Vasutat fejlesztenek Orbán falujában

Vágólapra másolva!
Hatszázmillió forintos elszámolható közkiadási kerettel kiemelt projekt lesz a felcsúti beruházás.
Vágólapra másolva!

A kormány felhívja a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség útján tegye kiemelt projektté a felcsúti vasút fejlesztését, 600 millió forint elszámolható közkiadási keretösszeggel. Az erről szóló határozat a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg. A beruházás a közép-dunántúli operatív program része, a Kiemelt és integrált vonzerő-, termék- és infrastruktúra-fejlesztések támogatása című konstrukció keretében.

Orbán Viktor miniszterelnöknek családi háza van Felcsúton, és gyermekkorát is részben ott töltötte. 2009-ben a kormányfő által alapított Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiát működtető alapítvány vásárolta meg az 1980 óta nem üzemelő Bicske-Székesfehérvár vasúti szárnyvonal egy szakaszát, beleértve az állomásépületeket is, hogy a későbbiekben vasutat működtessen rajta, illetve kerékpárutat építsen a sínekkel párhuzamosan. Az alcsút-felcsúti állomás épülete vendégházként újult meg, visszanyerve eredeti külső formáját, és az akadémia a vértesacsai állomásépületen is végzett már állagmegóvási munkákat - derül ki az akadémia honlapjáról. A távlati tervek között a második világháborúban csaknem teljesen elpusztult alcsúti Habsburg-kastély újjáépítése is szerepel.

Hasonlóan kiemelt projekt lesz a nyugat-dunántúli operatív program keretében a lenti fürdő fejlesztése 1 milliárd 450 millió forintos, valamint a körmendi Batthyány-Strattmann-kastély fejlesztése 800 millió forintos elszámolható közkiadási keretösszeggel.

Az utóbbi két projekt A régió történelmi és kulturális örökségének fenntartható hasznosítása, valamint a természeti értékeken alapuló aktív turisztikai programok fejlesztése című konstrukció része.