Étterem a szemétégető kéményén

Kilátó és étterem üzemel egy tajvani szemétégető tornyában, Bei Tou incinerator, Taipei
Vágólapra másolva!
Állítólag nincs fent büdös, a kilátás viszont pazar Tajvan fővárosára.
Vágólapra másolva!

A Pej Tou szemétégető nem a legszebb épülete Tajvan fővárosának, Tajpejnek. Viszont igen hasznos: naponta 1800 tonna szemetet égetnek itt el, amellyel egy 49 megawattos erőművet szolgálnak ki. A létesítmény mégsem ezért érdekes, hanem amiatt, mert 150 méter magas kéményén egy forgó éttermet helyeztek el – számol be az Amusing Planet.

Forrás: Flickr / Assassin Chen / Alexander Synaptic

A Star Catcher (Csillagfogó) néven működő éttermet 250 millió dollárért építették meg, és 2000-ben nyitották meg. Egy lifttel lehet felmenni a 120 méteres magasságba, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik a városra. A vendégeknek egy speciális tisztító berendezés biztosítja tiszta levegőt. Négy méterrel az étterem alatt egyébként egy kilátó is működik a kéményen.

„El akarjuk oszlatni az emberek félelmét a városi szemételhelyezéssel kapcsolatban" – nyilatkozta Eric Cho, a Pej Tou erőmű igazgatója. „Itt eltakarítjuk azt a szemetet, ami a mindennapok során termelődik."

Az erőműbe belépve egy nagy monitoron lehet követni, mennyi gázt és füstöt dolgoznak fel, ami a kéménybe ömlik. A végeredmény állítólag olyan jó, hogy nemsokára egy uszodát és egy óvodát is építenek majd a szemétégető közelébe.

Az étteremben egy vendég beszámolója szerint valóban nem lehet érezni rossz szagot, az ő írását angol nyelven itt olvashatja.

Forrás: Wikimedia.Commons
Forrás: Flickr / Assassin Chen