Szexi lett Szekszárd főtere

2013.09.02. 16:49

Befejeződött Szekszárd történelmi főterének, a Béla király térnek a megújítása. A belvárosi rehabilitáció programja a piactér átalakításával folytatódik.

A Béla király tér díszburkolat megépítésével egységes arculatot kapott, a belvárosi római katolikus templom mellett körforgalom épült, a polgármesteri hivatal előtt pedig forgalomcsillapító réteget építettek ki. A Vármegyeháza elé tették át Szent László király szobrát, az országzászlót pedig, amely nagyobb talapzatot kapott, a tér közepén helyezték el.

A belvárosi katolikus templom és a városháza a megújult Béla király térenForrás: MTI/Kiss Dániel

A Pollack Mihály tervei alapján épült megyeháza kertje megnyílt a tér felé, és átjárhatóvá vált. Megújultak a zöldfelületek is. Az új tér- és díszvilágítással hangulatosabbá vált a belváros központja, ahol 2900 négyzetméter útburkolatot építettek, és 3200 négyzetméternyi gyalogos zónát alakítottak ki.

A régi vármegyeházaForrás: MTI/Kiss Dániel

A mintegy 2,5 milliárd forintos, 1,7 milliárd forint európai uniós támogatással megvalósuló projekt következő állomása a piactér átépítése lesz. Ezt a tervek szerint szeptemberben kezdi el a kivitelező, a Reneszánsz Zrt. és ZÁÉV Zrt. alkotta konzorcium.

A belvárosi katolikus templom és a városházaForrás: Kiss Dániel