Ilyen helyek csak a mesében vannak

Pszichedelikus helyek
Kolontár környéke a vörösiszap-katasztrófa után
Vágólapra másolva!
Van, amikor a természet szeszélye, van, amikor az emberi gondatlanság alakít át úgy egy tájat, hogy azt csak valami tudatmódosító szer hatásának tudja elképzelni az ember. A furcsa válogatásokat közlő Oddee legutóbb ilyen helyekről közölt összeállítást, amelybe az ajkai vörösiszap-katasztrófa következményeként vörösre színeződött fák is bekerültek.
Vágólapra másolva!

Ajka környéke, Magyarország

2010. október 4-én tíz emberéletet követelt az az ipari baleset, amikor átszakadt a Mal Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. tulajdonában lévő Ajkai Timföldgyár Kolontár és Ajka között létesített vörösiszap-tárolójának gátja. A kiömlő, több mint egymillió köbméternyi zagy elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, komoly természeti károkat okozva a Devecseri kistérségben. Az Oddee listáján a 8. helyen szerepel egy kép a katasztrófa miatt vörösre színeződött fákról.

Kolontár környéke a vörösiszap-katasztrófa után Fotó: Szabo Balazs - Origo

Csangje Tanhszia Geológiai Park, Kína

A portál összeállításának első helyén a kínai Csangje Tanhszia Geológiai Park szerepel, amelynek színes hegyformáiról nehéz elképzelni, hogy nem emberi kéz beavatkozásának eredménye, pedig a természet alkotása. A különböző színű rétegek a homokkő és ásványok egymásra préselődéséből jött létre az elmúlt 24 millió évben. A szivárványhegyek rengeteg turistát vonzanak a Kína északnyugati részén található parkba.

A kínai Csangje Tanhszia Geológiai Park Forrás: AFP/Imaginechina/Xin Ran
A kínai Csangje Tanhszia Geológiai Park Forrás: AFP/Imaginechina/Xin Ran

Lisse tulipánmezői, Hollandia

A hollandiai tulipánmezők a negyedik helyet foglalják el az összeállításban. Lisse környékén, amerre a szem ellát, kék, piros, rózsaszín és sárga tulipánok virítanak márciustól augusztusig. Hollandiában 400 éves hagyománya van a tulipántermesztésnek, az évi 9 milliárd virág kétharmadát külföldön adják el.

Holland tulipánmező Forrás: AFP/Koen Suyk
Holland tulipánmező Forrás: AFP/Olaf Kraak

Dead Vlei, Namíbia

A namíbiai Namib-Naukluft Parkban található a Dead Vlei, azaz a halott tó, amelyet a világ legmagasabb, 300-400 méteres homokdűnéi vesznek körül. A mélyedés a Tsauchab folyó áradásakor jött létre, amikor bőséges víz hatására afrikai akácok nőttek ki, majd a szárazság hatására kihaltak. A 900 éves fák megfeketedtek a napsütéstől, de nedvesség hiányában nem bomlottak le.

A Dead Vlei Namíbiában Forrás: AFP/Robin Utrecht
A Dead Vlei Namíbiában Forrás: AFP/Photononstop/Christophe Lehenaff

A Pokol Kapuja Türkmenisztánban

A tízes listát a Türkmenisztánban található Pokol Kapuja zárja. A Darvaza melletti természeti képződmény akár egy science fiction film díszlete is lehetne, de nem az. Egy 1971-es fúrás során szovjet geológusok egy földgázzal teli barlangot tártak itt fel. A fúrótorony alatt beomlott a föld, és a helyén egy körülbelül 70 méter átmérőjű és 20 méter mély kráter maradt. A mérgező gázkibocsátás megelőzésére a geológusok úgy döntöttek, hogy a földgázt meggyújtják, remélve, hogy a tűz néhány napon belül elemészti a barlangban található összes földgázt, majd kialszik. A földgáz azonban még mindig ég.

A Pokol Kapuja Türkmenisztánban Forrás: Flickr/Neil Melville-Kenney

A teljes összeállítást további képekkel itt nézheti meg.