Vágólapra másolva!
A Best Reisen Utazási Iroda Kft. pénteken felfüggesztette utazási tevékenységét - mondta Zám Tibor, az utazási cég vezetője az MTI-nek. A társaság közleménye szerint van pénz a kártalanításra.
Vágólapra másolva!

Az MTI információi szerint már a cég által üzemeltetett pénteki charterjáratot sem indították el. Lapunk megpróbálta elérni telefonon Zám Tibort. A Best Reisen központi irodájának titkárságán azt mondták, hogy Zám tárgyal, más pedig nem fog nyilatkozni az ügyben. A cégvezető az Indexnek azt mondta, 700-800 utasuk maradt külföldön, illetve több ezer tervezett kiutazást töröltek.

Felhívtuk az iroda egyik budapesti kirendeltségét, melynek irodavezetője nem nyilatkozhatott, de állítása szerint nem is tudott volna miről, mert villámcsapásként érte a hír. Az Erzsébet körúti Best Reisen-iroda zárva van, az ajtajára kifüggesztett tájékoztatás szerint a társaság befejezte utazásszervezői tevékenységét.

Hirdetmény az Erzsébet körúti Best Reisen-iroda ajtaján Forrás: Fábián Tamás - Origo

Az iroda Facebook-oldalán kitett közleményében is megerősítette, hogy augusztus 16-ától nem tudja folytatni utazásszervezői tevékenységét. Az indoklás szerint a magyar utazási piacot öt éve sújtó válság rendkívüli módon sújtotta az iparágat. "Különösen nagy veszteségeink keletkeztek az egyiptomi és tunéziai utazások terén, mivel 2011 januárja óta politikai válság sújtotta a két észak-afrikai desztinációt, amelyek tradicionálisan a legerősebb, forgalmunk többségét adó úti céljaink voltak" - áll a közleményben. A szűkülő piac, a csökkenő fizetőképes kereslet, a kiélezett konkurenciaharc és a folyamatos árháború a társaság szerint nem teszik lehetővé a gazdaságos működést, a folyamatos működés pénzügyi feltételei már nem biztosíthatóak.

A biztosító fedezi a károkat

A közlemény szerint a társaság által biztosított vagyoni letét összege 1,3 milliárd forint, amely fedezi a külföldön tartózkodó utasaink hazautaztatását és az el nem utazottak teljes kártérítését. A cég arra kéri az utasokat, hogy kárigényükkel mielőbb keressék meg a QBE Insourance (Europe) Limited Magyarországi Fióktelepe Ügyfélszolgálatát (1143 Budapest, Stefánia u 51., telefon (06-1)460-14-00, e-mail: [email protected].)

Az utazásszervező tevékenységét felfüggesztő Best Reisen Utazási Iroda Kft. a QBE Magyarországi Fióktelepénél rendelkezik vagyoni biztosíték biztosítással, a biztosító gondoskodik az utazási iroda kinnrekedt utasainak hazaszállításáról, illetve szükség esetén a szállásdíjak kiegyenlítéséről is - közölte a biztosító az MTI érdeklődésére pénteken.

A QBE tudomása szerint 700-800 főre tehető a külföldön rekedt utasok száma, főként Törökországban, Egyiptomban és Spanyolországban. A közlemény szerint a QBE péntekre, 18-ára, 20-ára és 21-ére már lefoglalt repülőgépeket. Több ezer főre tehető azon utasok száma, akiket a Best Reisen már nem tud kiutaztatni, de a nyaralás költségeit már befizették, az ő kártalanításukról is gondoskodik a biztosító.

A repülőtéren lévő utasok felháborodtak

A Best Reisen péntek reggeli járata még elvitte az utasokat az egyiptomi Hurghadába, de az iroda kora esti, törökországi járatát már törölték, miután a cég felfüggesztette utazási tevékenységét. Sok utas már ki sem ment a repülőtérre, az utazásuk elmaradásáról ott értesülő mintegy 15 utas pedig felháborodva vette tudomásul a történteket.

A repülőtérre érkezett utasok közül többen is arról számoltak be, hogy már a reptérre tartva kapták a hírt a járattörlésről, egy soproni család e hét hétfőn fizette be az utazást, ennek fényében egyáltalán nem számítottak a törlésre. Több, a reptérre érkezett utas is nehezményezte, hogy az utazási iroda péntek délután lévén mostanra bezárt, nem érik el további információért, és a hosszú hétvége miatt majd csak jövő szerdán tudnak intézkedni.

Az 1995 óta működő Best Reisen a magyarországi utazásszervező cégek közül az egyik legnagyobb. A társaság tavaly 6,1 milliárd forintos árbevételt ért el a 2011-es 5,95 milliárd után, és bár adózott eredményét sikerült a 2011-es 57 millió forintos veszteségről 40,5 millió forintos nyereségre javítani, üzemi szinten 440,7 millió forintos veszteséget könyvelt el az egy évvel korábbi 83,7 millió forintos mínusz után.

Ha információval rendelkezik az ügyben, kérjük, írja meg az Origo hírügyeletének a [email protected] e-mail címre!