A tökéletes bőröndpakolás művészete

bőrönd, poggyász, hogyan pakolj bőröndöt, fiatalok várakoznak a hamburgi reptéren
Vágólapra másolva!
Összegyűjtöttünk pár módszert, hogyan lehet a lehető legpraktikusabban elrendezni a bőröndben a ruháinkat. Ez különösen akkor lehet lényegi kérdés, ha munkaútra megyünk, és érkezés után makulátlan zakót szeretnénk előrántani. És olyankor is, ha repülünk.
Vágólapra másolva!

Alaposan készítsük elő az utazást, hogy tényleg csak a legszükségesebbeket vigyük magunkkal, ám semmi lényeges ne maradjon otthon. Tanulmányozzuk át a célország/város időjárás-előrejelzését és írjunk egy listát arról, milyen tevékenységeket fogunk végezni a helyszínen. Ezekhez válasszuk ki a megfelelő outfitet a ruhásszekrényünkből. Legfontosabb, hogy mindent, ami értékes szívünknek és nem vágóeszköz vagy fegyver, hanem mondjuk laptop vagy fényképezőgép, a kézipoggyászban vigyük fel magunkkal a gépre. Amennyiben repülünk.

Forrás: Budapest Airport
A Budapest Airport is arra bíztat mindenkit, hogy ne tegyen értékes dolgokat a feladott poggyászba

A teljes utazási ruhatárat - a cipőket is beleértve - tegyük ki egymás mellé az ágyra vagy a padlóra, mielőtt elkezdünk bepakolni a bőröndünkbe.

Rakjuk a cipőket külön-külön nejlon- vagy vászonzacskóba, és a talpakkal kifelé helyezzük a bőrönd vagy az utazótáska legaljára. Aki óvni akarja a magas sarkú cipőjét vagy balerináját, húzzon rá zoknit, ami megvédi a karcolásoktól. A cipőket érdemes megtölteni apróságokkal.

Ne csak a cipők, hanem más nehéz dolgok is kerüljenek a bőrönd aljára, mint amilyen a neszesszer. Ha gurulós bőröndünk van, a kerekek közelébe helyezzük el a legnehezebb - de nem törékeny - tárgyainkat, hogy amikor húzni kezdjük a bőröndünket, ne csússzanak lejjebb, átrendezve ezzel a bőröndöt.

Legjobb, ha a neszesszer tartalmát a direkt utazásokra készült miniflakonos piperecikkekből rakjuk össze. Az igazán profik direkt utazásokra tartogatják az ingyenes kozmetikai termékmintákat, magazinok parfümmintáit.

Hangulatos pakolós oktatófilm az egyik nagy divatháztól

Tegyünk be tartalékba egy műanyag szatyrot. Szükségünk lehet rá például a vizes fürdőruha, a szennyes, a koszos cipők vagy a természetben gyűjtött kincsek elhelyezésére.

Sok helyet spórolhatunk azzal, ha hengergetjük a ruháinkat. A nadrág, a póló, a pulóver, a szoknya vagy bármely más túl kényes ruhadarabunk alkalmas erre.

Az ingeket hajtogassuk fölhajtott, laposan fekvő gallérokkal egymásba (lásd videó).

A nadrágokat szétterítve helyezzük a kofferbe és a szárakat csak a pakolás legvégén hajtsuk a többi ruha fölé, amiket korábban ráhelyeztünk az ülepi részre. Így elkerülhetjük a nagyobb gyűrődéseket.

A zakók és a blézerek ujját és vállrészét óvatosan tömjük ki pólóval vagy pizsamával - persze csak miután begomboltuk az összes gombot. Ezt követően hajtsuk össze őket. Hajtsuk föl a gallérjukat, a pakolás végén pedig helyezzük őket a bőrönd tetejére és fedjük be egy nagyobb törölközővel vagy kendővel.

A kényes vagy világos ruhákat kifordítva helyezzük bele a bőröndbe.

A törékeny tárgyaink és csecsebecséink kerüljenek a bőrönd közepére, ahol leginkább védve vannak a rázkódástól.

Forrás: AFP/David McNew
Úgy kell pakolnunk, hogy a sok rázkódás és ütődés ne tegyen kárt a bőrönd tartalmában

Az igazán rutinosak mindig eggyel több fehérneművel és zoknival utaznak, számítva arra, hogy bármikor érheti az embert meglepetés, mondjuk ha elromlik az esti gép, lekési a csatlakozást vagy más miatt kénytelen a tervezetthez képest eggyel több éjszakát eltölteni valahol.

Ne utazzunk félig üres bőrönddel! Ha például a célállomáson óriási bevásárlást tervezünk, ám az odaúton félig üres a kofferünk, töltsük ki az üres teret literes, kétliteres és félliteres pillepalackokkal. Természetesen csak azután, hogy megittuk, kiöntöttük a tartalmukat.