A fények zavarták meg a pilótákat

Southwest Airlines, repülőtér, rossz reptér
A Southwest Airlines Boeing 737-es gépe a los angelesi repültőréren
Vágólapra másolva!
A Southwest Airlines kapitánya csak a leszállás után vette észre, hogy rossz reptéren landolt.
Vágólapra másolva!

A leszállópálya fényes kivilágítása miatt szállt le Branson repülőtere helyett egy közeli kisebb reptéren a Southwest Airlines gépe január 12-én – közölték a hatóságokkal a repülő pilótái. A Skift beszámolója szerint a pilóták a Nemzeti Közlekedésbiztonsági Tanács vizsgálata során elmondták, hogy addig észre sem vették a hibát, amíg földet nem értek. A Boeing 737-700-as gép fedélzetén 124 utassal érkezett a 11 kilométerre odébb lévő, rövidebb leszállópályára, ahol a megálláshoz igen erősen kellett fékeznie.

A kapitány 15 éve dolgozott a Southwestnek, és mintegy 16 ezer órát repült már, de ez volt az első útja Bransonba. Az első tisztet 2001 óta alkalmazta a társaság, neki ez volt a második útja oda, de az elsőt nappali fényben tette meg. A Southwest mindkét pilótát felfüggesztette állásából.

A repülő Chicagóból repült Dallasba, de út közben lett volna egy megállója a Missouri államban lévő Bransonban is. A pilóták beprogramozták a repülőtér adatait a repülő repülésirányítási rendszerébe, de a közeli Clark Downtown repülőtér fényes kivilágítása megtévesztette őket, és vizuális megközelítésre váltottak.

A leszállás után az utasokat busszal vitték át Branson repterére, és egy másik géppel folytatták útjukat Dallasba. A légitársaság elnézést kért az utasoktól, akiknek visszatérítette a jegyek árát, és utazási kredittel is kompenzálta őket.

Tavaly novemberben egy Boeing 747-esnek az amerikai légierő McConnell bázisán kellett volna landolnia Wichitában, ehelyett egy 15 kilométerrel északra lévő légikikötőben landolt. A gépen a két pilótán kívül senki nem tartózkodott.