Újabb Dreamliner hajtott végre kényszerleszállást

Boeing 787 Dreamliner
Vágólapra másolva!
A fékrendszer meghibásodása miatt kényszerleszállást hajtott végre a United Airlines Boeing 787-es Dreamliner gépe vasárnap Houstonban. Ez már a sokadik a sorban.
Vágólapra másolva!

A United Airlines 94-es járata Houstonból Denverbe tartott, ám a fékrendszer kijelzőjével probléma adódott, ami miatt visszafordult, és három órával a felszállás után sikeres kényszerleszállást hajtott végre Houstonban – idézi a Telegraph a társaság közleményét. A karbantartó személyzet jelenleg vizsgálja a hiba okát, további részleteket egyelőre nem közöltek.

Az incidens már a sokadik, amely rossz fényt vet a Boeing legfejlettebb technológiájával készült repülőjére. Múlt kedden Seattle-ben hajtott végre kényszerleszállást szintén a United Airlines egyik Dreamlinere, miután a pilóta hibát észlelt az egyik hajtómű olajszűrőinek működésében. A gép a coloradói Denverből tartott Tokióba, és már a Csendes-óceán felett repült, amikor a meghibásodás miatt a pilóta úgy döntött, hogy azonnal visszafordítja a gépet. A seattle-i kényszerleszállás egy héttel az után történt, hogy megindult a közvetlen légiközlekedés Denver és Tokió között, miután műszaki hibák miatt kétszer kellett késleltetni a két nagyváros között közlekedő járatokat.

Boeing 787 Dreamliner Forrás: AFPDAVID MCNEW

Június 12-én az All Nippon egyik járatát kellett törölni, mert a Dreamliner egyik motorja nem indult be. Egy nappal korábban a Japan Airlines Szingapúrba tartó járata fordult vissza félútról, miután meghibásodott a jégtelenítő.

A hányattatott sorsú Dreamlinerek korábban négy hónapig nem repülhettek, miután az év elején több váratlan esemény történt velük. Két esetben az akkumulátorok túlmelegedése okozott elektromos tüzet, másik két alkalommal pedig üzemanyag-szivárgást észleltek a típusnál. Májusban újra engedélyezték a gépek felszállását, de egy hónap sem telt el, és június elején újabb akkumulátorproblémák miatt nem tudott felszállni a Japan Airlines (JAL) egyik Boeing 787-es Dreamlinere. Néhány napra rá ugyancsak Japánban három Boeing 787-es útját törölték műszaki hiba miatt.