A Bahamákról vihetik a homokot Floridába

Miami Beach, strand,  importálni kell a homokot, Florida
Vágólapra másolva!
Dél-Florida legnépszerűbb strandjait már régóta erózió fenyegeti, és ha a 2004-es és 2005-ös évhez hasonló hurrikánsorozat éri, könnyen lehet, hogy kifogynak a homokból.
Vágólapra másolva!

A floridai strandok újratöltéséhez már az 1970-es évek óta használnak homokot - írja a Skift. Szükség is van erre a part menti infrastruktúrafejlesztések és a hullámok, illetve viharok okozta erózió miatt. Erre a célra a homokot eddig költséghatékonysági okok miatt a közelből szerezték, ám néhány megyében - mint Miami-Dade és Broward - kezdenek kifogyni a tengeri tartalékokból, ami egy viharsorozat esetén már komoly problémákat okozna.

Miami Beach Forrás: AFP/Photononstop

Az illetékes hatóságok ezért alternatív források bevonását vizsgálják. Ezek lehetnek szárazföldi bányák, mélyebb tengeri kotrások, vagy akár import is, például a közeli Bahamákról. Utóbbira egyébként már a 80-as években is felmerült javaslat, hiszem Miami-Dade megye problémája nem újdonság. Az amerikai kongresszus azonban előírta, hogy csak akkor lehet nemzetközi forrásból megoldani a homok beszerzését, ha a belföldi készletek kiaknázása gazdasági vagy környezetvédelmi okokból nem kivitelezhető.

A feltöltésnél nemcsak a költségekre kell figyelni, hanem a homok minőségére is. Ha például túl finom, akkor az felhőt alkothat a vízben, ami veszélyezteti a korallokat és más tengeri élőlényeket. Ha a szemcsék túl sötétek, akkor túlságosan felmelegedhetnek, ami a teknőstojásokra lehet negatív hatással. Maga a tengerfenék kotrása is károsíthatja közeli korallokat és a halászatra is negatív következményekkel lehet.