégekkel.

Forrás: Kisgyörgy Éva
Izland tárt karokkal vár

Íme, a top 10-es lista azokról az országokról, melyek szívesen látják a turistákat. 6,8 ponttal Izland és Új-Zéland vezeti a listát.

1. Izland
2. Új-Zéland
3. Marokkó
4. Macedónia
5. Ausztria
6. Szenegál
7. Portugália
8. Bosznia és Hercegovina
9. Írország
10. Burkina Faso

A legbarátságtalanabb országok top 10-es listáját Bolívia vezeti 4,1 ponttal. Íme a teljes lista.

1. Bolívia
2. Venezuela
3. Oroszországi Föderáció
4. Kuvait
5. Litvánia
6. Irán
7. Pakisztán
8. Szlovákia
9. Bulgária
10. Mongólia

Mellesleg az Egyesült Államok 140-ből a 102. helyen végzett a barátságossági skálán, 6 ponttal.

A tanulmány azért is hiteles, mert a gazdasági tényeket veszi alapul, és nem pusztán a közvélemény-kutatásra bazíroz. Az országok átfogó értékelése statisztikai adatok, utazási és turisztikai irodák, illetve szakértők jelentéseinek összevetésével készült.

Ahogy a cím is sugallja, a felmérés arra fókuszál, mennyire versenyképesek a különböző országok saját turisztikai ágazatuk fejlesztésében. Az átfogó tanulmány alapján Svájc, Németország és Ausztria élen járnak abban, hogyan tegyék mind vonzóbbá magukat a külföldi turisták számára. A sorban őket követi Spanyolország, Nagy-Britannia, az Egyesült Államok, Franciaország, Kanada, Svédország és Szingapúr.

A sor végén olyan szegény országok kullognak, mint a nyugat-afrikai Guinea, Sierra Leone, Burundi, Csád Köztársaság, a sort pedig Haiti zárja.