A Guardian ajánlott listáján a Palatinus

A Palatinus Strandfürdő a Margitszigeten, légifelvétel
Vágólapra másolva!
A margitszigeti Palatinust is javasolják felvenni arra a listára, amelyen a Guardian a világ tíz legjobb nyitott medencés strandját gyűjtötte össze az olvasók tippjei alapján.
Vágólapra másolva!

A Guardian korábban az olvasók tippjei alapján állított össze egy tízes listát a világ legjobb medencés strandjairól. Most újabb 11 újabb ajánlás érkezett, amelyek között egy magyar is található. Az epidavros nevű olvasó a világ legjobb strandjai között ajánlja a Margitszigeti Palatinus strandfürdőt. Az olvasó lelkesen számol be a fürdőzési lehetőségről a kilenc medencében, különösen a hullám, a gyermek- és termálmedence tetszett neki.

A Palatinus Strandfürdő a Margitszigeten Forrás: ORFK/H. Szabó Sándor

A többi ajánlat között szerepel a Vancouver szomszédságában, Kitsilanóban található sós vizű medence, amely az egyetlen ilyen a környéken. A 137 méter hosszú kültéri strand az óceán partjánál fekszik, csak nyáron tart nyitva, a vízből pazar kilátás nyílik a városra és a környező hegyekre.

Két olvasó szerint a lista nem lenne teljes a paradicsomi idillt árasztó chilei San Alfonso del Mar nélkül. Az egy kilométer hosszú sós lagúna balzsamos vize kilenc fokkal magasabb, mint a tengeré. Mesterséges homokjával, vitorlázás, kajakos és úszás lehetőséggel a természetesség tökéletes illúzióját kelti.

Azzal mindenki egyetért, hogy Sydney is el van kényeztetve szabadtéri medencékkel. Az olimpiai uszoda meleltt, amely az előző tízes listára is bekerült, számos olvasó ajánlotta az Andrew Boy Charlton.

Nagy-Britanniában a szabadtéri medencék legtöbbje küzd az életben maradásért. A júliusi hőhullámnak köszönhetően kivételesen hosszú sorok kígyóztak a strandok előtt, ami egyébként nem túl gyakori látvány arrafelé. Legnépszerűbbnek a Cronwalli Penzance-ban a tengerpart mellett található jubileumi strand, az 1935-ben art deco stílusban épült devoni Plymouth, illetve a kelet-sussex-i, jelenleg zárva tartó lídó bizonyult.

Portugáliában, Porto közelében található az Alvaro Siza Viera által tervezett, sziklába vájt, egzotikus fürdő, amely méltán népszerű a helyiek és a turisták körében.

A szingapúri Marina Bay Sands luxusszálloda feszített víztükrű medencéje háromszor hosszabb, mint egy olimpiai medence. Külön érdekessége, hogy az 55 emeletes épület tetején található. Hátránya, hogy csak a szállóvendégek előtt van nyitva.

Dél-Afrikában, a Cape Town mellett fekvő St. James strand főleg a gyerekes családok körében örvend nagy népszerűségnek, mivel vize melegebb és nyugodtabb, mint az Atlanti-óceáné.

Annak ellenére, hogy úgy néz ki, mintha egy horror film díszlete lenne, az egyik olvasó a Hotel Unique tetőmedencéjét ajánlja a brazíliai São Paulóban. A víz vérvörös színét a medence csempéjének köszönheti.