Tizenötmillió egy éjszaka a legdrágább hotellakosztályban

a genfi Hotel Président Wilson szálloda Royal Penthouse lakosztálya, ami a legdrágább a világon
Vágólapra másolva!
A világ leghidegebb és legcsapadékosabb helye, a legmagasabban épített úszómedencéje, a legnagyobb hotellobbija - csak néhány, utazással kapcsolatos világcsúcs a Guinness Rekordok Könyve most megjelent új kiadásából, melyből a Telegraph válogatott.
Vágólapra másolva!

Egy éjszaka 41 676 fontba, azaz közel 15 millió forintba kerül a genfi Hotel Président Wilson szálloda Royal Penthouse lakosztályában, amivel a világon a legdrágább a kategóriájában. Márvány fürdőszoba, Steinway zongora, és a Genfi-tóra nyíló, privát terasz jár vele. A második az athéni Grand Resort Lgonissi Royal Villája 29 570 fontért (10,5 millió forint), a harmadik pedig a Las Vegas-i Palms Casino Resort Hugh Hefner Villája 26 280 fontért (9,4 millió forint).

A genfi Hotel Président Wilson szálloda Royal Penthouse lakosztálya Forrás: Hotel Président Wilson

A világ legnagyobb hotellobbija San Franciscóban van. A Hyatt Regency bejáratán belépő vendégeket egy 107 méter hosszú, 49 méter széles és 52 méter magas terem fogadja, ami egy 15 emeletes épület magasságának felel meg. A legmagasabbra épített úszómedence azonban nem Amerikában, hanem Hongkongban található: az ICC épület tetején működő Ritz-Carlton medencéje ugyanis a 118. emeleten van, 474 méterrel a földfelszín felett.

Aki a szárazföldi hoteleknél jobban kedveli az úszót, annak ott az Allure of the Seas, amely jelenleg a legnagyobb utasszállító hajó. Összesen 6318 utast képes szállítani 16 lakószinten.

Kiszáradni, megfagyni vagy elázni?

A világ legmelegebb pontja a kaliforniai Death Valley, ahol 1913. július 10-én 56,7 Celsius-fokot mértek. Bár később, 1922-ben a líbiai El Aziziában 58 fokot regisztráltak, ezt a Meteorológiai Világszervezet utóbb nem találta hitelesnek, ezért visszaadta a címet a Halál-völgynek. A világ legmelegebb és legszárazabb helyeiről itt olvashatja korábbi cikkünket.

Van, akinek a tojássütés is sikerül a kaliforniai Halál-völgyben Forrás: Visnovitz Péter - Origo

Az Antarktiszra eleve kevés turista jut el, de az orosz Vosztok kutatóállomásra még kevesebb. Nem csoda, hisz itt mérték a világ leghidegebb hőmérsékletét 1983. július 1-jén: -89,2 Celsius-fokot. Ráadásul oxigénből sincs sok, hiszen 3488 méter magasan található, a levegő nedvességtartalma nulla, és nem ritka az óránként 100 kilométeres szél.

Az India északkeleti részén fekvő Mawsynramot is célszerű elkerülni monszun idején annak, aki szép időre vágyik, mivel itt esik a világon a legtöbb eső. Átlagosan 11 873 milliméter hullik le, nagy része június és szeptember között. A területet a felhők földjének is nevezik.

Mit nézzünk meg?

A világ legmagasabb acél hullámvasútja a Kingda Ka a New Jerseyben lévő Six Flags Great Adventure parkban található, legnagyobb magassága 139 méter. A legnagyobb szárnyas hullámvasútról viszont itt nézhet meg videót.

A világ legmagasabb épülete jelenleg a dubaji Burdzs Kalifa a maga 828 méterével, de nemsokára új kihívói lesznek. A kínai Csangsában tervezett Sky City One elérheti a 838 métert, a szaúd-arábiai Dzseddában felpítendő Kingdom Tower pedig átlépheti az 1000 métert is. A Burdzs Kalifa tetejéről készített 360 fokos, interaktív panorámaképet itt tekintheti meg.

Kilátás a Burdzs Kalifából Forrás: Travellina

A legnagyobb étteremmel a jelenleg polgárháború által sújtott Damaszkusz büszkélkedhet. A 2002-ben 24,9 millió fontért (9 milliárd forint) épített Bawabet Dimashq étterem 6014 vendéget tud egyszerre leültetni, 2500 négyzetméteres a konyhája, és csúcsidőben 1800 embert foglalkoztat.

A világ legrégebbi múzeuma a Királyi Fegyvermúzeum (Royal Armouries Museum), 1660-ban nyitotta meg a kapuit a publikum előtt a londoni Towerban. Akit viszont a természet érdekel, a legnagyobb vadaspark a maga 54 390 négyzetkilométerével a tanzániai Selous Game Reserve, a legnagyobb akvárium pedig a S.E.A. Aquarium Szingapúrban, ahol 38,7 millió liter vízben 100 ezer állat és több mint 800 faj él.

Végül egy különleges utazás: a leghosszabb taxiútra Leigh Purnell, Paul Archer és Johno Ellison ment, akik 2011. február 17-én hagyták el Covent Gardent, és 43 319 mérföldet (69 715 kilométer) utaztak körbe a világon. 2012. május 11-én értek vissza az 1992-es LTI Fairway FX4 típusú londoni fekete taxin, amikor 79 006,80 fontot (28,3 millió forint) mutatott a taxióra.