Budapest a 13. legjobb biciklis város a világon

critical mass, biciklis felvonulás, budapest, 2009, bringa emelés a városligetben
Vágólapra másolva!
Budapest bekerült a világ első húsz legjobb biciklis helyei közé. A város a 13. lett. Amszterdam a legjobb biciklis város.
Vágólapra másolva!

Budapest - Barcelonával holtversenyben - a 13. helyen végzett a Copenhagenize listáján, ami a városokat értékeli aszerint, mennyire pártolják a biciklist közlekedést. Budapestről azt írták, hogy a város folytatja az elmúlt évek sikertörténetét, habár attól félnek - írják - hogy a lendület egy kicsit lelassult. A Copenhagenize szerint Budapesté a vezető szerep a fejlődésben levő biciklis települések között, és "a városban arany lehetőségek vannak" a biciklizés területén, amelyeket ki kell használni.

Azt is megjegyzik, hogy hatalmas erejük van a kerékpáros civil szervezeteknek, de több hangsúlyt kellene helyezni a védett kerékpárutak építésére, "mert egy felfestés nem ugyanaz". A Copenhagenize szerint Budapest jelenleg kiemelkedő biciklis kultúrával rendelkezik, de nincsen különösebb politikai akarat, hogy megváltoztassák a közlekedési szokásokat, ezért a környező városok könnyen lehagyhatnak minket. Végül azt írják, hogy az éppen alakuló kerékpárkölcsönző rendszer, a BuBi mindent megváltoztathat, ha jól építik ki.

Az értékelésnél 13 paraméter alapján pontozzák a városokat. Megnézik például a város biciklis infrastruktúráját, a kerékpáros civil szervezetek erejét, a biciklizők nemi arányát vagy a politika viszonyát a kerékpáros közlekedéshez..

A lista első helyén Amszterdam végzett, a második Koppenhága lett, míg a harmadik Utrecht.