Túl sokat tapizták Júlia mellét

Júlia szobra Veronában
Júlia szobra Veronában
Vágólapra másolva!
Az eredeti szobrot elvitték a veronai ház udvarából, egy másolatot raknak majd a helyére.
Vágólapra másolva!

A Shakespeare-tragédia híres hősnőjének bronzszobrát 1972-ben állították fel annak a háznak az udvarán, amelyben a feltételezések szerint a Capuletek laktak. A Casa de Giulietta ma Verona egyik leglátogatottabb turisztikai látványossága, közel negyed millióan zarándokoltak el tavaly megnézni a híres balkont, ahol Júlia állítólag fogadta Rómeó bókjait (bár mindketten kitalált személyek voltak). Egy hagyomány szerint szerencsét hozott, ha valaki megsimogatta Júlia szobrának jobb mellét.

Júlia szobra Veronában Forrás: Flickr/Son of Gorucho

A sok simogatás következtében azonban Júlia melle károsodott, ráadásul a jobb karja is megrongálódott, mert sok turista abba kapaszkodott, amikor lefényképeztette magát - írja a Telegraph. Verona városa ezért úgy döntött, múzeumba viszi a szobrot, a helyére pedig egy másolatot állít fel. Egy helyi öntödét már meg is bíztak azzal, hogy készítse el a szobor pontos mását 20 ezer euróért (6,2 millió forint).

Nem ez az első eset, hogy Verona igyekszik megbirkózni a turisták áradatával. 2012-ben kemény bírságot vezettek be azok számára, akik felírták nevüket és szerelmük nevét a bejáratnál, abban bízva, hogy szerelemük így örökké fennmarad. Sokan rágógumival ragasztották ezeket a cetliket a falhoz.